Pelvik inflamatuar hastalık ve tuba-ovaryan apse tanılı hastalarda delta nötrofil indeks karşılaştırılması ve crp ile DNI değerleri arasındaki ilişki
Comparison of delta neutrophil index (DNI) values and the relationship between c-reactive protein (crp) and dni in patients diagnosed with pelvic inflammatory disease and tubo-ovarian abscess
- Tez No: 806013
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME BEDİR FINDIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PID, TOA, DNI, CRP, PID, TOA, DNI, CRP
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmada hastanemize başvuran klinik ve laboratuvar yöntemlerle PID ve TOA tanısı alan hastaların DNI değerleri arasındaki farkın var olup olmadığı ve bir fark saptanırsa PID hastalarında TOA tanısına geçişte bir ön belirteç olarak kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi; inflamatuar süreçte DNI ve CRP değerleri arasındaki ilişkidir. Materyal-Metod: Hastanemizde 01.01.2020 ile 31.12.2022 tarihleri arasında başvuran tarafımızca PID ya da TOA tanısı alan 283 kadın hastanın medikal verileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir.83 hasta takiplere gelmemiş olup çalışmaya dahil edilmemiş ve 200 hasta değerlendirilmeye alınmıştır. PID ve TOA tanısı alan 200 hastanın demografik ve medikal verileri retrospektif olarak kayıt altına alınıp değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma 100 PID tanısı ve 100 TOA tanısı alan iki grup hasta ile yapılmıştır. Çalışmada PID ve TOA grubu hastalarının yaş aralığı, medeni hal, evlilik süresi aralığı, menarş yaşı, doğum şekli, doğum, infertilite, infertilite tipi, DNI aralığı, bilateralite durumları açısından benzer olduğu görülmüştür. Usg bulguları, DNI, CRP, VMİ, operasyon, antibiyoterapi açısından bu iki grup hasta popülasyonunda istatistiksel analizler yapılmış olup DNI TOA hastalarında PID'ye göre anlamlı oranda pozitif bulunmuştur. Sonuç: PID ve TOA tanısı alan hastaların DNI değerleri arasındaki farkın var olup olmadığı ve bir fark saptanırsa PID hastalarında TOA tanısına geçişte bir ön belirteç olarak kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi; inflamatuar süreçte DNI ve CRP değerleri arasındaki ilişkiyi değerlendirdik. DNI TOA tanılı hastalarda anlamlı derecede yüksek bulunmuş olup PID'nin ileri ve ciddi komplikasyonu olan TOA için ucuz ve kolay ulaşılabilir bir belirteç olarak kullanılabilir olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the relationship between DNI and CRP values in the inflammatory process is to evaluate whether there is a difference between the DNI values of the patients who applied to our hospital and were diagnosed with PID and TOA both by clinical and laboratory methods, and if such difference is detected, it can be used as a pre-marker in the transition on TOA diagnosis from PID patients. Materials and Methods: The medical data of 283 female patients who applied to our hospital between 01.01.2020 and 31.12.2022 and were diagnosed with PID or TOA were evaluated retrospectively. Patients who did not come for follow-ups or whose laboratory/imaging/pathology results were not evaluated as compatible with PID/TOA were not included in the study and as a result, 200 patients were included in the evaluation. Results: The study was conducted with two groups of patients with 100 PID diagnoses and 100 TOA diagnoses. In the study, it was observed that PID and TOA group patients were similar in terms of age range, marital status, marriage period, age at menarche, type of delivery, number of births, infertility, infertility type, DNI interval, and bilaterality. Statistical analyzes were made in these two groups of patient populations in terms of USG findings, DNI, CRP, VMI, operation and antibiotherapy, and DNI was found to be significantly positive in TOA patients compared to PID. Conclusion: We evaluated the relationship between DNI and CRP values in the inflammatory process, whether there is a difference between the DNI values of patients diagnosed with PID and TOA, and if such a difference is detected, it can be used as a pre-marker in the transition of PID patients to TOA diagnosis. DNI was found to be significantly higher in patients with TOA, and we supported that it can be used as an inexpensive and easily accessible marker for TOA, which is an advanced and serious complication of PID.