Adölesan basketbolcularda motorik özelliklerin isabetli şut atışına etkisi
The effect of motoric features on precision shooting in adolescent basketball players
- Tez No: 806046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED FATİH BİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, Motorik Özellikler, İsabetli Şut, Adölesan, Basketball, MotoricCharacteristics, AccurateShooting, Adolescent
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı adölesan basketbolcularda motorik özelliklerin isabetli şut atışına etkisini incelemektir. Ayrıca dayanıklılık, kuvvet ve sürat özellikleri ile basketbol oyuncularının şut performansı arasındaki ilişkiyi ele almak amaçlanmıştır. Çalışmaya 2022-2023 yılında Muş ilinde bulunan spor kulüpleri ve spor lisesinde basketbol oynayan seçkisiz yöntem ile seçilmiş 14-18 yaşlarında adölesan dönemdeki 50 erkek basketbolcu katılmıştır. Sporculara 30 sn. şınav, 20 m. Sürat, dikey sıçrama, 20 m. mekik koşusu, otur-uzan, flamingo denge ve AAHPERD(American Alliance For Health, Physical Education, Recreation and Dance) şut testi uygulanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 22,0 paket programı kullanılmıştır, Tanımlayıcı istatistikten sonra, kişi sayısı 30'dan fazla olduğu için normallik dağılımında Kolmogorov-Smirnov sınaması yapılmıştır. Normal dağılım gösteren verilerin analizinde, motor ve teknik becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek için pearson korelasyon testi ve değişkenler arasındaki etkiyi belirlemek için çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; AAHPERD basketbol beceri testi değerleri ile 30 sn. şınav testi değerleri arasında yüksek düzeyde pozitif yönlü ilişki, sağlık topu fırlatma, dikey sıçrama, mekik koşusu ve esneklik değerleri arasında orta düzeyde pozitif yönlü ilişki, 20 m sürat ve çeviklik değerleri arasında ise orta düzeyde negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. 30 sn. şınav, dikey sıçrama, sağlık topu fırlatma, 20 m sürat, mekik koşusu, esneklik ve çeviklik değişkenlerinin birlikte, AAHPERD basketbol beceri testini anlamlı düzeyde yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study wastoinvesti gate the effect of motoriccharacteristics on accurateshooting in adolescent basketball players. Inaddition, it wasaimed to examine there lation ship between en durance, streng thand speed characteristic sand shooting performance of basketball players. In the study, 50 adolescentmale basketball players aged 14-18 years who played basketball in sports clubs and sports high schools in Muş province in 2022-2023 werer and omly selected. The athletes weretested with 30 s push-up, 20 m. sprint, verticaljump, 20 m. shuttlerun, sit-stand, flamingo balanceand AAHPERD shootingtests. After descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov test was performed fornormality distribution since the number of participants was morethan 30. As a result of the normal distribution of thedata, Pearsonproduct-moment correlation test was used to determine there lation ship betweenthe motor and technical skills of the participants. Inaddition, multiplelinearregressionanalysis was applied to determine the effect between variables. As a result, a high positive correlation was found betweenthe AAHPERD basketball skill test values and 30 s push-up and medicine ball throw values, a moderate positive correlation between vertical jump, shuttlerun and flexibility values, and a moderate negative correlation between 20 m sprint and agility values. 30 s push-up, verticaljump, medicine ball throw, 20 m sprint, shuttlerun, flexibility and agility variables together predicted the AAHPERD basketball skill test at a significant level.