An investigation of writing skills in learning English as a foreign language from a distributed cognition perspective
Yabancı dil olarak İngilizce öğreniminde yazma becerisinin dağıtık biliş perspektifinden incelenmesi
- Tez No: 806102
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHLİSE COŞGUN ÖGEYİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: dağıtılmış biliş, dağıtılmış dil, işbirlikçi yazma görevleri, form odaklı öğretim, distributed cognition, distributed language, collaborative writing tasks, focus on form
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, dağıtık biliş perspektifinden yazma sürecini inceleyerek, işbirlikçi yazma görevlerine form odaklı bir yaklaşımın entegre edilmesinin İngilizce öğrenen öğrencilerin yazma performansının doğruluğu üzerindeki etkinliğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Adıyaman'daki bir Anadolu Lisesi'nin 10. sınıf öğrencilerinden 24 gönüllü katılımcı çalışmaya katılmıştır. Katılımcılar deney ve kontrol gruplarına ayrılmış olup her bir grupta 12 öğrenci bulunmaktadır. Deney grubu, İngilizcedeki basit geçmiş zaman yapısını form odaklı öğretimle öğrenmiş ve yazma görevlerinde akranlarıyla iş birliği içinde çalışmak üzere 3 gruba ayrılmıştır, kontrol grubu ise bireysel olarak çalışmıştır. Her iki gruba da basit geçmiş zaman yapısını kullanarak verilen resimler hakkında bir hikâye yazma için ön test verilmiş ve paragrafları araştırmacı tarafından yeniden düzenlenmiştir. Ayrıca, deney grubu farkındalık, uyarılmış hatırlama ve mülakat aşamalarına katılmıştır. İki hafta sonra her iki gruba da aynı yazma görevi son test olarak verilmiştir. İşbirlikçi diyalogların nitel analizi, öğrencilerin araçlardan ve öğretim uygulamalarından faydalandıklarını ve yazma performanslarını etkilediklerini göstermiştir. Ayrıca, deney grubundaki katılımcılar görüşmede işbirlikçi çalışmaya, kullanılan araçlara, farkındalık ve uyarılmış hatırlama aşamalarına yönelik olumlu görüşlerini vurgulamışlardır. Nicel veri analizi, kontrol ve deney gruplarının ön testi ile son testi arasındaki hata puanları farkının istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir. Bu sonuç, form odaklı öğretim ve işbirlikçi yazma görevlerinin birleştirilerek kullanılmasının yazma doğruluğunu artırmak için etkili bir yaklaşım olduğunu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the effectiveness of integrating a focus on form approach to collaborative writing tasks on the EFL learners' accuracy of the writing performance by examining the writing process from the distributed cognition perspective. In line with this purpose, 24 volunteer participants from 10th graders of an Anatolian High School in Adıyaman participated in the study. They were divided into experimental and control groups and each group had 12 students. The experimental group was exposed to focus on form instruction about simple past tense structure in English and they were divided into 3 groups to work collaboratively with their peers on their writing task while the control group worked individually. They were both given pre-test which is about writing a story about pictures by using the simple past tense structure and their paragraph was reformulated by the researcher. Additionally, the experimental group participated in noticing, stimulated recall, and interview stages. Both groups were given the same writing task as a post-test after 2 weeks. Qualitative analysis of collaborative dialogues showed that students benefited from artifacts and instructional practices, and they affected their writing performance. Furthermore, the experimental group emphasized their positive opinions towards working collaboratively, video-taped mini-lesson, noticing, and stimulated recall stages in the interview. Quantitative data analysis demonstrated that the difference in error scores between the control and experimental groups, measured from the pre-test to the post-test, was statistically significant. This result confirms that employing a combination of form-focused instruction and collaborative writing tasks is an effective approach for enhancing writing accuracy.