Futbolcularda kompleks antrenman programlarının farklı set yöntemleriyle uygulanmasının bazı motorik özelliklere etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of intervention of complex training programs with different set methods on some motoric features in soccer players
- Tez No: 806203
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY GÜVENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: kompleks antrenman, kümeleme set, kuvvet, güç, complex training, cluster set, strength, power
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; futbolcularda müsabaka dönemi içerisinde kompleks antrenman programının farklı set yöntemleriyle uygulanmasının izokinetik kuvvet, sprint, sıçrama, çeviklik, hareket hızı gibi bazı motorik özelliklere etkilerinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmaya 15-18 yaş arası düzenli olarak antrenman yapan ve en az bir yıl futbol antrenman geçmişine sahip 33 gönüllü erkek futbolcu katılmıştır. Katılımcılar rastgele şekilde kümeleme (cluster) kompleks (CK) antrenman grubu (n=12), geleneksel kompleks (GK) antrenman grubu (n=11) ve kontrol (KON) grubu (n=10) olmak üzere üç farklı gruba ayrılmıştır. Katılımcılara sekiz hafta boyunca haftada iki gün hem kuvvet hem pliyometrik egzersizler içeren kompleks antrenman programı uygulanmıştır. GK grup tüm egzersizleri geleneksel set yapısıyla, CK grup ise pliyometrik egzersizleri kümeleme set yapısıyla uygulamıştır. Katılımcılara kompleks antrenman programı öncesinde ve sonrasında vücut kompozisyonu, izokinetik kuvvet, sprint, sıçrama, çeviklik, hareket hızı ve AZD ölçümleri uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS 22 programıyla yapılmıştır. Bulgular: Antrenman periyodu öncesi ve sonrası sprint (minimum güç ve yorgunluk indeksi hariç), sıçrama (AS-SS farkı hariç), çeviklik, izokinetik kuvvet ve hareket hızı değişkenlerinin tümünde CK ve GK grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede gelişmeler bulunmuştur (p0,05). Gruplar arası karşılaştırmalar sonucunda ise CK ve GK grupta tüm değişkenlerde KON gruba göre anlamlı değişimler bulunurken, antrenman grupları arasında anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Tüm değişkenlerin grup içi ve gruplar arası AZD sonuçlarında anlamlı değişimler bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Genç futbolcularda sekiz hafta boyunca kompleks antrenman programında yer alan tüm egzersizlerin geleneksel set yapısıyla veya pliyometrik egzersizlerin kümeleme set yapısıyla uygulanması izokinetik kuvvet, sprint, sıçrama, çeviklik ve hareket hızı gibi motorik özelliklerin gelişimini sağlamaktadır. Bunlarla birlikte, farklı iki set yapısının birbirinden farklı sonuçlar göstermediği ve benzer gelişmeler sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to examine the effects of complex training in soccer players with different set methods during the competition period on some motoric abilities such as isokinetic strength, sprint, jumping, agility, and movement velocity. Method: Thirty-three male soccer players between the ages of 15-18, who have been regularly participating in soccer training for at least one year, participated voluntarily in the study. Participants were randomly divided into three different groups: cluster complex training group (CK, n=12), traditional complex training group (GK, n=11) and control group (KON, n=10). Participants performed a complex training program that included both strength and plyometric exercises two days a week for eight weeks. While the GK group performed all the exercises with the traditional set method, the CK group performed the plyometric exercises with the cluster set method. Body composition, isokinetic strength, sprint, jump, agility, movement velocity and AZD were measured before and after the complex training program. SPSS 22 program was used for data analysis. Results: Significant improvements were found in CK and GK groups in all variables of sprint (excluding minimum power and fatigue index), jumping (excluding AS-SS difference), agility, isokinetic strength, and movement velocity before and after the training period (p0.05). Conclusion: The performing of all exercises included in the eight-week complex training program in young soccer players with the traditional set structure or the plyometric exercises with the cluster set structure provides the development of motoric abilities such as isokinetic strength, sprint, jump, agility, and movement velocity. Also, it was determined that two different set structures did not show different results from each other and provided similar developments.