Covid 19 plasentalarında kannabinoid 1 ve kannabinoid 2 protein ekspresyonlarnın immunohistokimyasal değerlendirilmesi
Immunohistochemical evaluation of cannabinoid 1 and cannabinoid 2 protein expressions in covid 19 placentas
- Tez No: 806246
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DEVECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, plasenta, kanabinoid -1, kanabinoid-2, PAS, immünohistokimya, COVID-19, placenta, cannabinoid -1, cannabinoid-2, PAS, immunohistochemistry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: COVID-19 gebe hastaların plasentalarında Kanabinoid-1 ve Kanabinoid-2 antikorları kullanılarak plasental histopatolojik yapı incelemektir. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine yatan 20 COVID-19 tanısı alan gebe ve 20 normal gebe hastanın plasentalarından histolojik takip için küçük parçalar alındı. Plasentala örnekleri hematoksilen-eozin, Kanabinoid 1-2 immünohistokimya boyamaları ile boyanarak ışık mikroskobunda incelendi. Bulgular: Kontrol grubuna ait plasentalarda normal histoloji yapı izlendi. COVID-19 grubuna ait hastaların plasenta örneklerinde, desidua hücrelerinin çekirdeklerinde piknotik değişikliklerle birlikte apopitotik sürecin arttığı görüldü. Fibrinoid doku alanlarında artış ve koryonik villuslarda sinsisyal köprülerin genişlemiş olduğu tespit edildi. Kök villüslarının bulunduğu alanda bazal membranda aşırı incelmeyle birlikte membran yapısında bozulma ve damarların oldukça dilate ve konjesyone olduğu görüldü. İntervillöz alanda bol miktarda serbest halde dağılmış eritrosit ve lökositler invazyonu , hiyalinize alanlar ve Hofbauer hücrelerinde hipertrofi dikkat çekiciydi. İmmunohistokimyasal incelemede; kontrol grubuna göre COVİD-19 grubunda , maternal bölgede desidua hücrelerinde sitotrofoblastlarda ve Hofbauer hücrelerinde kanabinoid -1 ekspresyonunu arttığı izlendi. COVİD-19 grubuna ait diğer kesitte özellikle desidua hücelerinde, sitotrofoblastlarda, sinsityal köprülerde kanabinoid-2 ekspresyonu artış gösterdiği görüldü. Sonuç: COVID-19' geçiren annelerin oksidatif strese bağlı gelişen inflamasyon sürecinde hücre proliferesyonu baskılanması, sitokin aktivitesinin değişiminde endokanabinoidlerin aktivasyonu hastalığın gelişimini ve şiddetini önlemede ve etkilemede rol oynayabileceği plasental gelişimdeki trofoblastik invazyonda ve damarlardaki angigenezis düzenlenmesinde fetus gelişim aşamasında CB-1 ve CB-2 reseptörlerinin önemli bir belirteç olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to examine the placental histopathological structure of the placentas of pregnant patients with COVID-19 by using Cannabinoid-1 and Cannabinoid-2 antibodies. Materials and methods: In our study, small pieces of placenta were taken for histological follow-up from 20 pregnant and 20 normal pregnant patients diagnosed with COVID-19 who were hospitalized in the Dicle University Faculty of Medicine Gynecology and Obstetrics clinic. Placental samples were stained with hematoxylin-eosin, Cannabinoid 1-2 immunohistochemistry staining and examined under light microscope. Results: Normal histological structure was observed in the placentas of the control group. In the placenta samples of patients belonging to the COVID-19 group, it was observed that the apoptotic process increased with pycnotic changes in the nuclei of decidua cells. An increase in fibrinoid tissue areas and enlarged syncytial bridges in chorionic villi were detected. In the area where the root villus was located, it was observed that the basement membrane was excessively thinned, along with the deterioration of the membrane structure, and the vessels were highly dilated and congested. Abundant invasion of freely dispersed erythrocytes and leukocytes in the intervillous space, hyalinized areas and hypertrophy in Hofbauer cells were remarkable. In immunohistochemical examination; It was observed that cannabinoid-1 expression increased in the decidua cells, cytotrophoblasts and Hofbauer cells in the maternal region, in the COVID-19 group compared to the control group. In the other section of the COVID-19 group, cannabinoid-2 expression increased especially in decidua cells, cytotrophoblasts, and syncytial bridges.Conclusion: CB-1 and CB-2 receptors are important in fetal development in trophoblastic invasion in placental development and in the regulation of angiogenesis in the vessels, which may play a role in preventing and affecting the development and severity of the disease, suppression of cell proliferation in the inflammation process due to oxidative stress in mothers with COVID-19, activation of endocannabinoids in the change of cytokine activity. thought to be a marker.