Anlamsal haritalama ve kelime oyunlarının okuduğunu anlama becerisine, okuma tutumuna ve kaygısına etkisi
The effects of word games and semantic mapping on reading comprehension, reading anxiety and attitudes
- Tez No: 995879
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KATRANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime oyunları, Okuma kaygısı, Okuma-anlama, Vocabulary games, Reading anxiety, Reading-comprehension
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Öğrencilerin akademik başarılarını ve eğitim-öğretim hayatlarını şekillendiren en önemli becerilerden biri okuduğunu anlama becerisidir. Anlama becerisi bireylerin bilgileri yorumlayabilmesine, eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilmesine ve öğrendikleri bilgileri farklı alanlara aktarabilmesine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, eğitim ortamlarında öğrencilerin okuma süreçlerini daha etkin ve anlamlı hale getirecek stratejiler kullanılması, öğrenmenin kalıcılığı açısından kritik bir role sahiptir. Bu stratejilerden biri olan anlamsal haritalama stratejisi, öğrencilerin metindeki anahtar kavramlar arasındaki ilişkileri görselleştirerek zihinsel şemalar oluşturmalarına olanak sağlamakta, bilgilerin organize edilmesini kolaylaştırmakta, anlamlı öğrenmeyi desteklemekte ve öğrencilerin okuma sürecine etkin biçimde katılımını teşvik etmektedir. Okuduğunu anlama becerisini destekleyen önemli değişkenlerden biri de kelime hazinesidir. Öğrencilerin kelime hazinesinin geliştirilmesi için oyunlardan da yararlanılmaktadır. Kelime oyunları, öğrencilerin oyun oynarken öğrenmesine, kelime hazinelerini aktif kullanmalarına ve sosyalleşmelerine katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte tutum ve kaygı gibi duyuşsal özellikler de okuduğunu anlama becerisi üzerinde etkilidir. Bu araştırmada, kelime oyunları ve anlamsal haritalama stratejisinin ilkokul öğrencilerinin okuduğunu anlama becerisine, okuma tutumuna ve kaygısına etkisini incelemek; öğrencilerin ve öğretmenlerin anlamsal haritalama stratejisi ile kelime oyunlarına yönelik görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Karma yöntemden yararlanılan çalışmanın nicel boyutunda ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmış, nitel boyutunda ise deney gruplarında yer alan öğrencilerin ve bu grupların sınıf öğretmenlerinin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmanın çalışma grubu; Kırıkkale ili merkezindeki bir ilkokulun dördüncü sınıflarından ön test puanları bakımından benzerlik gösteren dört sınıftan oluşmaktadır. Bu sınıflar seçkisiz atama yoluyla deney-1, deney-2, kontrol-1 ve kontrol-2 grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Okuduğunu Anlama Becerisi Testi, Okuma Kaygısı Ölçeği, Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formları kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama sürecinde Türkçe dersinde 10 hafta süreyle, haftada 2 ders saati boyunca deney-1 grubunda kelime oyunları oynatılmış, deney-2 grubunda ise anlamsal haritalama stratejisi uygulanmıştır. Kontrol-1 ve kontrol-2 grubundaki Türkçe derslerine ise herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Deneysel işlem süreci tamamlandıktan sonra deney-1 ve deney-2 grubundan belirlenen öğrencilerle ve bu grupların sınıf öğretmenleriyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, deney gruplarındaki öğrencilerin okuduğunu anlama becerisi ön test-son test puanları arasında son test lehine geniş etki düzeyinde anlamlı farklılık olduğu; kontrol gruplarındaki öğrencilerin ön test-son test puanları arasında farklılık olmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin okuduğunu anlama becerisi son test puanları arasında anlamlı farklılık bulunmadığı görülmüştür. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin okuma tutumu ve okuma kaygısı ön test-son test puanları arasında anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin okuma tutumu ve okuma kaygısı son test puanları arasında da anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Reading comprehension is one of the most essential skills that shape students' academic achievement and overall educational experiences. Comprehension skills enable individuals to interpret information, examine it from a critical perspective, and transfer acquired knowledge to different contexts. Therefore, the use of strategies that make students' reading processes more effective and meaningful plays a critical role in the permanence of learning. Among these strategies, the semantic mapping strategy allows students to visualize the relationships between key concepts in a text, construct mental schemas, facilitate the organization of information, support meaningful learning, and encourage active engagement in the reading process. Another significant variable supporting reading comprehension is vocabulary knowledge. Games are also utilized to improve students' vocabulary. Word games contribute to learning through play, encourage the active use of vocabulary, and foster socialization. The purpose of this study is to examine the effects of word games and the semantic mapping strategy on elementary school students' reading comprehension skills, reading attitudes, and reading anxiety, as well as to explore the views of students and teachers regarding these two approaches. This research employed a mixed-methods design. In the quantitative dimension, a quasi-experimental design with pretest–posttest control groups was implemented, while in the qualitative dimension, the opinions of students in the experimental groups and their classroom teachers were collected. The study group consisted of four fourth-grade classes at an elementary school in Kırıkkale, Türkiye, which were similar in terms of pretest scores. These classes were randomly assigned as Experimental Group 1, Experimental Group 2, Control Group 1, and Control Group 2. Data collection instruments included a Personal Information Form, Reading Comprehension Test, Reading Anxiety Scale, Reading Attitude Scale, and a Semi-Structured Interview Form. During the 10-week implementation process in Turkish lessons, word games were conducted with Experimental Group 1 for two class hours per week, while the semantic mapping strategy was applied in Experimental Group 2. No interventions were applied to Control Groups 1 and 2. Following the experimental procedures, semi-structured interviews were conducted with selected students from Experimental Groups 1 and 2. The results revealed that there was a significant difference with a large effect size in favor of the posttest scores of the students in the experimental groups regarding their reading comprehension skills, whereas no significant difference was found between the pretest and posttest scores of the control groups. However, no significant difference was found between the posttest reading comprehension scores of the experimental and control groups. Furthermore, no significant differences were observed in the pretest–posttest scores of the experimental and control groups in terms of reading attitudes and reading anxiety, nor in their posttest scores.