Sivas sinema salonları üzerine bir sözlü tarih çalışması
An oral history study on Sivas movie theaters
  1. Tez No: 806295
  2. Yazar: MUSTAFA ABURŞU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜRSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Sinema, Bellek, Sinemacılık, Sözlü Tarih, Sivas, Memory, Cinema, Cinema Management, Oral History
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sinema, 19. yüzyılda icat edilen ve günümüze kadar durmaksızın gelişmeye devam eden popüler, sanatsal ifade biçimidir. Ülkemizde sinema konulu araştırmalar genellikle yapım, yönetmen ve yapım firmalarını konu edinmekte, kültürel toplumsal bellekte yer alan sinema salonlarını kapsayan çalışmalar ise yetersiz kalmaktadır. Bu konuda yerel düzeyde yapılan araştırmalar Türkiye'de sinema tarihi konusundaki çalışmalara katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda Sivas sinema salonları üzerine yapılan ilk araştırma niteliğindeki bu çalışma, Sivas kent belleğinde yer alan bilgiler ışığında sinemaların kuruluşundan günümüze tarihsel gelişimini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın konusu, amacı, önemi, yöntemi ve Sivas matbu kaynaklarında yer alan Sivas sinemaları başlıklı yazıların da derlendiği litateratür değerlendirilmesi yer almaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde Cumhuriyet öncesi dönemde Türkiye'de sinema gösterimi ve ilk sinema salonları, Sivas şehir tarihi ve sinema salonlarının bu tarihsel çerçevede gelişimine değinilmiş, Sivas'ta yapılan ilk sinema gösterimi ve ilk sinema salonu konusu ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde kartopu örneklemiyle sinema sahipleri, yakınları ve sinema çalışanlarından oluşan 25 katılımcı ile 2021-2023 yıllarını kapsayan süreçte sözlü tarih görüşmesi yapılmıştır. Bu görüşmelerden ve doküman analizi ile elde edilen veriler çerçevesinde Erken Cumhuriyet Dönemi'nden günümüze kadar açılmış 23 sinema salonunun tarihsel gelişimi ve dönüşümü ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Son olarak araştırma bulguları Türkiye'de sinema tarihi çalışmaları çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cinema is a popular form of artistic expression that was invented in the 19th century and has continued to develop non-stop until today. Studies on cinema in our country generally focus on productions, directors and production companies, while studies covering movie theaters, which take place in cultural and social memory, are insufficient. Research on this subject at the local level contributes to studies on the history of cinema in Turkey. In this context, this study, which is the first research on Sivas movie theaters, aims to reveal the historical development of cinemas from their establishment to the present day in the light of the information contained in Sivas city memory. In this context, the study consists of two parts. The introduction includes the subject, purpose, importance, methodology of the research and the evaluation of the literature, including the articles titled Sivas cinemas in Sivas printed sources. In the first part of the study, cinema screenings and the first movie theaters in Turkey in the preRepublican period, Sivas city history and the development of movie theaters in this historical framework are mentioned, and the first movie screening and the first movie theater in Sivas are discussed. In the second part of the study, oral history interviews were conducted with 25 participants consisting of cinema owners, their relatives and cinema employees in the period covering the years 2021-2023. Within the framework of the data obtained from these interviews and document analysis, it was tried to reveal the historical development and transformation of 23 movie theaters opened from the Early Republican Period to the present day. Finally, the research findings are evaluated within the framework of cinema history studies in Turkey.