Adli tıp anabilim dalı tarafından adli raporları düzenlenmiş olan ateşli silah yaralanması olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of forensic reports due to gunshot injury cases prepared by forensic medicine department
  1. Tez No: 806365
  2. Yazar: İLKER GAZİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL GÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Olgu, Ateşli Silah Yaralanması, Adli Rapor, Forensic Case, Gunshot Injury, Forensic Report
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından adli raporları düzenlenmiş olan ateşli silah yaralanması olgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada 01 Ocak 2018- 01 Ocak 2022 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'ndan adli rapor istenmiş ve tarafımızca düzenlenmiş 4500 olgu taranmış, 312 Ateşli Silah Yaralanması (ASY) meydana gelmiş olgu retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamında değerlendirilmiş olan 312 olgunun %22,1'i 2018 yılında, %11,2'i Temmuz ayında, %33,7'i yaz mevsiminde, %63,8'i il merkezinde meydana gelmiştir. Olguların %49,0'undan savcılık makamı rapor talep etmiştir. Olguların %88,5'i erkek, %30,4'i 21-30 yaş aralığında, %87,2'si erişkinlik çağındadır. Olguların %73,1'i tabanca vb. gibi kısa namlulu yivli silahlarla, %19,9'u av tüfeği-pompalı tüfek vb. gibi uzun namlulu yivsiz silahlarla yaralanmıştır. Olguların 47,4'ü tanıdık bir kişi tarafından yaralanmıştır. Olguların %46,5'i üniversite hastanesine başvurmuş, %33,3'ü aynı gün yatış olmadan acil servisten taburcu olmuş, %55,4'ü ameliyat olmuş, %32,4'ünde yaşamsal tehlikeye, %59,6'sında kemik kırığına, %9,0'sında duyu veya organlarından birinin işlevinde sürekli zayıflama ya da yitirilmeye, %2,2'sinde yüzde sabit ize neden olduğu, yaralanmaların % 1,0'inin basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif nitelikte olduğu saptanmıştır. Sonuç: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ateşli silah yaralanması olguları oldukça yaygındır. Ateşli silahlara bağlı yaralanmaların yaygın bir hale gelmesinde kanun dışı yöntemlerle yapılmakta olan kişisel silahlanmanın etkisi olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In this study, it is aimed to evaluate the cases of firearm injury, whose judicial reports were issued by the Department of Forensic Medicine. Material and Method In this study, a judicial report was requested from the Dicle University Faculty of Medicine Department of Forensic Medicine between 01 January 2018 and January 01, 2022 and 4500 cases arranged by us were scanned and 312 gunshot injury cases were retrospectively examined. Results: 22.1% of the 312 cases evaluated within the scope of the study occurred in 2018, 11.2% in July, 33.7% in summer, 63.8% in the provincial center. The prosecutor's office requested a report from 49.0% of the cases. 88.5% of the cases are male, 30.4% are in the 21-30 age range and 87.2% are adulthood. 73.1% of the cases were injured by pistols and so on. such as short-barreled grooved weapons, 19.9% of the cases were injured by a shotgun-pompal rifle and so on. such as long -barreled weapons. 47.4% of the cases were injured by a familiar person. 46.5% of the cases applied to the university hospital, 33.3% were discharged from the emergency room without hospitalization, 55.4% had surgery, 32.4% of the vital danger, 59.6% bone fracture, 9.0% of the senses or organs of one of the continuous slimming or loss of, 2.2% caused distinct mark on the face, 1% of the injuries was found to be slightly to the extent that it can be relieved by a simple medical intervention. Conclusion: As in all over the world, the cases of firearm injury in our country are quite common. It is thought that personal armament, which is done by illegal methods, has an effect on the prevalence of injuries due to firearms.