Postmenopozal kadınlarda over ve endometrium kanserinde metabolik sendromun önemi
The importance of metabolic syndrome in ovarian and endometrial cancer in postmenopausal women
  1. Tez No: 806373
  2. Yazar: ADNAN EMİR TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE ANIK İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, Over Kanseri, Endometrium Kanseri, Metabolik Sendrom, Kanser, Menopause, Ovarian Cancer, Endometrial Cancer, Metabolic Syndrome, Cancer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Metabolik sendromun postmenopozal kadınlardaki endometrium ve over kanseri üzerindeki etkisinin araştırılması çalışmamızda amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız; Ekim 2022 - Haziran 2023 tarihleri arasında başvuran, postmenapozal, 32 adet endometrium kanseri tanılı, 13 over kanseri tanılı ve 36 adet kontrol grubu toplam 81 kişi ile gerçekleştirildi. Metabolik sendrom tanısı için Konsensus Kriterleri (UDF+AHA/NHLBI) kullanıldı. Üç grup arasında demografik ve metabolik özellikler, metabolik sendrom ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda Metabolik sendrom hem over kanserli grupta hem de endometrium kanserli grupta daha sık görüldüğü bulunmuştur. Metabolik sendrom bileşenlerinden kilo, VKI ve kalça çevresi endometrium kanserli grupta daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca over kanserli grupta kontrol grubuyla karşılaştırıldığında trigliserit değerleri daha yüksek, HDL değerleri daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Metabolik sendrom over ve endometrium kanserinde kontrol grubuyla karşılaştırıldığında daha sık olduğu saptanmıştır. Özellikle endometrium kanserli hastalar obezite ile daha yakından ilişkilendirilirken, over kanserli hastalarda kontrol grubuyla karşılaştırıldığında trigliserit düzeyleri daha yüksek, HDL değerleri daha düşük saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to investigate the effect of metabolic syndrome on endometrial and ovarian cancer in postmenopausal women. Materials and Methods: Our study was conducted with a total of 81 individuals, including 32 diagnosed with endometrial cancer, 13 with ovarian cancer, and 36 in the control group, who applied between October 2022 and June 2023. Consensus Criteria (UDF+AHA/NHLBI) were used for the diagnosis of metabolic syndrome. Demographic and metabolic characteristics were compared across the three groups in relation to metabolic syndrome. Findings: Our study found that metabolic syndrome was more common in both the group with ovarian cancer and the group with endometrial cancer. Among the components of metabolic syndrome, weight, BMI, and hip circumference were found to be higher in the group with endometrial cancer. Additionally, in the group with ovarian cancer, triglyceride levels were found to be higher, and HDL levels lower compred with the control group. Conclusion: Metabolic syndrome was found to be more common in ovarian and endometrial cancer compared to the control group. In particular, patients with endometrial cancer were more closely associated with obesity, while patients with ovarian cancer had higher triglyceride levels and lower HDL levels.