Otel işletmelerinde çalışanların iş stresi ve tükenmişliğinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi
The effect of work stress and burnout of employees in hotel operations on intent to left
- Tez No: 806465
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Çalışan, İş Stresi, Tükenmişlik, İşten Ayrılma Niyeti, Hotel Management, Employee, Job Stress, Burnout, Intention to Leave
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırma, otel işletmelerinde iş stresi ve tükenmişliğin çalışanların işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, otel işletmelerinde iş stresi ile çalışanların işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkide tükenmişliğinin potansiyel aracı rolünü incelemenin yanı sıra iş stresinin iş tükenmişliği üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini otel işletmeleri çalışanları oluşturmaktadır. Örneklemi ise Çanakkale'de faaliyet gösteren otellerin 486 çalışanı oluşturmaktadır. Örneklem kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Verilerin analizi SPSS 24 ve SPSS Amos ile yapılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda, yapısal eşitlik modellemesi verilerine göre otel işletmelerinde çalışanların, iş stresi ve tükenmişliğinin işten ayrılma niyeti üzerinde pozitif bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. İşletme yöneticilerinin bu ilişkiyi göz önünde bulundurarak çalışma koşullarını ve çalışanların memnuniyetini iyileştirmeleri gerekmektedir. Bu, çalışanların işte daha mutlu ve verimli olmalarını sağlayacak, işletme performansını artıracak ve çalışan kaybı problemini önleyecektir. Otel işletmelerinde çalışanların iş stresi ve tükenmişlik düzeyleri ile işten ayrılma niyetleri arasında pozitif bir ilişki vardır. Bu ilişki, çalışanların iş yükünü azaltmak, çalışma koşullarını iyileştirmek, destekleyici bir çalışma ortamı sağlamak ve motivasyonlarını artırmak gibi tedbirler alınarak azaltılabilir. İşletmeler, çalışanların iş stresi ve tükenmişlik düzeylerini azaltmak için farklı stratejiler uygulayabilirler. Bunlar arasında, iş yükünü dengelemek, çalışma saatlerini düzenlemek, çalışanların eğitim ve gelişim ihtiyaçlarını karşılamak, çalışma ortamını iyileştirmek, takım çalışmasını teşvik etmek gibi önlemler yer alabilir. Ayrıca, çalışanların duygusal desteğe ihtiyaç duyabilecekleri zamanlarda desteklenmeleri de önemlidir.
Özet (Çeviri)
This research aims to shed light on the effect of job stress and burnout on employees' turnover intention in hotel businesses. In addition, it aims to examine the potential mediator role of burnout in the relationship between job stress and turnover intentions in Hotel Businesses, as well as to determine the effect of job stress on job burnout. Questionnaire technique, one of the quantitative research methods, was used in this research. The universe of the research consists of hotel business employees. The sample consists of 486 employees of hotels operating in Çanakkale. The sample was determined by random selection method. Data analysis was done with SPSS 24 and with SPSS Amos. As a result of this research, according to the structural equation modeling data, it has been revealed that job stress and burnout of hotel employees have a strong effect on turnover intention. Considering this relationship, business managers need to improve working conditions and employee satisfaction. This will make employees happier and more productive at work, improve business performance and prevent the problem of employee loss. There is a positive relationship between job stress and burnout levels of employees in hotel businesses and their intention to leave. This relationship can be reduced by taking measures such as reducing the workload of employees, improving working conditions, providing a supportive working environment and increasing their motivation. Hotel managers can apply different strategies to reduce the work stress and burnout levels of employees. These may include measures such as balancing the workload, regulating working hours, meeting the training and development needs of employees, improving the working environment, and encouraging teamwork. It is also important that employees are supported when they may need emotional support.