Alkol ve madde kullanım bozukluğu nedeniyle yatarak tedavi gören bireylerde içselleştirilmiş damgalanma, yalnızlık ve umutsuzluk düzeyinin tedavi motivasyonu ile ilişkisinin incelenmesi
The evaluation of the effects of social stigmatization, loneliness and hopelessness on treatment motivation of the individuals who are inpatient due to the substance and alcohol usage disorder
  1. Tez No: 806493
  2. Yazar: SENA KALAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu, İçselleştirilmiş damgalanma, Yalnızlık, Umutsuzluk, Tedavi Motivasyonu, Alcohol and Substance Use Disorder, Internalized Stigmatization, Loneliness, Hopelessness, Treatment Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Alkol ve madde kullanım bozukluğu günümüzde giderek artarak hem ülkemiz hem de dünya için en mühim sağlık problemlerinden biri durumuna gelmiştir. Alkol ve madde kullanım bozukluğundan dolayı tedavi gören hastalar, hayatlarının pek çok alanında sorunlarla karşı karşıya kalırlar ve bu durum tedavi motivasyonunu olumsuz etkiler. Bu araştırmada, alkol ve madde kullanım bozukluğu nedeniyle yatarak tedavi gören bireylerde hissedilen içselleştirilmiş damgalanma, umutsuzluk ve yalnızlık düzeylerinin tedavi motivasyonuna etkisinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Bu araştırmaya, NPİstanbul Beyin Hastanesinde alkol ve madde kullanım bozukluğu nedeniyle tedavisi hastanede sürdürülen 201 kişi dahil edilmiştir. Veriler; Sosyodemografik Bilgi Formu, Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği (RHDİO), Ucla Yalnızlık Ölçeği (UCLA-LS), Madde Kullanım Bozuklukları Tanıma Testi, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Değişime Hazır Olma ve Tedavi İsteği ve Tedavi Motivasyonu Anketi ile yüz yüze olarak toplanmıştır. Araştırmada katılımcıların cinsiyetleri, yaşları, eğitim düzeyleri, meslekleri, çalışma durumları, aylık gelir düzeyleri, medeni durumları, yaşadıkları kişiler, geçmiş hastane yatışlarının bulunup bulunmadığı, hastane yatışının kimin isteği ile olduğu, birinci derece yakınlarında alkol veya madde kullanan bireylerin olup olmadığı, tercih ettikleri madde (alkol veya madde) ve bu maddeyi ne kadar süredir kullandıkları sorgulanmıştır. Bu çalışmada, içselleştirilmiş damgalanma ile tedaviye güvensizlik arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,220 p=0.002). Yabancılaşma ile tedaviye güvensizlik arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,226 p=0.001.Kalıp yargıların onaylanması ile tedaviye güvensizlik arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (0,229 p=0.001). Algılanan ayrımcılık ile tedaviye güvensizlik arasında anlamlı pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (0.220 p=0.002). Sosyal geri çekilme ile tedaviye güvensizlik arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0.229 P=0.001); yalnızlık düzeyi ve içsel motivasyon arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=-0.151 p=0.032). yalnızlık düzeyi ile tedaviye güvensizlik arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (R=0,229 p=0.001). Umutsuzluk düzeyi ile tedavi motivasyonu arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu araştırmanın sonuçları içselleştirilmiş damgalanma ve yalnızlığın tedavi motivasyonunu etkilediğine işaret etmektedir. Bu ilişki tedavi motivasyonunu arttırarak tedavi başarısını arttırmak için önemlidir.
Özet (Çeviri)
As the usage of alcohol and substance abuse have increased in the last couple of years, it has become one of the biggest problems in Turkey and the other countries. Patients who undergo a treatment due to the alcohol and substance usage disorder usually face with a lot of problems in different aspects of their lives, and this leads to a negative impact on their motivation to proceed the treatment. The aim of this study is to evaluate the effects of stigmatisation, hopelessness and loneliness levels on treatment motivation of the patients who are in inpatient care and undergo alcohol and substance abuse treatment. The sample of the study consisted of 201 inpatients who undergo alcohol and substance abuse treatment at NPİstanbul Beyin Hastanesi. All the data were collected face to face from the participants' Socidemographic Information Form, The Internalized Stigma of Mental Illness Scale (ISMI), UCLA Loneliness Scale (UCLA-LS), Drug Use Disorders Identification Test (DUDIT), Beck Hopelessness Scale, SOCRATES test results. In this study, the participants' genders, ages, education levels, occupations, employment status, monthly salary, marital status, housemate information, previous inpatient care history, referral of hospital stay, first degree relative's alcohol or substance abuse history, preferred substance or alcohol use and how long they use the substance for were questioned. The results indicate that there was a positive relationship between personalized stigmatisation and distrust to the treatment (r=0.220, p=0.002). Estrangement and distrust to the treatment showed a positive relationship (r=0.226, p=0.001). Approval of stereotypes and distrust to the treatment showed a positive relationship (r=0.229, p=0.001). Perceived discrimination and distrust to the treatment showed a positive relationship (r=0.220, p=0.001). Social withdraw and distrust to the treatment showed a positive relationship (r=0.229, p=0.001). Loneliness and internal motivation showed a negative relationship (r=-0.151, p=0.032). Loneliness and distrust to the treatment showed a positive relationship (r=0.229, p=0.001). Hopelessness and treatment motivation did not show any relationship. The results indicate that internalized stigmatization and loneliness have a significant impact on the treatment motivation. This relationship is important to increase the treatment motivation; therefore, to increase the success of the treatment.