Trabzonspor'un sportif başarılarının hisse senedi ve fan token üzerine etkileri
The effect of Trabzonspor's sporting successes on stocks and fan tokens
- Tez No: 806519
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Spor, Economics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Trabzonspor, Hisse Senedi, Fan Token, Sportif Başarı, Yapısal Kırılma, Trabzonspor, Stock, Fan Token, Sporting Success, Structural Break
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı Trabzonspor'un sportif başarıları ile Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senedi ve fan token fiyatları arasındaki ilişkiyi yapısal kırılmalı modeller aracılığı ile incelemektir. Bunun için ilk olarak Zivot-Andrews yapısal kırılmalı birim kök testi uygulanmış olup serilerin bazı koşullarda yapısal kırılma altında durağan bazı koşullarda ise durağan olmadığı tespit edilmiştir. Zivot-Andrews birim kök testinden sonra Gregory-Hansen eşbütünleşme analizi yapılmış ve serilerin yapısal kırılma altında eşbütünleşik olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bulunan eşbütünleşme seriler arasında en az bir nedensellik ilişkisinin olabileceğini göstermektedir. Granger nedensellik analizi sonucunda, mağlubiyet değişkeninden Trabzonspor Futbol Kulübü hisse senedi değişkenine doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Mağlubiyet ve galibiyet değişkenlerinden Trabzonspor Futbol Kulübü fan token değişkenine doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between Trabzonspor's sporting achievements and stock and fan token prices traded in Borsa Istanbul through structural break models. For this, Zivot-Andrews unit root test with structural break was applied first and it was determined that the series were stationary under some conditions and not stationary under some conditions. After the Zivot-Andrews unit root test, Gregory-Hansen cointegration analysis was performed and it was concluded that the series were cointegrated under structural break. The cointegration found shows that there may be at least one causality relationship between the series. As a result of the Granger causality analysis, a one-way causality relationship was determined from the defeat variable to the Trabzonspor Football Club stock variable. A one-way causality relationship was found from loss and victory variables to Trabzonspor Football Club fan token variable.