Z kuşağı öğretmenlerinin kişilik tiplerine göre mesleki değerleri
Professional values of generation Z teachers according to their personality types
  1. Tez No: 806603
  2. Yazar: GÖNÜL EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Tipleri, Mesleki Değerler, Öğretmenler, Z Kuşağı, Personality Types, Professional Values, Teachers, Generation Z
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kişilik bireyi diğerlerinden farklı kılan özelliklerinin tamamıdır. Kişilik ile ilgili kuramlar bu farklılıkların hangi faktörlerden kaynaklandığı, kişiliğin ortaya çıkmasını ve gelişimini ne kadar etkilediğini incelemiştir. Kişilik özellikleri biyolojik, ailesel, kültürel, sosyal, coğrafi ve fiziki birçok faktörden etkilenerek ortaya çıkmaktadır. Kişilik kuramlarında bireylerin dünyaya geldiği ve yaşadığı dönemin kişiliğin belirlenmesinde belirleyici olabileceği ifade edilmektedir. Dönemin siyasal, sosyal, ekonomik yapısı, teknoloji kullanımı vb. gibi faktörler o dönemdeki bireylerin benzer kişilik özelliklerine sahip olmasına neden olmaktadır. Her kuşağın kişilik özelliğine göre iş yaşamından beklentileri ve mesleki değerleri farklılaşmaktadır. Bu çalışmada iş yaşamında yerini yeni almaya başlayan Z Kuşağının kişilik özellikleri ve mesleki değerleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Kişilik özelliklerini belirlemek için“Beş Faktör Kişilik Ölçeği”, mesleki değerleri belirlemek için“İş Değerleri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma bundan sonraki kuşakların yetiştirilmesinde en büyük etkiye sahip meslek çalışanlarından biri olan öğretmenler üzerinde yapılmıştır. Gümüşhane ilinde bulunan 276 Z Kuşağı öğretmenine anket yapılmış, elde edilen verilere SPSS 22.0 ve AMOS 25 programları uygulanarak korelasyon ve doğrusal regresyon analizi, frekans analizi, doğrulayıcı faktör analizi, bağımsız örneklem t testi ve anova testi ile veriler çözümlenmiştir. Z kuşağı öğretmenlerinin kişilik özellikleri ile mesleki değerleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Personality encompasses the whole of the characteristics that distinguish an individual from others. Theories related to personality have examined the factors that contribute to these differences, as well as the extent to which they influence the emergence and development of personality. Personality traits are influenced by various factors, including biological, familial, cultural, social, geographical, and physical influences. Personality theories suggest that the period in which individuals are born and live can play a determining role in shaping their personality. Factors such as political, social, economic structure, and technological advancements of a particular era can lead individuals of that period to possess similar personality traits. Each generation's personality traits lead to distinct expectations and professional values in the business life. This study aims to explore the relationship between the personality traits and professional values of Generation Z individuals who have recently entered the labourmarket. The“Big Five Personality Scale”was used to assess personality traits, and the“Work Values Scale”was used to measure professional values. The research focused on teachers, who are among the professionals with the greatest impact on the upbringing of future generations. A survey was conducted on 276 Generation Z teachers in the province of Gümüşhane. The collected data was analyzed using SPSS 22.0 and AMOS 25 software, employing correlation analysis, linear regression analysis, frequency analysis, confirmatory factor analysis, independent samples t-test and ANOVA test. The study found a significant relationship between the personality traits and professional values of Generation Z teachers.