Bir sağlık kuruluşunda çalışan kadınlarda konstipasyon sıklığı ve ilişkili faktörler
Prevalence of constipation and associated factors in women working in a healthcare i̇nstitution
  1. Tez No: 806715
  2. Yazar: AYŞE GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL MACİT HİSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Konstipasyon, Kadın, Sağlık Personeli, Functional Constipation, Woman, Care Health Personnel
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Konstipasyon toplumda sık görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sağlık problemidir. Fonksiyonel konstipasyonun risk faktörleri arasında beslenme, fiziksel aktivite, sosyoekonomik durum, yaş gibi etkenlerin yanı sıra cinsiyet de bulunmaktadır. Fonksiyonel konstipasyona kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Bu araştırma, kadınlarda fonksiyonel konstipasyon sıklığının belirlenmesi ve konstipasyonla ilişkili faktörlerin incelenmesini amaçlayan, kesitsel bir çalışmadır. Araştırma Konya Numune Hastanesi'nde çalışmakta olan 109 gönüllü kadın personel ile yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan anket formu, kişisel bilgiler, beslenme durumu, fiziksel aktivite düzeyi, dışkılama alışkanlığı, antropometrik ölçümler ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği olmak üzere 6 bölümden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan kadın sağlık çalışanlarının %42,20'si hemşirelerden oluşmaktadır. %44,04'ü 29-39 yaş aralığında olup %66,88'i üniversite mezunudur. Katılımcıların %71,56'sı gelirinin giderine eşit olduğunu bildirmiştir. Araştırmamızda gelir düzeyinin düşük olması, BKI değerinin yüksek olması ve yetersiz su tüketiminin ( günlük 7 bardak ve altı) dışkılama alışkanlıkları üzerinde olumsuz etkisi olduğu belirlenmiştir. Meyve tüketiminin de dışkılama sayısı üzerine etkili olduğu, hiç meyve tüketmeyen katılımcıların haftalık dışkılama sayısının düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Constipation is a common health problem that affects the quality of life adversely. Risk factors for functional constipation include nutrition, physical activity, socioeconomic status, age, as well as gender. Functional constipation is more common in women. This study is a cross-sectional study aimed to determine the frequency of functional constipation in women and to investigate the factors associated with constipation. The study was conducted with 109 volunteer female staff working in Konya Numune Hospital. The survey used in the research consists of 6 parts: personal information, nutritional status, physical activity level, defecation habit, anthropometric measurements and healthy lifestyle behaviors scale. 42.20% of the women who participated in the study consisted of nurses. 44.04% of them are in the 29-39 age range and 66.88% have university degrees. 71.56% of the participants stated that their income was equal to their expenses. In the study, low income level, high BMI value and insufficient water consumption (7 glasses or less per day) were found to have a negative effect on defecation habits. It was found that fruit consumption also had an effect on the frequency of defecation, and the frequency of defecation was low in the participants who did not consume any fruit.