Rekreasyonel kamp alanlarının planlanmasına ve düzenlenmesine yönelik değerlendirme: Van gölü havzası kıyı kamp alanları örneği
Evaluation of planning and organization of recreational camping areas: The case study of coastal camping areas in the Van lake basin
  1. Tez No: 806789
  2. Yazar: ÜZEYİR AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAN AŞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Architecture, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa turizmi, Doğal peyzaj, Kamp alanı, Rekreasyon, Van Gölü, Camping area, Lake Van, Natural landscape, Nature tourism, Recreation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Kamp, doğada rekreatif veya sportif etkinlikleri barındıran kısa bir süreliğine konaklamak, dinlenmek gibi farklı amaçlar doğrultusunda çadır, baraka, karavan benzeri konaklama araçlarından faydalanılarak gerçekleştirilen bir rekreasyon biçimidir. Günümüzde insanlar kentlerin fiziksel, psikolojik baskılarından kurtulmanın yollarından biri olarak kamp yapmayı tercih etmektedirler. Bunun sebebi kamp alanlarının; kent ile kente ait kırsal alanların düğümlendiği noktalarda peyzaj mozaiğinin bir parçası olmasından kaynaklıdır. Bu bağlamda insan-kent, kent-kırsal alanlar ilişkisinin kurulduğu noktada kamp alanlarının incelenmesi ve zorunlu peyzaj öğelerini barındırması, tasarlanması, genel mimari kriterlerini karşılaması önemlidir. Bu kapsamda çalışma, kamp alanlarına verilmesi gereken önemi vurgulamaya yönelik olarak ülkemizin önemli açık doğal rekreatif alanlarından biri olan, Van Gölü Havzası kıyı alanlarındaki mevcut 14 doğal rekreatif kamp alanını ele almıştır. Bu alanlar; Çarpanak, Mollakasım, Saklıvadi, Amik, Alman, Çakıl, Ahlat Onbeş Temmuz, Mavi Tur, İnköy, Özgür, Dilkaya, Kızılay, DSİ yerinde incelenmiş, peyzaj değerleri üzerine gözlem, inceleme ve görüşmeler yapılmıştır. Bu kapsamda irdelenen bu araştırmanın amacı; Van Gölü havzası kıyı kamp alanlarının peyzaj durum değerlerini ortaya koymak, değerlendirmeler yapılarak veri elde etmeye çalışmaktır. Yöntem olarak; literatür araştırmaları sonucu Van Gölü havzasında bulunan mevcut 14 peyzaj karakter alanı için 23 değerlendirme kriteri belirlenmiştir. Bu kriterlerin AHP yöntemiyle kriter ağırlık değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen ağırlık değerleri kullanılarak TOPSIS yöntemi uygulanması ile de 14 kamp alanı içinde kamp yapmaya en uygun rekreasyonel kamp alanı belirlenmiştir. En uygun kamp alanını rehabilite edilebilecek çözüm önerileri ve örnek tasarılar oluşturulmuş, diğer bütün kamp alanları için pilot proje olması hedeflenmiştir. Çalışmanın bilimsel çalışmalara altlık olacağı düşünülmektedir. Ayrıca, belirlenen alanlardaki incelemeler sonucu ortaya konan çözümlerin, iyileştirmelerin ve tasarı önerilerinin uygulanması halinde Van Gölü havzasında bulunan 14 doğal alanın rekreatif aktivitelere uygun hale getirilmesi, bilinirliklerinin üst düzeye çıkarılması, bilinirlilik düzeylerinin artırılması bölge için geleneksel turizm karşısında alternatif turizme de katkı yapabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Camping is a form of recreation in nature, which includes recreational or sporting activities, and is carried out by making use of accommodation vehicles such as tents, huts, and caravans for different purposes such as staying for a short time and resting. Today, people prefer camping as one of the ways to get rid of the physical and psychological pressures of cities. The reason for this is the camping areas; It is due to the fact that it is a part of the landscape mosaic at the points where the city and the rural areas of the city are knotted. In this context, it is important to examine the camping areas at the point where the relationship between human-city, city-rural areas is established, and that they contain and design compulsory landscape elements and meet the general architectural criteria. In this context, in order to emphasize the importance that should be given to camping areas, the study deals with the existing 14 natural recreational camping areas in the coastal areas of the Van Lake basin, which is one of the important open natural recreational areas of our country. These areas are; Çarpanak, Mollakasim, Saklıvadi, Amik, Alman, Çakıl, Ahlat Onbeş Temmuz, Mavi Tur, İnköy, Özgür, Dilkaya, Kızılay, DSİ camp sites were examined on site, observations, examinations and interviews were made on landscape values. In this context, the aim of this research is; The aim is to reveal the landscape values of the coastal camping areas of the Van Lake basin and to try to obtain data by making evaluations. As a method; As a result of the literature research, 23 evaluation criteria were determined for the 14 existing landscape character areas in the Van Lake basin. The criterion weight values of these criteria were calculated by the AHP method. By applying the TOPSIS method using the weight values obtained, the most suitable recreational camping area for camping was determined among 14 camp sites. Solution proposals and sample designs were created on the areas that can be rehabilitated for the most suitable camping area, and it is aimed to be a pilot project for all other camp areas. It is thought that the study will be a base for scientific studies. In addition, it is thought that if the solutions, improvements and proposals revealed as a result of the examinations in the determined areas are implemented, making these natural areas in the Van Lake basin suitable for recreational activities, increasing their awareness to the highest level and increasing their awareness levels can make a great contribution to alternative tourism in the face of traditional tourism for the region.