القرآنية في تفسير المظهري من خاللسورتياألنبياء والحج(دراسة وتوجيه)
Enbiya ve Hac Surelerin örnekliğinde Mazhari tefsir'inde kıraat (Araştırma ve analiz)
  1. Tez No: 806889
  2. Yazar: ARAS OSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYKUT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kırâat, Kırâat Tevcihleri, el-Mazharî, Tefsiru'l-Mazharî, el-Enbiya Suresi, el-Hac Suresi, Methodology, Quranic Readings, Guidance on Quranic Readings, Al-Muzahiri, Tafsir Al-Muzahiri, Al-Anbiya, Al-Hajj
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez, Enbiya ve Hac sûreleri örnekliğinde, Muhammed b. Senaullah el- Mazhari'nin (ö. 1225/1810)“et-Tefsîru'l-Mazharî”adlı kitaptaki, on kıraati ve temellendirmesini hedeflemektedir. Bu tezde, İmam Mazhari'nin kıraatteki yönteminin en belirgin bir şekilde beyan edildiği Enbiya ve Hac sûrelerinde zikrettiği tüm kıraatleri ele almakla birlikte, onları on kıraat imamlarına nispet edip sözlük anlamlarını açıklamaktadır. Daha sonra, zikredilen bu kıraatlerin tevcihleri kıraat ana kaynakları ve kıraatlara yer veren tefsir kitaplarıyla karşılaştırılarak İmam Mazhari'in kıraat literatüründeki yeri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu tezde, takip edilen başlıca araştırma yöntemleri: Tümevarım, tahlil ve karşılaştırma Çalışmamız, bir önsöz, dört bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde; Kur'ân kıraatlerine, Kur'ân-kıraat ve tefsir-kıraat arasındaki ilişkiye, kıraatlerin çok olmasının hikmetine ve aralarındaki ihtilafın faydalarına, kıraatlerle ilgili önemli bazı deyimlere, sahih ve makbul kıraatlerin şartlarına ve kıraat-i aşere imamlarına ve ravilerine yer verilmiştir. İkinci bölümünde, İmam Mazhari'nin hayatı, kıraatleri işleme yöntemi ve kıraatleri temellendirmesi ele alınmıştır. Üçüncü bölüm; Enbiya Sûresi'nin tanıtımı, suredeki kıraatlerin işlenişi, bu kıraatlerin temellendirilmesi yer verilmiştir. Ayrıca zikredilen Kıraat vecihleri, kıraat ana kaynaklarla karşılaştırması yapılarak İmam Mazhari'nin kıraat alanındaki konumu belirtilmiştir. Tezin dördüncü ve son bölümünde ise, Hac Sûres'inin kısa tanıtımı yapılmıştır. Bununla birlikte suredeki kıraatlerin işlenişi ve bu kıraatlerin temellendirilmesi yer verilmiştir. Araştırmamızın neticesinde ulaşılan bazı bulguları kısaca şöyle sıralamak mümkürdür: Kıraatlerdeki çeşitliliğin mana zenginliği oluşturması, İmam Mazhari'nin tefsirin kıraatler açısında zengin bir kaynak olması, İmam Mazhari'nin sahih kıraatleri tefsirinde serdetmesi, kıraat vecihlerini belirtmesi, sened zincirine önem gösterip râvileri zikretmesi, kıraatla alakalı meselelerde sade bir üslub takip etmesi, uzun açıklamalardan kaçınması ve benzeri husulardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze and provide guidance on the ten Quranic readings as presented in the book“Al-Tafsir Al-Muzahiri”by Muhammad San'a Allah Al-Muzahiri (d. 1225/1810) through Surat Al-Anbiya' and Al-Hajj. The researcher collected the Quranic readings mentioned by Al-Muzahiri in these two suras and attributed them to the respective reciters of the ten readings. The study also explains the linguistic meanings of the readings and provides guidance based on Al-Muzahiri's interpretation, as well as other sources such as books on the ten readings, language dictionaries, guidance books on the readings, and books of exegesis. The research utilized several methodologies such as analytical, inductive, and comparative approaches. The study is divided into an introduction, four chapters, and a conclusion. In the first chapter, the researcher explains the concept of Quranic readings, their definition, relation to the Quran, relation to interpretation, benefits of their diversity, important terms related to the science of Correct Quranic readings, and the criteria for acceptable recitation. The researcher also defines the ten reciters and their most famous narrators. In the second chapter, the researcher provides a brief biography of Al-Muzahiri and his methodology in presenting and guiding Quranic readings. The third chapter presents a description of Surat Al-Anbiya' and its verses that contain the readings, along with guidance on their correct understanding. Finally, the fourth chapter presents a description of Surat Al-Hajj and its verses containing the readings, along with guidance on their correct understanding. The study concludes that the diversity and multiplicity of Quranic readings lead to an increase in the meanings of the text. The differences between the readings are not contradictory but rather complementary. Al-Muzahiri's book is rich in Quranic readings, and his method of presenting and guiding them is simple and straightforward, avoiding lengthy explanations and unnecessary elaborations. Therefore, his interpretation is worthy of research and study for the benefit and utilization of scholars and researchers.