Transformation of ethics in post-truth era and contemporary British drama
Hakikat sonrası çağda etiğin dönüşümü ve çağdaş İngiliz tiyatrosu
- Tez No: 806973
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ATİLLA MAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: David Greig, Marina Carr, Martin Crimp, Çağdaş İngiliz Tiyatrosu, Etik Eleştiri, Emmanuel Levinas, Öteki, David Greig, Marina Carr, Martin Crimp, Contemporary British Theatre, Ethical Criticism, Emmanuel Levinas, the Other
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu çalışmada, çağdaş İngiliz oyun yazarları David Greig, Marina Carr ve Martin Crimp tarafından yazılan seçilmiş oyunlar Emanuel Levinas'ın etik düşüncesinden yola çıkılarak Etik Eleştiri çerçevesinde incelenmektedir. Bu bakımdan, bu çalışma hakikat sonrası çağ bağlamında etik anlayışın dönüşümünün izlerini sürmektedir. Bu tez, Çağdaş İngiliz tiyatrosunun hem etik duruş hem de teatral bakımdan dönüşümünü üç oyun yazarının oyunlarını inceleyerek değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Seçilen bu oyunlar yüz yüze karşılaşma, Ötekilik, başkalık, sonsuzluk ve sorumluluğu vurgulayan Levinasçı etik merceğinden analiz edilir. Bu tezin birinci bölümü, seçilen oyunların analizi için teorik arka planı içermektedir. Çeşitli alanlardaki etiğe dönüşün ardında yatan motivasyonu ve bunun hakikat sonrası kavramı ile ilişkisi irdelenmektedir. Bu bölümde Çağdaş eleştirel kuramda etiğe dönüşle ilgili olarak, etik eleştiriye ve onun çağdaş tiyatroyla ilişkisine genel bir bakış sunulmaktadır. İkinci bölümde, David Greig'in The American Pilot (2005) ve Outlying Islands (2002) adlı iki oyunu, küreselleşme ve ekolojik sorunlar dikkate alınarak etik eleştiri bağlamında irdelenmektedir. Üçüncü bölüm, Marina Carr'ın Woman and Screcrow (2006) ve The Cordelia Dream (2008) adlı iki oyununu incelemektedir. Bu iki oyunda Marina Carr, ailelerindeki erkek tarafından başkalığı ezilen kadınları inceler. Oyunlarda, ölümlerinden kısa bir süre önce, kendileriyle ve hayatlarındaki erkeklerle karşılaşmaları, etik eleştiri bakış açısı ile sorgulanmaktadır. Son bölümde ise, Martin Crimp'in Attempts on Her Life (1997) ve The City (2008) adlı eserleri esas olarak tanımlanamazlık, temsilin yıkılması ve Ötekilik konuları ele alınarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines selected plays written by contemporary British playwrights, David Greig, Marina Carr and Martin Crimp in the framework of ethical criticism based on the ethical thought of Emmanuel Levinas. In this respect, this study traces the transformation of ethical understanding in the context of post-truth era. It attempts to evaluate contemporary British drama and its transformation both in terms of ethical stance and theatricality in the selected plays of the three British playwrights. These plays are analysed through the lens of Levinasian ethical encounter emphasising face-to-face encounter, Otherness, alterity, infinity, and responsibility. The first chapter of the dissertation covers the theoretical background for the analysis of the selected plays. It scrutinises the motives behind the ethical turn in several fields and its relation to post-truth concept. Regarding the ethical transformation in contemporary critical theory, this chapter presents an overview of ethical criticism and its relation to contemporary theatre. In the second chapter, David Greig's two plays The American Pilot (2005) and Outlying Islands (2002) are explored according to ethical criticism taking globalisation and ecological issues into consideration. The third chapter covers Marina Carr's two plays, Woman and Scarecrow (2006) and The Cordelia Dream (2008). In these two plays, Marina Carr presents women whose alterity has been crushed by the men in their families. Shortly before their death, women's encounters with themselves and the men in their lives are interrogated through the lens of ethical criticism. In the last chapter, Martin Crimp's experimental plays, Attempts on Her Life (1997) and The City (2008) are examined mainly by taking the indefinability, rupture of representation and Otherness into consideration.