Dijital işletme stratejisinin ihracat ve işletme performansına etkisi: TR83 bölgesinde bir uygulama
Effect of digital business strategy on export and business performance: An application in TR83 region
- Tez No: 807100
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, İşletme Stratejisi, İhracat, İşletme Performansı, Dijital Dönüşüm, Digitalization, Business Strategy, Export, Firm Performance, Digital Transformation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde dijital dönüşüm sürecinin işletmeler açısından ne kadar önemli olduğu bilinmektedir. Bu çalışma Covid-19 salgını ile hız kazanan dijitalleşme sürecinin işletmelere ve işletme fonksiyonlarına olan etkisini ortaya koymak ana fikrinden hareket etmektedir. Ana fikrin genel çerçevesi kapsamında“işletmelerde bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan”Dijital İşletme Stratejisinin etkileri özellikli alan olarak seçilmiştir. İşletme süreçleri arasında döviz kazandırıcı faaliyet olan ihracat ülkemiz ve işletmeler için ayrı bir öneme sahiptir. Dolayısı ile çalışmada işletme fonksiyonlarından; ihracata olan etkisi ve işletme performansına etkisi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Ayrıca DİS'in TR83 bölgesindeki ihracatçı işletmeler açısından ihracat-işletme performanslarında nasıl bir etkiye sahip olduğunu, işletme ve ihracat performanslarının bu durumdan nasıl etkilendiğini ve işletmelerin söz konusu değişim sürecini doğru yönetebilmek için gerçekleştirdikleri aksiyonları ortaya koymak ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijital dönüşüm sürecine yönelik stratejik kararlar alabilmesine yardımcı olacak bilgiler sunmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın ana kütlesini Amasya, Çorum, Samsun, Tokat illerinin oluşturduğu TR83 bölgesi oluşturmaktadır. Birincil veri toplama yöntemi olarak anket, anket uygulama yöntemi olarak da yüz yüze görüşme yöntemi kullanılmıştır. İkincil veriler de çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri, TR83 bölgesinde faaliyet gösteren 103 küçük, orta ve büyük ölçekli ihracatçı işletmeden toplanmıştır. Veriler, SPSS ve Smart PLS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Ortaya konulan araştırma modeli doğrultusunda dokuz hipotez geliştirilmiş ve test edilmiştir. Araştırma sonucunda dokuz hipotezin dördü reddedilmiştir. TR83 bölgesinde DİS'in işletme performansına doğrudan anlamlı pozitif bir etkisi olmadığı ve nesnel ihracat performansına doğrudan anlamlı bir etkisi olduğu, öznel ihracat performansının ise Pazar konumundan memnuniyet boyutunda olumlu etkisi olduğu ancak ihracatın kârlılığı boyutunda olumlu, anlamlı bit etkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlar TR83 özelinde literatürden kısmen ayrışmaktadır. Sonuçlar; TR83 bölgesinde ihracatçı işletmelerin dijital işletme stratejilerine yatırım yapmadıklarını bu konuda henüz yeterli düzeyde farkındalık oluşmadığını göstermektedir. Benzer araştırmaların farklı ana kütlelerde yapılmasının literatüre ve işletmelere önemli katkılar sunacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The importance of digital transformation in the context of businesses is widely recognized (Li et al., 2019). This study is based on the main idea of examining the impact of the accelerated process of digitalization due to the Covid-19 pandemic on businesses and their functions. Within the framework of the main idea, the effects of Digital Business Strategy, which emerged as a necessity in businesses, have been selected as the focal point. Export, as a revenue-generating activity among business processes, holds a separate significance for our country and businesses. Therefore, this study aims to demonstrate the effects of export on business functions and business performance. Furthermore, it seeks to explore the impact of Digital Business Strategy on the export-business performance of exporting firms in the TR83 region, how business and export performance are influenced by this, and the actions taken by businesses to effectively manage this transformation process. The study also aims to provide insights to help small and medium-sized enterprises (SMEs) make strategic decisions regarding the digital transformation process. The main body of the research is constituted by the TR83 region, which includes the provinces of Amasya, Çorum, Samsun, and Tokat. The primary data collection method employed is the questionnaire, with face-to-face interviews being conducted as the survey application method. Secondary data is also included in the study. The data for the research is collected from 103 small, medium, and large-scale exporting companies operating in the TR83 region. The collected data is analyzed using SPSS and Smart PLS software. Based on the proposed research model, nine hypotheses are developed and tested. As a result of the research, four out of the nine hypotheses are rejected. It is revealed that Digital Business Strategy does not have a significant direct positive effect on business performance in the TR83 region, but it has a significant direct effect on objective export performance. Moreover, subjective export performance is found to have a positive effect in terms of satisfaction with market position, but it does not have a significant positive effect on export profitability. The findings partially diverge from the literature specifically in the TR83 region. The results indicate that exporting businesses in the TR83 region are not investing in digital business strategies and there is still insufficient awareness in this regard. Conducting similar research in different target populations is deemed to make significant contributions to the literature and businesses.