Yöneticilerin kişiliklerinin etik davranış algıları ve yönetim tarzları üzerindeki etkisinde örgüt kültürünün düzenleyici rolü
The moderator role of organizational culture on the effect of managers' personalities on ethical behaviour perceptions and management styles
- Tez No: 807144
- Danışmanlar: PROF. DR. BELİZ ÜLGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Enneagram, Etik Davranış, Yönetim Tarzı, Örgüt Kültürü, Personality, Enneagram, Ethical Behaviour, Management Style, Organizational Culture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Araştırmanın amacı yöneticilerin etik davranış algıları ve yönetim tarzları üzerinde Enneagram kişilik tiplerinin etkisini ve bu ilişkide örgüt kültürünün düzenleyici bir rolünün olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın modelinde yer alan yöneticilerin Enneagram kişilik tiplerinin, etik davranış algısı ve yönetim tarzı üzerinde etkisinin olduğu ve bu ilişkide örgüt kültürünün düzenleyici bir rolünün olduğu varsayılmıştır. Modeli ve bu varsayımı sınamak için dört hipotez ve bu hipotezlerin alt hipotezleri test edilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntem ve tekniklerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul'da bulunan ve özel sektörde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan yöneticilerden oluşmaktadır. Kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi ile araştırmaya 400 yönetici katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Enneagram Kişilik Ölçeği, Etik Davranış Algısı Ölçeği, Yönetim Tarzları Ölçeği ve Örgüt Kültürü Ölçeğini içeren ve 88 sorudan oluşan anket kullanılmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS 22.0 ve AMOS paket programları kullanılmıştır. Hipotez testleri sonucunda Enneagram kişilik tiplerinin yöneticilerin etik davranış algıları ve yönetim tarzları üzerinde etkisinin olduğu ve bu ilişkide örgüt kültürünün düzenleyici bir rolünün olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the impact of Enneagram personality types on managers' ethical behavior perceptions and management styles and whether organizational culture plays a moderator role in this relationship. It is assumed in the research model that managers' Enneagram personality types have an impact on their ethical behaviour perceptions and management styles and that organizational culture plays a moderator role in this relationship. Four hypotheses and their corresponding subhypotheses have been tested to exemine the model and this assumption. The relational survey model from quantitative research methods and techniques was used in the study. The universe of the research consists of managers working in businesses operating in the private sector in Istanbul. A total of 400 managers, participated in the research using a convenient sampling method. The research employed a questionnaire consisting of 88 questions was used as the data collection tool which included the Enneagram Personality Scale, the Ethical Behavior Perception Scale, the Management Styles Scale and the Organizational Culture Scale. SPSS 22.0 and AMOS software packages were used for statistical analysis. As a result of hypothesis testing, it was found that Enneagram personality types have an impact on managers' perceptions of ethical behavior and management styles and that organizational culture plays a moderator role in this relationship.