Investigation of the preparatory school students' use of language learning strategies
Üniversite hazırlık öğrencilerinin dil öğrenme stratejilerini kullanımının incelenmesi
- Tez No: 807276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN IRGATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil Öğrenme Stratejileri, Bilişsel stratejiler, Duyuşsal Stratejiler, Dil Öğrenme Stratejileri Envanteri, Language Learning Strategies, Affective Strategies, Cognitive Strategies, SILL
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı; bir devlet üniversitesinin İngiliz Dili ve Edebiyatı, İşletme ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde okuyan hazırlık öğrencilerinin kullandıkları dil öğrenme stratejilerini incelemektir. Bu araştırmada Oxford'un (1990) Dil Öğrenme Stratejileri Envanteri'nin (DÖSE) Cesur ve Fer (2007) tarafından Türkçe uyarlaması, katılımcıların dil öğrenme stratejilerini kullanmalarına ilişkin veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. DÖSE, Ankara'da bir devlet üniversitesinin hazırlık sınıfında okuyan ve rastgele seçilmiş 296 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Katılımcıların 147'si İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde kayıtlıyken, 149'u da İşletme ve Uluslararası İngilizce Bölümlerinde eğitim görmektedir. Yaş unsuru dâhil edilmeyen bu araştırmada cinsiyet, seviye ve bölüm dikkate alınmıştır. Katılımcıların 184'ü kadın, 112'si erkek olmuştur. Veriler, bu çalışmanın istatistiksel analizinin yapılabilmesi için SPSS 15.0 paket programı ile toplanmıştır. Ek olarak, çalışmada frekans analizi, tanımlayıcı istatistikler ve Bağımsız Örneklemler t-testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları, İngiliz Dili ve Edebiyatı (İDE) öğrencilerinin dil öğrenme stratejilerini orta sıklıkla kullandıklarını göstermektedir. İDE öğrencileri en çok sosyal stratejileri kullanma eğilimi göstermişlerdir. Bununla birlikte, İşletme ve Uluslararası İlişkiler (Uİ) bölümlerinde okuyan öğrencilerin vermiş oldukları yanıtlara göre ortaya çıkan sonuçlar, hedef öğrencilerin dil öğrenme stratejilerini orta düzeyde kullandıklarını göstermektedir. Bu öğrencilerin en sık olarak kullandığı strateji telafi edici stratejiler olmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine which language learning strategies (LLS) are employed by preparatory school students studying at a state university at the departments of English Language and Literature (ELL), Business Administration (BA), and International Relations (IR), with respect to department, gender and English grades. Oxford's (1990) Strategy Inventory for Language Learning (SILL) Version 7.0 (ESL/EFL) was used as the research study's instrument to gather data on the participants' use of LLS. In this present research, the adaptation of the SILL in Turkish by Cesur and Fer (2007) was employed for data collection. The SILL was administered to 296 randomly selected preparatory school students studying at a state university in Ankara, Turkiye. The participants were the preparatory school students, 147 of whom were studying at the department of ELL, and the other 149 of whom were studying at the department of BA and IR. Gender, grades and department were taken into account in this research. Of the participants, 184 were females and 112 were males. The data was gathered through the SPSS 15.0 package program to conduct the statistical analysis for this study. Additionally, the study made use of frequency analysis, descriptive statistics, and Independent-Samples T tests. The findings of the study indicate that ELL students are medium users of LLS and they tended to employ social strategies the most. On the other hand, the results for the students at the department of BA and IR show that they used LLS to a medium extent. They employed compensatory strategies the most often.