İl ve ilçe bağlamında Artvin ve Şavşat Anadolu Liselerinin stratejik planlama çalışmalarının karşılaştırılması.
In the context of city and district, the comparative of the stratejic planning studies of Artvin and Şavşat High schools.
  1. Tez No: 807346
  2. Yazar: VEDA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL İSMAİLOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Planlama kavramı, Planlama süreci, Stratejik planlama, Strateji yönetimi, Planning concept, Planning process, Strategic planning, Strategy management
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Veda, ÖZCAN. İl ve İlçe Bağlamında Artvin ve Şavşat Anadolu Liselerinin Stratejik Planlama Çalışmalarının Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Trabzon, 2018. Ekonomik gelişimlere yönelik artışların meydana gelmesi ve teknolojideki değişimlerin hız kazanması ile beraber kurum yapıları da yönetim yapılarında, sürekli bir değişim meydana getirmektedir. Bu bağlamda stratejik planlama çalışmaları ile beraber stratejik planlama sürecinin etkin bir çerçeveye dönüşmesi söz konusu olmaktadır. Eğitim kurumları da bu süreç içerisinde etkin bir nitelik taşıyabilmek amacıyla stratejik planlama çalışmaları geliştirmek durumundadırlar. Çalışmada kullanılan Gözlem formları 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılında Artvin İskebe Anadolu Lisesi öğretmen ve idarecilerine uygulanmıştır. Okul adı MEB tarafından 2016-2017 Eğitim ve Öğretim yılında Sosyal Bilimler Lisesine dönüştürüldüğünden ilerleyen bölümlerde okulun yeni ismi kullanılacaktır. Yapılan bu çalışmada, il ve ilçe bağlamında Artvin Sosyal Bilimler Lisesi ve Artvin Şavşat Anadolu Liselerinin stratejik plan çalışmalarının gerçekleştirilmesi süreci ve bu iki okulun stratejik planlarının karşılaştırılması sağlanmaktadır. Çalışmanın temel amacı, Anadolu Liselerinin il ve ilçe farkı gözetilerek okullarda gerçekleştirilen stratejik planlamaların uygulamalarına ilişkin bireylerin görüşlerini belirlemektir. Araştırma kapsamında görüşme formlarına verilen cevaplar doğrultusunda öğretmenlerin stratejik planlama sürecine yönelik etkin bir fikirlerinin olmadığı ve stratejik süreç içerisinde yer alan öğretmen sayısının çok az olduğu belirlenmiştir. Okul idarecilerinin stratejik planlamada etkin olduğu fakat öğretmenlerin arka planda kaldıkları tespit edilmiştir. Çalışmanın il ve ilçe bazında değerlendirilmesi yapıldığında il bazında hazırlananın ilçe bazında hazırlanana göre daha sistemli olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Veda, ÖZCAN. In The Context Of City And District, the Comparative Of The Strategic Planning Studies Of Artvin And Şavşat High Schools, Graduate Degree Thesis, Trabzon, 2018. With the increase in economic developments and the acceleration of the changes in technology, institutional structures also bring about a constant change in management structures. In this context, strategic planning studies and the strategic planning process are transformed into effective frameworks. Educational institutions should also develop strategic planning studies in order to have an effective qualification in this process. Observing forms used in the study were applied to the teachers and managers of Artvin İskebe Anatolian High School in 2015-2016 academic year. As the school's name has been changed to Social Sciences High School in 2016-2017 academic year by The Ministry of National Education, the school's new name is going to be used in the later parts. Within the scope of this study, the process of realizing the strategic plan studies of Artvin Social Sciences High School and Şavşat Anatolian High School in the context of province and district and the comparison of the strategic plans of these two schools are provided. The main aim of this study is to determine the opinions of the individuals regarding the applications of the strategic plans realized in the schools by considering the difference of province and district in terms of the Anatolian high schools. Within the scope of the research, in direction of answers for the guestionnaire study, it has been determined that teachers do not have effective ideas about the strategic planning process and the number of teachers involved in the strategic process is very few. It has been found that school managers are active at strategic planning, but teachers are not. When the work is evaluated on province and district basis, it is seen that the strategic plans are more systematic than the ones prepared on the provincial basis.