Ahşap karşılıklı çerçeve strüktürlerde bağlantı noktaları üzerine bir inceleme
An investigation on connection points in timber reciprocal frame structures
- Tez No: 807419
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Taşıyıcı sistemler, Ahşap karşılıklı çerçeve strüktürler, Pavyon yapı, Structural systems, Timber reciprocal frame structures, Pavilions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Karşılıklı çerçeve strüktürler süreksiz kısa kirişlerin bir araya gelmesiyle oluşan, kolon-kiriş gibi ögeler arasında birincil/ikincil yük taşıma ayrımının bulunmadığı sistemler olarak ifade edilebilir. Ahşap karşılıklı çerçeve strüktürlerin incelendiği bu çalışmada konu, bağlantı detayları üzerinden ele alınmıştır. Amaç; karşılıklı çerçeve strüktürlerin diğer yapım sistemlerinden ayırt edici özelliklerini belirlemek, ahşap karşılıklı çerçeve strüktürlerdeki elemanların bağlantı detaylarını incelemek ve bu detayları etkileyen parametreleri ortaya koyarak tartışmak, bu strüktürler ile oluşturulmuş pavyon yapı örneklerindeki düğüm noktası çözümlerini analiz etmek ve karşılaştırmak, Türkçe literatürde rehber olabilecek bir çalışma ortaya koymaktır. Kapsamlı tarama araştırmasının yapıldığı literatür kısmında ahşap karşılıklı çerçeve strüktürlerle ilgili bilgiler aktarılmıştır. Analiz çalışmasında dergi, kitap, makale, bildiri, tez, internet vb. yazılı ve görsel kaynaklardan taranarak elde edilen 2012-2019 yılları arasında inşa edilmiş 7 pavyon yapı örneği ele alınmıştır. Örnekler yapıya ait genel bilgiler, ızgara düzeni ve bağlantı noktası ile bu başlıklara ait konu kapsamındaki çeşitli alt başlıklardan oluşturulan tablo üzerinden analiz edilip değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda; detay çözümlerinde ana etkenlerden birinin ızgara düzenindeki modül eleman türü ve biçimi olduğu, bağlantı uzunluğu, tabaka sayısı, örtü elemanı gibi diğer verilerin ise eleman türünün biçiminden etkilenen ikincil veriler olduğu düşünülmektedir. Bağlantı detayının üretimi, rijitlik, montaj ve demontaj, yeniden kullanım, estetik görünüm gibi çeşitli özelliklerinin sağladığı avantaj ve dezavantajların strüktürün oluşumunda önemli bir yeri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Reciprocal frame structures can be defined as systems consisting of discontinuous short beams, where there is no primary/secondary load-carrying distinction between elements such as columns and beams. In this study, where timber reciprocal frame structures are examined, the subject is handled through connection details. The aim is to determine the distinguishing features of reciprocal frame structures from other construction systems, to examine the connection details of the elements in timber reciprocal frame structures and to discuss the parameters affecting these details, to analyze and compare the nodal point solutions in pavilion structures built with these structures, and to put forward a study that can be a guide in the Turkish literature. In the literature section where a comprehensive review research was conducted, information about timber reciprocal frame structures was provided. In the analysis study, 7 examples of pavilions built between 2012-2019, which were obtained by scanning from written and visual sources such as magazines, books, articles, papers, theses, internet, etc., were analyzed. The examples were analyzed and evaluated through the general information of the building, grid layout and connection point, and the table created from various subheadings within the scope of these titles. As a result of the study; it is thought that one of the main factors in detail solutions is the type and form of module element in the grid layout, while other data such as engagement length, number of layers, cover element are secondary data affected by the form of element type. It has been seen that the advantages and disadvantages provided by various features such as production, rigidity, assembly and disassembly, reuse, aesthetic appearance of the connection detail have an important place in the formation of the structure.