Obsesif kompulsif bozuklukta zihin kuramı ve içgörü ilişkisinin araştırılması
Theory of mind in obsessive compulsive disorder and to investigate relationship between insight and theory of mind
- Tez No: 807442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ÖZDEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, içgörü, zihin kuramı, Obsessive compulsive disorder, insight, theory of mind
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET TULACI, R.G. Obsesif kompulsif bozuklukta zihin kuramı ve içgörü zihin kuramı ilişkisinin araştırılması. Sağlık Bakanlığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Psikiyatri Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2016. Giriş ve Amaç: Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)'de hastalık seyrini ve tedavi cevabını etkileyen faktörlerden biri hastanın içgörüsüdür. Zihin Kuramı (ZK) yetisi, kişinin kendi zihni ve başkalarının zihinlerinde gelişen durumları çıkarsama yetisini ifade eden bir özelliktir. Bu çalışmanın amacı obsesif kompulsif bozukluk tanılı hastalarda zihin kuramı yetilerinin ve obsesif kompulsif bozukluk tanılı hastalarda iç görü düzeyi ile zihin kuramı yetileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışmaya 80 tane OKB tanılı hasta ile 80 tane sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hastalar Sosyodemografik Veri Formu, Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Derecelendirme Ölçeği, Brown İnançların Değerlendirilmesi Ölçeği, Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Envanteri, 1. ve 2. Derece Yanlış İnanç Testleri, İmayı Anlama Testi, Pot Kırmayı Fark Etme Testi, Çifte Blöf Testi ve Gözlerden Zihin Okuma Testi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: OKB grubunda içgörüsü az olan hastaların oranı %30 içgörüsü iyi olan hastaların oaranı %70 idi. OKB grubunun tüm ZK test sonuçları kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşüktü. İçgörüsü az olan grubun ZK test sonuçları içgörüsü iyi olan guruba göre göre anlamlı derecede daha düşüktü. İçgörü düzeyi ile ZK test sonuçları arasında anlamlı derecede pozitif yönlü ilişki vardı. Tartışma ve Sonuç: Çalışma sonucunda OKB hastalarında zihin kuramı yetilerininde kontrol grubuna göre anlamlı derecede bozulma olduğu bulunmuştur. Bu bozulmanın OKB hastalarındaki içgörü düzeyinden etkilendiği ve içgörü azaldıkça ZK'daki bozulmanın daha belirginleştiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TULACI RG. Theory of mind in obsessive compulsive disorder and to investigate relationship between insight and theory of mind. Ankara Diskapi YB Training and Research Hospital Psychiatry Clinic, Dissertation, Ankara, 2016 Introduction:. İnsight is one of the factors affecting disease progression and teratment response in OCD. Theory of mind (ToM) is inference ability in one's own or another's mental states. Aim of the study is to asses theory of mind ability in obsessive compulsive disorder and relationship between degree of insight in OCD and theory of mind. Material and Methods: 80 OCD patient and 80 healty control were recruitted in study. Patients were evaluated by using Socio-Demographic Data Form, Yale–Brown Obsessive Compulsive Scale, Brown Assessment of Beliefs Scale, Beck Anxiety İnventory, Beck Depression İnventory, 1.and 2.Order False Belief Test, Hinting Test, Faux Pas Test, Double Bloff Test and Mind Reading From Eyes Test. Results: Rate of poor insight was 30%and good insight was 70% in OCD patients. All TOM tests scores of OCD patients were significantly lower than controls. All TOM tests scores of poor insight gorup were significantly lower than good insight group. There is statistically significantly relationship between degree of insight and TOM test scores. Discussion-Conclusion: This study show that there is significant detorioration in TOM abilities with OCD patients compared to control group. This detorioration was affected by degree of insight and as degree of insight was decreased, detorioration of TOM abilites was being clearly bad.