İlkokul üçüncü sınıf fen bilimleri Beş Duyumuz ünitesine yönelik bilgilendirici çocuk kitaplarının değerlendirilmesi
Evaluation of informational children's books for primary school third grade natural sciences Our Five Senses unit
  1. Tez No: 807465
  2. Yazar: ÖZLEM BALTACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEDEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, bilgilendirici çocuk kitapları, fen bilimleri dersi, 3.sınıf, beş duyumuz ünites, Children's literature, informative children's books, science course, 3rd grade, five senses unit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çocuk edebiyatında, bilgilendirici çocuk kitapları önemli bir yer tutmaktadır. Öğrencilerin ve öğretmenlerin, öğretim sürecinde bilgilendirici çocuk kitaplarından faydalanmaları eğitim sürecini zenginleştirebilir. Bilgilendirici çocuk kitaplarından öğrenciler istedikleri zaman faydalanabilecekleri gibi fen bilimleri, sosyal bilgiler ve matematik dersinde de öğretimi pekiştirmek amacı ile kullanılabilecek materyallerdir. Bu çalışmada ilkokul 3. sınıf fen bilimleri“Beş Duyumuz”ünitesine yönelik bilgilendirici çocuk kitapları seçkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Betimsel analiz ile sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmanın çalışma materyalleri belirlenirken ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmış olup“Beş Duyumuz”ünitesine yönelik seçilen kitap seçkisi, araştırmacı tarafından oluşturulmuş değerlendirme formu ile incelenmiştir. Yerli ve yabancı kitaplar, kitapçılarda yer alan kitaplar, yayınevleri, okul ve sınıf kitaplıklarındaki kitapların araştırılmasından sonra, konu ile ilgili 35 kitaba ulaşılmış olup, kitaplar analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda TÜBİTAK ve Teleskop Yayınevinin bilgilendirici türde en çok yayın yaptığı, yabancı yazarların, yerli yazarlara göre daha çok kitap yazdığı ve 2015 yılından sonra bilgilendirici kitapların daha yaygınlaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Yazarların çoğu deneyimli, kitaplar ise bilimsel ve günceldir. Kitapta yer alan bilimsel metodun basamakları yaş düzeyine göre oldukça yüksek bir oranda verilirken, doğadaki sebep-sonuç ilişkilerinin yeterince kurulamadığı görülmüştür. Kitapların giriş kısmında konu ile ilgili tanıtıcı bilgiye yer verilmesi bakımından oran oldukça düşük iken, kitabın sonunda ek bilgiye yer verilme oranı daha yüksektir. İç ve dış resimleme özellikleri bakımından kitapların yeterli olduğu görülmüştür. Kitaplarda,“Beş Duyumuz”ünitesinin kazanımlarının tamamına yer verilmediği tespit edilmiştir. Kitapların zorluk seviyesi bakımından punto, resim-metin oranı ve cümledeki kelime sayısı incelenmiştir. İncelenen kitapların yarısından azının tamamen 3. sınıf öğrencileri için uygun olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Informational children's books have importance in children's literature. The use of informative children's books by students and teachers in teaching enriches the educational process. Informative children's books are materials used by students at any time, besides reinforcing teaching science, social studies, and mathematics. This study aimed to evaluate the selection of informative children's books for the 3rd-grade science unit“Our Five Senses”. Document analysis was used as a qualitative method. The results were obtained using descriptive analysis. The criterion sampling method was used while determining the research materials and the books selected for the“Our Five Senses”unit was examined with the evaluation form developed by the researcher. After reviewing domestic and foreign books in bookstores, publishing houses, schools and classroom libraries, 35 related books were accessed and analyzed. As a result, it was concluded that TÜBİTAK and Telescope Publishing House made the most informative publications, foreign authors wrote more books than domestic authors and informative books became more common after 2015. Most of the authors are experienced and the books are scientific and updated. While the steps of the scientific method in the book were given at a very high rate with respect to the age level, it was seen that the cause-effect relationships in nature could not be established sufficiently. While the rate of including introductory information about the subject is quite low, the rate of including additional information is higher. It was seen that the books are sufficient in terms of interior and exterior illustration features. It was determined that the books do not include all the objectives of the“Our Five Senses”unit. In terms of the difficulty level, the font size, picture-text ratio, and the number of words were examined. It was seen that less than half of the books were completely suitable for 3rd-grade students.