20. yüzyıl sonrası salgın sürecinin resim sanatına yansıması
Reflection of the post-20th century epidemic process on painting art
  1. Tez No: 807464
  2. Yazar: EYLEM ÇAĞLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BAŞBUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Salgın, Hastalık, Ölüm, Resim Sanatı, Toplum, Epidemic, Disease, Death, Painting Art, Society
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Büyük felaketler tarih boyunca tüm insanlığı etkilemiş, toplumu psikolojik, sosyolojik, ekonomik bağlamda zor bir sürece sürüklemiştir. Doğal afetlerin yanı sıra salgın hastalıklar ciddi can kayıplarına sebep olurken diğer yandan insanları ilaç tedavisi, hijyen kuralları gibi önlem alma konusunda eğitmiştir. Tifus, Veba, Kolera, Cüzzam, Frengi, Sıtma, Çiçek Hastalığı, İspanyol Gribi, Kuş Gribi, Domuz Gribi, Sars Virüsü gibi tarihe geçmiş birçok salgın hastalık ciddi bir kaosla beraber yüksek orandaki can kayıplarıyla sonuçlanmıştır. 165 yılında başlayan salgın süreci bireyi ilk kez bir hastalıkla yüz yüze getirirken günümüzde halen yaşanılan COVID-19 salgını ile pandemi içselleştirilmiş, insanlar karantina hayatına uyum sağlamaya başlamıştır. Bu küresel sorun ülkeyi yalnızca ekonomik bağlamda sarsmakla kalmamış psikolojik birtakım sorunların doğmasına da sebep olmuştur. Ölüm korkusu, hastalık hastası olmak, gereğinden fazla titiz davranarak kimyasal ilaçlara boğulmak, evde kalma zorunluluğu ile yalnızlaşmanın verdiği bunalım, depresyon, sıkıntı hali, değişik alışkanlıkların ve fobilerin oluşmasına yol açmıştır. Bu durum her kesimden insanı etkilediği gibi toplumun bir parçası olan sanatçıları da derinden etkilemiştir. Ortaya çıkan malzeme sıkıntısı, eserlerin sergilenme biçimleri, renkleri değişmiş paletler ve farklılaşan temalarla güçlü bir ifade aracına dönüşen resim sanatı, salgın süreciyle de bir başkalaşımın içine sürüklenmiştir. Salgın hastalıkları konu alarak oluşturulan eserler, döneminin kanıtı bağlamında literatüre kaydedilmiştir. Bu çalışmada, salgın hastalıkların tarihsel süreci incelenmiş, sanat eserlerinden örnekler sunulmuş ve biçimsel bir analiz yapılmıştır. Göstergebilimsel Yöntem ile Etnografik Araştırma yapılarak bu küresel problemin sanatçılarda oluşturduğu üslup farkı ve plastik ögelerin değişimi sorgulanmış, karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır. Bu bağlamda salgın boyunca deneyimlemiş birçok sorunun sanatsal üretime yansıma biçiminin irdelenmesi ve resim sanatına etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Major disasters have affected all humanity throughout history, dragging the society into a difficult process in the psychological, sociological and economic context. While natural disasters as well as epidemics cause serious loss of life, it also educated people about taking precautions such as drug treatment and hygiene rules. Many epidemic diseases in history such as Typhus, Plague, Cholera, Leprosy, Syphilis, Malaria, Smallpox, Spanish Flu, Avian Flu, Swine Flu, Sars Virus have caused serious chaos and high loss of life. While the epidemic process, which started in 165, brought the individual face to face with a disease for the first time, with the current COVID-19 epidemic, the pandemic was internalized and people began to adapt to the quarantine life. This global problem not only shook the country economically, but also caused some psychological problems. Fear of death, being sick, choking on chemical drugs by being very meticulous, staying home alone, depression, distress, different habits and phobias. This situation not only affected people from all walks of life, but also deeply affected artists who were a part of the society. The art of painting, which turned into a powerful means of expression with the emerging material shortage, the way the works are exhibited, color-changing palettes and differentiating themes, was dragged into a metamorphosis with the epidemic process. The works created on epidemic diseases have entered the literature in the context of the proof of the period. In this study, the historical process of epidemics was examined, examples from works of art were presented and a formal analysis was made. The stylistic difference and the change of plastic elements created by this global problem in the artists were questioned by the Semiotic Method and Ethnographic Research and a comparative analysis was made. In this context, it is aimed to examine the reflection of many problems experienced during the epidemic period on artistic production and to reveal their effects on the art of painting.