Parenting and schema transmissions between generations: An intergenerational analysis
Jenerasyonlar arası ebeveynlik ve şema aktarımları: Kuşaklar arası analiz
  1. Tez No: 807504
  2. Yazar: SEDEFHAN UNAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR KÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveynlik Tarzı, Şema Aktarımları, Kuşaklar Arası Analiz, Parenting Style, Schema Transmissions, Intergenerational Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ebeveynler ve çocuklar arasındaki erken ilişkiler veya deneyimler, çocuğun fiziksel, sosyal ve psikolojik (duygusal) gelişimi için temel öneme sahiptir. Diğer bir deyişle aile ortamı, çocukların gelişimi ve yaşamı için en önemli belirleyici faktörlerden biridir. Bu anlamda, çocukların kendileri, başkaları ve yaşamla ilgili bilişsel şemalarının gelişimi, ebeveynleri ile erken deneyimler yoluyla ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, ebeveynlerin erken dönem uyumsuz şemalarının çocuklarının şemalarını etkileyip etkilemediğini incelemektir. Ayrıca bireylerin şemaları ile ebeveynlerinin ebeveynlik stilleri arasında bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın yöntemi ilişkisel tarama modelidir. Araştırmanın örneklemi 135 olarak belirlenmiştir. Çocuklar (n=45), anneler (n=45) ve babalar (n=45) olmak üzere üç grup oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak demografik bilgiler, Young Ebeveynlik Envanteri (YPI) ve Young Şema Anketi (YSQ) ölçeklerinden oluşan bir anket kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre yaş, medeni durum ve cinsiyet, erken dönem uyumsuz şemalara sahip olma açısından farklılıklar bulunmaktadır. Ebeveynlik stilleri ile şemalar arasında anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Literatürdeki çalışmalar incelendiğinde çalışma ile benzer sonuçların elde edildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Early relationships or experiences between parents and children are of fundamental importance for the child's physical, social and psychological (emotional) development. In other words, the family environment is one of the most important determining factors for the development and life of children. In this sense, children's development of cognitive schemas about themselves, others and life occurs through early experiences with parents. The main purpose of this study is to examine whether the early maladaptive schemas of the parents affect the schemas of their children. In addition, it is to examine whether there is a relationship between individuals' schemas and their parents' parenting styles. The method of the study is the relational screening model. The sample of the study is determined as 135. Three groups were formed as children (n=45), mothers (n=45) and fathers (n=45). In the study, a questionnaire consisting of demographic information, Young Parenting Inventory (YPI) and Young Schema Questionnaire (YSQ) scales is used as a data collection tool. According to the results, there are differences in terms of age, marital status and number of siblings, education status, education of the mother, education of the father, psychological assistance status, profession and gender, having early maladaptive schemas. A significant correlation was observed between parenting styles and schemas. When the studies in the literature are examined, it is seen that similar results are obtained to the study.