النسخ عند مصطفى إبراهيم الزلمي
Mustafa İbrahim ez-Zülemî'ye göre nesh / al-Naskh from the point of view of Mustafa Ibrahim az-Zulmi
  1. Tez No: 807656
  2. Yazar: ESHAQ ZUBAIR ISSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh Usulü, Nesih, ez-Zülemî, Görüşler, Analiz, Fundamentals of Jurisprudence. AL-Naskh. Az-Zulmi. Opinions. Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tez Prof. Dr. Mustafa ez-Zülemî'nin (ö. 1924) fıkıh usulü ilmine ilişkin çeşitli kitaplarında ele aldığı nesih konusu çerçevesinde neshin mefhumu ve hükümlerini açıklamayı hedeflemektedir. Bu çalışmanın önemi, nesih meselesini ve âlimlerin nesih etrafında dönen tartışmalarını ele almasından ileri gelmektedir. İmam Şâfiî'nin usul alanındaki Risâle'sini yazmasından sonra günümüze kadar neshi kabul edenler ve etmeyenler arasında ihtilaflar meydana gelmiştir. Mustafa ez-Zülemî, modern dönemdeki fıkıh usulünde -özellikle nesih meselesinde- payı olan âlimlerdendir. Zira o, kendi görüş ve eleştirilerinden bağımsız bir şekilde sadece nakil yapmakla yetinmemektedir. Bu çalışma onun et-Tibyân fi'n-Nesh ve el-Ahtâü'l-Usûliyye fî Cem'i'l-Cevâmi' kitabıyla sınırlandırılmıştır. Araştırmacı Şeyh ez-Zülemî'nin biyografisini ve ilmi eserlerini tetkik ederken tarihsel niteleme yöntemini, usulcülerin neshe ilişkin görüşlerini sunarken ve sonrasında bunları ez-Zülemî'nin görüşüyle karşılaştırırken de karşılaştırmalı analitik niteleme yöntemini izlemektedir. Araştırma bir takım sonuçlarla sona ermektedir. Ez-Zülemî neshi topluca ve tafsili olarak reddetmemektedir. Âlimlerin kabul ettikleri ve bu konuda yazdıkları nesih türünü kabul etmemektedir. O, nesih için başka şartlar vazetmiş, birçok âlimin nesih diye isimlendirdiği şeylerin asılda tahsis olduğunu iddia etmiştir. Bu araştırmadan elde ettiğimiz sonuca göre ez--Zülemî'nin neshe bakış açısının, bazılarının sandığı gibi bir inkârcı ve muhalefet görüşü olmadığı; aksine onun, neshi anlama konusunda selefin yöntemi üzere gitmeyi istediği anlaşılmaktadır. Nitekim onlar neshi müteahhirûnun kabul ettiği gibi sadece hükmün kaldırılması değil ya hükmün kaldırılması, ya âmmın tahsisi veya mutlakın takyidi yahut da mücmelin beyanı olarak kabul etmektedirler.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explain the concept of Al-Naskh and its rulings according to Dr. Mustafa AZ-Zulmi (d. 1924 AH / 2016 AD) through what he wrote on Al-Naskh in his various books on the Fundamentals of Islamic jurisprudence. The importance of this study stems from the fact that it dealt with the issue of Al-Naskh, which is a subject of great controversy among scholars after Imam Al-Shafi'i composed his treatise on the principles, the dispute arose in the issue of Al-Naskh to this day between affirming Al-Naskh and denying it. Mustafa AZ-Zulmi is one of the scholars who have contributions to the science of jurisprudence in the modern era - especially in the issue of Al-Naskh - as he is not interested in abstract transmission devoid of his tracks and opinions, and the scope of this study is determined by his book (Al-Tibyan Fi Al- Naskh; And Al-Ahtaa Al-Usuliyah Fi Jami Al-Jawami). The researcher followed the historical descriptive approach when reviewing the biography of Dr. AZ-Zulmi and his scientific works, and the descriptive analytical-comparative approach when presenting the views of the historical descriptive approach when reviewing the biography of Dr. AZ-Zulmi and his scientific works, and the descriptive analytical-comparative approach when presenting the views of the fundamentalists about copying and then comparing them with AZ-Zulmi's opinion. The study concluded with a number of results, Including: that Az-Zulmi does not deny AL-Naskh altogether, and does not accept AL-Naskh in the type that the scholars decided and wrote in it, but rather set other conditions for it, and he also believes that what many scholars call AL-Naskh is originally a specification, which is clear to us through this research that the view Az-Zulmi to AL-Naskh was not a view of denial and opposition, as some believe, rather he wanted to follow the approach of the predecessors in understanding AL-Naskh, as they believed that AL-Naskh is either the lifting of the ruling, or a general specification or an absolute restriction or a general clarification, and not as the latecomers see it. Judgment only.