Queer temporality in cinema: Tsai Ming-liang's 'Days' and Apichatpong Weerasethakul's 'Tropical Malady'
Tsai Ming-liang'ın 'Günler' ve Apichatpong Weerasethakul'un 'Tropik Hastalık' filmleri üzerinden sinemada kuir zamansallık kavramı
  1. Tez No: 807681
  2. Yazar: DUYGU ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ÇİĞDEM THWAITES DİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kuir Zamansallık, Sinematik Zaman, Kuir Tarih Yazımı Kuir Estetik, Yavaş Sinema, Queer Temporality, Cinematic Time, Queer Historiography, Queer Asthetics, Slow Cinema
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez, Tsai Ming Lia'nın 'Days' (2020) ve Apichatpong Weerasethakul'un 'Tropical Malady' (2004) filmlerine ait zamansallağı 'kuir zamansallık' teorisiyle ilişkilendirerek incelemektedir. Çalışma, bu filmlerin yavaş estetik, kurgusal yapı, hikaye anlatım araçları, metaforik unsurlar ve bunların birbirleriyle ilişkileri gibi, çeşitli yönlerini ele alarak, nasıl kuir bir zamansallık duygusu yarattıklarını anlamayı amaçlamaktadır. Bu arayışı desteklemek için, bu filmlerin zamana, estetiğe ve anlatılara dair alışılmadık yaklaşımlarını vurgulayan bir çerçeve sunarak, farklı kuir teorisyenlerin fikirlerinden faydalanmaktadır. Tez, zamansal bir bağlamda 'Days' filminde yer alan alternatif mekanların ve bedenlerin tasvirine odaklanırken, filmin özgün zaman kullanımına odaklanmaktadır. Filmde tasvir edilen gerçeklikle şimdiki zaman arasındaki otantik bağlantıya odaklanarak, bu filmin kuir zamansızlığını ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca, çalışma, karakterlerin öznel deneyimleri ve zaman algılarıyla ilgili derinlemesine iç görüler sunarak zaman uyumsuzluğu ve çok boyutlu zamansallık kavramlarına odaklanmaktadır. Benzer şekilde, bu çalışma, 'Tropical Malady' filminin analizinde, kuir tarih yazımı ve duygusal etkilenim odaklı incelemelerle, filmdeki zamansallığa yeni perspektifler getirmektedir. Bu olasılıklar, Derrida'nın hayaletlerine benzeyen zamansal bağlantılar yaratma potansiyeline sahiptir ve geçmiş, bugün ve gelecek anlayışımızı yeniden değerlendirmemizi sağlar. Ayrıca, bu analiz, 'Tropical Malady'nin farklı zaman kullanımıyla, yerleşik kimliklere ve kesinliklere meydan okuduğunu ve kuir özneler ve arzular için yaratıcı ve dönüştürücü potansiyeller sunduğunu ortaya koymaktadır. Bu tez, sadece bu filmlerin sunabileceği kuir zamansallığın zengin dokusuna ışık tutmakla kalmayıp aynı zamanda sinemadaki zaman anlayışımızı kuir zamansallık çerçevesinde daha geniş bir şekilde yeniden değerlendirmemiz için bir ilham kaynağı olmayı hedeflemektedir. Bu konu, mevcut literatürde nispeten az araştırılmış bir alandır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the temporality in two films: Tsai Ming Lia`s 'Days'(2020) and Apichatpong Weerasethakul`s 'Tropical Malady' (2004) in relation to queer temporality. The study examines various aspects of the films, such as slow aesthetics, editing, narrative devices, metaphorical elements, and their interrelationships, to understand how they create a sense of queer temporality. To support this exploration, the thesis draws upon the ideas of several queer scholars, providing a framework to argue that these films unfold queer temporality through their unconventional treatment of time, aesthetics and narratives. To substantiate this claim, the thesis focuses on the portrayal of alternative spaces and bodies in 'Days' emerging with its use of time as well as its contemplative exploration of present time and its authentic connection to the depicted reality and presentness. Additionally, the study provides deeper insights into the characters' subjective experiences and their relationship to the perception of time by focusing on the notions of asynchronous and multi-dimensional use of temporality. Likewise, the application of queer historiography in the analysis of 'Tropical Malady' uncovers new perspectives on the film's temporal possibilities with an emphasis on affection and phantasmic hauntings. These interventions, akin to Derrida's specters, possess the potential to create temporal connections that prompt a reconsideration of our understanding of the past, present, and future. Moreover, this analysis reveals that 'Tropical Malady' challenges established identities and certainties, and create imaginative and transformative potentials for queer subjects and desires. Overall, this thesis aims not only to shed light on the rich tapestry of potential queer temporality offered by these films but also to be as an inspiration for a broader reevaluation of our understanding of time in cinema within a framework of queer temporality, addressing a subject that has been relatively underexplored in the existing literature.