Orman ürünleri sanayiinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği bilincinin incelenmesi (Bolu – Düzce illeri örneği)
Examination of occupational health and safety awareness of employers in the forest products industry (Bolu – Düzce provinces example)
- Tez No: 807748
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZ HULUSİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: İş Kazası, Orman Ürünleri Sanayi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Bolu, Düzce, Occupational Accident, Forest Products Industry, Occupational Health and Safety, Bolu, Düzce
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzün modern dünyası, geçmişten bu güne elde ettiğimiz bilgi ve deneyimlerin bir sonucudur. Küresel anlamda insanoğlu tarihte hiç olmadığı kadar girift durumda birbirleri ile ilişki halinde yaşamaktadır. Sanayileşmenin lokomotif olduğu bu düzenin sürdürülebilir olması, insanların çalışma hayatında sağlıklı ve güven içerisinde bulunmaları ile mümkündür. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği bilincini incelenmeği amaçlayan bu çalışmanın, genel bilgiler başlığı altında; iş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel süreci, sosyal taraflar açısından önemi, iş kazaları ve meslek hastalıkları ve orman ürünleri sanayi sektörü hakkında bilgi ve istatistiki verilere yer verilmiştir. Gereç ve yöntem başlığında; Bolu - Düzce illerindeki çalışan bilgileri, anket uygulaması için evren büyüklüğü tespiti, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği bilincini ölçmeye yönelik alt başlıklar hakkında bilgilere yer verilmiştir. Anket çalışması orman ürünlerinde faaliyet gösteren 13 işletmede (5 adet mobilya, 4 adet kereste, 2 adet levha, 2 adet kağıt) 371 kişinin katılımı ile tamamlanmıştır. Bulgular bölümünde, istatistiki program aracılığı ile iş sağlığı ve güvenliği bilincini ölçmeye yönelik alt başlıkların korelasyon analizi, demografik özelliklerle olan ilişkileri incelenmiştir. Sonuç olarak; iş sağlığı ve güvenliği bilincinin, yaş, eğitim durumu, cinsiyet, iş tecrübesi, kaza yaşanmışlığı, işletmenin faaliyet alanı ve mevcut iş yerindeki toplam çalışma süresi unsurları ile farklılık gösterdiği görülmüş ve iyileştirme faaliyetleri üzerine önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today's modern world is a result of the knowledge and experiences we have gained from the past to the present. In a global sense, human beings live in a relationship with each other in a more intricate situation than ever before in history. It is possible for this order, in which industrialization is the locomotive, to be sustainable by ensuring that people are healthy and safe in their working life. This study, which aims to examine the occupational health and safety awareness of employees, is under the title of general information; information and statistical data about the historical process of occupational health and safety, its importance from the point of view of social parties, occupational accidents and occupational diseases, and the forest products industry sector are included. In the title of materials and methods; Information about employee information in Bolu - Düzce provinces, the size of the universe for the survey application to be applied, subheadings for measuring employees' occupational health and safety awareness are included. The survey study was completed with the participation of 371 people in 13 enterprises operating in forest products (5 pieces of furniture, 4 pieces of lumber, 2 pieces of sheet, 2 pieces of paper). In the Results section, correlation analysis of subheadings aimed at measuring occupational health and safety awareness through the statistical program and their relationships with demographic characteristics were examined. As a result, it was found that the perception of occupational health and safety differed by age, educational status, gender, work experience, accident occurrence, the field of activity of the enterprise and the total working time at the current workplace, and suggestions were made on improvement activities.