COVİD-19 tanılı hastalarda sistemik steroid kullanımı
Use of systemic steroids in patients diagnosed with COVİD-19
  1. Tez No: 807770
  2. Yazar: TUĞBERK TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLKAY SEREZ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Koronavirüs, metilprednizolon, deksametazon, kortikosteroid, Coronavirüs, methylprednisolone, dexamethasone, corticosteroid
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmamızda pandeminin ülkemizde ilk görülmeye başlandığı 2020 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi pandemi servislerinde koronavirüs hastalığı tanısı ile yatışı yapılan hastalarda sistemik steroid kullanımını retrospektif olarak inceleyerek, steroid tedavi rejimlerinin hastalar üzerinde yatış süresi, oksijen ihtiyacı, yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite üzerindeki etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Hastanemizde yatan hastalarda sistemik steroid tedavilerinin pandeminin başladığı aylarda çok düşük oranlarda kullanıldığı görülmekle birlikte, ilerleyen dönemlerde artan çalışmalar ve yeni yayınlanan rehberler doğrultusunda sistemik steroid kullanımının yıl sonuna göre arttığı görüldü. Pandemi servislerimizde yatan hastaların %27,6'sı sistemik steroid almıştır. Sistemik steroid alan hastaların %33,2'si metilprednizolon, %54,'ü deksametazon ve %12,9'si ardışık tedavi almıştır. En sık semptom öksürük olarak bulunmuştur. Her iki steroid tedavi rejiminde servis, yoğun bakım ve toplam hastanede yatış günleri arasında fark izlenmemiştir. Metilprednizolon ve deksametazon alan hastalarda yoğun bakım ihtiyacı oranı benzerdir. Tüm hastaların %16,9'unun, steroid alanların ise %29,2'sinin yoğun bakım ihtiyacı gelişmiştir. Genel popülasyonumuzda mortalite %9,7 iken sistemik steroid alanların %17,8 bulunmuştur. Hastalığın ileri yaş ve erkek cinsiyette daha mortal seyrettiği görülmüştür. Metilprednizolon ve deksametazon alan hastaların mortalite yüzdeleri arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Metilprednizolon ve deksametazon alan hasta grupları incelendiğinde oksijen ihtiyacı, oksijen tedavi süresi, yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite oranları arasında farklılık saptanmamıştır. Her iki tedavinin birbirine alternatif olarak uygulanabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to retrospectively examine the use of systemic steroids in patients admitted to the Trakya University Faculty of Medicine Hospital's coronavirüs disease pandemic units when the pandemic first started in our country in 2020. We compared the effects of different steroid treatment regimens on the length of hospital stay, oxygen requirement, intensive care unit need, and mortality in patients with coronavirüs disease. It was observed that the use of systemic steroid treatments in hospitalized patients in our hospital was initially very low in the early months of the pandemic. However, it increased over time following the emergence of new studies and recently published guidelines regarding systemic steroid use. Among the patients admitted to our pandemic units, 27.6% received systemic steroids. Of those receiving systemic steroids, 33.2% were treated with methylprednisolone, 54% with dexamethasone, and 12.9% received sequential therapy. Cough was the most common symptom observed. There were no significant differences in terms of hospital stay duration, intensive care unit need, and total hospitalization days between the two steroid treatment regimens. The rate of intensive care unit need was similar in patients receiving methylprednisolone and dexamethasone. intensive care unit need developed in 16.9% of all patients and 29.2% of those receiving steroids. The overall mortality rate in our population was 9.7%, whereas it was 17.8% in patients receiving systemic steroids. The disease was found to have a more severe course in older individuals and males. There was no significant difference in the mortality rates between patients receiving methylprednisolone and dexamethasone. When the patient groups receiving methylprednisolone and dexamethasone were examined, no differences were found in terms of oxygen requirement, duration of oxygen therapy, intensive care unit admission, and mortality rates. It was observed that both treatments could be applied as alternatives to each other.