Binge-watching online tv series and narrative engagement
Art arda dizi izleme alışkanlığı ve Anlatıya dahil olma ilişkisi
  1. Tez No: 807817
  2. Yazar: İLKE UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZEN BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: binge watching, aşırı izleme, art arda izleme, anlatıya dahil olma, özdeşleşme, çevrimiçi dizi platformları, binge watching, narrative engagement, identification, streaming platforms, online series
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Yeni medya teknolojileri, izleyici alışkanlıklarını ve izleyicinin anlatıya dahil olma biçimlerini hem değiştirdi hem de çeşitlendirdi. Son yıllarda izleyicilerin dizi izlemek için isteğe bağlı video platformlarını kullanmasının artmasıyla birlikte binge watching, art arda izleme davranışı, yaygınlaşan bir fenomen oldu. Artık medya tüketicileri televizyon içeriklerine istedikleri zaman, farklı ekranlardan erişim sağlayabiliyor. İzleyicilerin kaçış ve eğlenme motivasyonlarıyla dizilerin bölümlerini art arda izledikleriyle ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalar mevcut. Fakat bu aşırı izleme davranışının psikolojik süreçleri ve etkileriyle ilgili şimdiye kadar yapılan çalışmalar yeterli değildir. Bu çalışma, televizyon dizilerinin bölümlerini isteğe bağlı video platformlarından art arda izlemenin izleyicinin anlatıya dahil olma ve özdeşleşme değerlerine olan etkisini araştırır. Çevrimiçi bir anketle 435 Türk katılımcının aşırı izlemenin, anlatıya dahil olma ve karakterlerle özdeşleşmeyle olan ilişkisi araştırıldı. Sonuçlara göre art arda izleme sıklığı izleyicinin anlatıya dahil olmasını derinleştirmektedir. Ayrıca karakterlerle daha güçlü bir özdeşleşme kurmayı etkilemektedir. Dijital dağıtım sadece ileriye gidecek bir akım olduğundan akış platformları izleme alışkanlıklarını etkilemeye ve dönüştürmeye devam edecek.
Özet (Çeviri)
New media technologies have enabled the diversification of viewing habits and audience engagement. Binge watching has become a prevalent phenomenon with the increasing use of video-on-demand platforms for watching online series in recent years. Media consumers can now watch television content on different screens with self-scheduled viewing behaviors. It is known that binge watching can be motivated by escapism or enjoyment, but its psychological processes and effects are understudied. This study explores whether binge-watching online series on digital streaming platforms is associated with greater narrative engagement and increased identification with the characters. An online survey (N=435) of Turkish viewers was conducted to investigate the associations between binge watching and narrative engagement and identification with characters. The results indicated that the frequency of binge watching is associated with stronger identification with characters and narrative engagement. Digital distribution is a trend that will only move forward, and streaming platforms will continue to change viewing behaviors.