Hayvan modelinde ozon tedavisinin heterotopik ossifikasyon profilaksisindeki etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of ozone therapy in the prophylaxis of heterotopic ossification in animal model
  1. Tez No: 807918
  2. Yazar: ÖZGÜR DOĞAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN BACAKSIZ, PROF. DR. CEMAL KAZIMOĞLU, DOÇ. DR. TUĞRUL BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Heterotopik ossifikasyon, ozon, inflamasyon, NSAİD, Heterotopic ossification, ozone, inflammation, NSAID
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Heterotopik ossifikasyon, kemikleşme olmaması gereken yumuşak dokularda yeni kemik oluşumunun izlenmesidir. Günümüzde temel tedavi prensibi radyoterapi ve ilaçlarla HO oluşumunu engelleyecek şekilde profilaktik tedavi uygulanmasıdır. Ozon (O3) çok yüksek okside edici kapasitesi olan çözünebilir bir gazdır. Ozon tedavisi birçok kas iskelet sistemi hastalığında oluşturduğu antienflamatuvar etki nedeniyle faydalı bulunmuştur. HO enflamatuvar zeminde gelişen bir hastalıktır. Çalışmamızda ozon tedavisinin rat modelinde kalça cerrahisi sonrası HO gelişimini profilaktik etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. 20 adet Wistar Albino rat randomize edilerek iki grup oluşturuldu. Her iki gruba Anthonissen ve arkadaşlarının tariflediği modele göre kalça cerrahisi uygulandı. Sonrasında deney grubuna 14 gün boyunca 30 µg/ml ozon intraperitoneal enjeksiyon uygulanırken, kontrol grubuna 1ml SF uygulandı. 12 hafta sonunda ratlar yürüme analiziyle değerlendirdikten sonra sakrifiye edilerek mikro BT ve patolojik evreleme kriterleriyle değerlendirildi. Kalça preparatları Mikro BT ile taranarak değiştirilmiş broker sınıflamasına göre evrelendi. Deney grubunda 7 denekte evre 0 (%70), 1 denekte evre 1 (%10) ve 2 denekte evre 2 (%20); kontrol grubunda 7 denekte evre 1 (%70), 2 denekte evre 2 (%20) ve 1 denekte evre 3 (%10) HO görüldü. Bu değerlere göre iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark bulundu (p=0.002). Kronik enflamasyon değerlendirilmesinde deney grubunda 5 denekte evre 0 (%50), 4 denekte evre 1 (%40), 1 denekte evre 2 (%10) ; kontrol grubunda 5 denekte evre 1 (%50) ve 5 denekte evre 2 (%50) kronik enflamasyon bulgusu izlendi. Bu değerlere göre iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark bulundu (p=0.031). Çalışmamızda ozon tedavisinin ratlarda HO oluşumunu kontrol grubuna oranla belirgin olarak azalttığı ve kronik enflamasyonu baskıladığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Heterotopic ossification is the formation of new bone in the soft tissues where bone should not usually exist. Currently the basic treatment strategy is prophylaxis with radiotherapy or drugs to prevent the occurrence of HO. Ozone (O3) has great oxidizing activity as a soluble gas. Ozone therapy has been shown to be usefull in many musculoskeletal disorders due to its anti-inflammatory effect. HO is a disease that develops on an inflammatory background. The study was aimed to evaluate the effectivity of ozone therapy in the prophylactic treatment of HO after hip surgery. 20 Wistar Albino rats were randomized in two groups. Hip surgery was performed according to the animal model described by Anthonissen et al. In both groups, 30 µg/ml ozone intraperitoneal injection was applied to the experimental group for 14 days, while 1ml of saline was administered to the control group. At the end of 12 weeks, rats were sacrificed and evaluated with micro CT and pathological staging criteria. Hip preparations were scanned with Micro CT and staged according to the modified Broker classification. In the experimental group, 7 subjects were graded stage 0 (70%), 1 subject was stage 1 (10%), and 2 subjects were stage 2 (20%); In the control group, 7 subjects had stage 1 (70%), 2 subjects had stage 2 (20%) and 1 subject had stage 3 (10%) HO. There was a statistically significant difference between the two groups (p=0.002). In the evaluatıon of chronic inflammation, 5 subjects had stage 0 (50%), 4 subjects had stage 1 (40%), 1 subject had stage 2 (10%); In the treatment group, 5 subjects had stage 1 (50%) and 5 subjects had stage 2 (50%). In the control group a statistically significant relationship was found between the two groups (p=0.031). Regarding chronic inflammation after hip surgery, ozone therapy significantly reduced HO formation in rats compared to the control group and suppressed chronic inflammation.