Erzurum iklim şartlarında fotovoltaik panellerin gerçek zamanlı performans analizi
Photovoltaic panels in erzurum climate conditions real-time performance analysis
- Tez No: 807965
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: FV sistemler, Gerçek Zamanlı Analiz, Verim, PV systems, Real Time Analysis, Efficiency
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Erzurum iklim şartlarında Erzurum Büyükşehir Belediyesi Aziziye GES Santraline ait fotovoltaik panellerin performans analiz çalışması yapılmıştır. Yöntem: Erzurum Büyükşehir Belediyesi Aziziye GES Santraline ait fotovoltaik panellerin 2020, 2021 ve 2022 yılı verileri ve sistem hata analizleri NetEco 1000S programı ile kontrol edilmiştir. Bu analizler sonucunda sistemde yapılan iyileştirmeler ile sistemin optimum verimle çalışması sağlanmıştır. Bulgular: Panellerin temizliği, salyangoz oluşumu, panel hücre ısınması, DC-AC kablo kayıpları, panel açı hataları ve dönüşüm kayıplarına bağlı sistemdeki hataların en aza indirilmesi NetEco 1000S programı ile kontrol edilmiştir. Ayrıca verim hesaplamaları ve ekonomik kazanç NetEco 1000S programı ile yapılmıştır. Sonuç: Analizler sonucunda sistemin bakım, onarım ve ikamesi yapıldıktan sonra verimdeki değişimler ve kazançlar hesaplanmıştır. Performans oranları Ocak 2021 için 0.67 ve 2022 için 0.57 olarak bulunmuştur. Sistemin bakım, onarım ve temizliğinin yapılmasının yaklaşık olarak performans oranında 0,10 değerinde artış sağladığı tespit edilmiştir. Performans oranındaki bu artışın yaklaşık olarak 12000 dolar civarında kazanç sağladığı düşünülürse sistem performans oranındaki artışın ne kadar önemli olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the performance analysis of photovoltaic panels of Erzurum Metropolitan Municipality Aziziye GES Power Plant was carried out in Erzurum climate conditions. Method: The data and system error analyzes of the photovoltaic panels of Erzurum Metropolitan Municipality Aziziye GES Power Plant for the year 2020, 2021 and 2022 were controlled with the NetEco 1000S program. As a result of these analyzes, the improvements made in the system ensured that the system works with optimum efficiency. Results: The cleanliness of the panels, snail formation, panel cell heating, DC-AC cable losses, panel angle errors and minimization of the system errors due to conversion losses were checked with the NetEco 1000S program. In addition, efficiency calculations and economic gain were made with the NetEco 1000S program. Conclusion: As a result of the analysis, after the maintenance, repair and replacement of the system, the changes in efficiency and gains were calculated. Performance ratios were found to be 0.67 for January 2021 and 0.57 for 2022. It has been determined that the maintenance, repair and cleaning of the system provides an increasement of approximately 0.10 in the performance ratio. Considering that this increasement in the performance ratio provides a gain of approximately 12000 dollars, it is seen how important the increase in the system performance ratio is.