Geleneksel dini mûsikî'den modern dini mûsikîye geçiş süresinde Sami Yusuf
Sami Yusuf during the transition from traditional religious music to modern religious music
- Tez No: 807996
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ERKOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, Sami Yusuf, Türk Din Mûsikîsi, Yeşil Pop, Popular Culture, Sami Yusuf, Turkish Religious Music, Green Pop
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Dini Mûsikî İslâm medeniyetinin yapı taşlarından birini oluşturmaktadır. Bu alanda geçmişten günümüze biriktirdiğimiz kültürel ve sanatsal miras bunun en açık örneğidir. Ülkemizde geleneksel dini mûsikî alanında birçok akademik çalışma yapılmıştır. Akademik alanda popüler müzik kültürü sahasında pek çok çalışma yapılmasına rağmen dini mûsikînin bugünkü durumuyla alakalı ayrıntılı bir çalışma mevcut değildir. Özellikle dini mûsikîyi Sami Yusuf gibi bu sahada kendini ispatlamış bir isim üzerinden değerlendiren bir çalışma yapmanın bu alandaki boşluğu dolduracağı düşünülmektedir. Bu çalışmada, toplumun modernleşmesiyle dini mûsikî'de yaşanan değişim ve dönüşüm geleneksel ve modern kavramları üzerinden ele alınmıştır. Günümüzde icra edilen dini mûsikî türlerinin mahiyeti hakkında bilgi verildikten sonra Sami Yusuf'un hangi konumda olduğuyla alakalı değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde Sami Yusuf'un, ülkemizde 'yeşil pop' olarak adlandırılan müzik tarzına yakın denilebilecek, fakat geleneksel mûsikîden etkilenen ve bu iki müzik kültürünü birleştiren bir tarzının olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler ve bilgilerden yola çıkarak geleneksel ve modern dini mûsikî kültürünü birleştirip özgün bir tarz ortaya koyan Sami Yusuf ve onun mûsikî çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Religious Music is one of the building blocks of Islamic civilization. The cultural and cultural heritage we have accumulated in this area from the past to the present is the clearest example of this. Many academic studies have been carried out in the field of traditional religious music. Although there are many studies in the field of popular music culture in the academic field, there is no detailed study about the current situation of religious music. Yediler, which will fill these deserved residents, especially to conduct a study evaluating religious music through a name that has proven himself in this field, such as Sami Yusuf. This distinction, the change and transformation in religious music with the modernization of society is discussed through traditional and modern concepts. After giving information about the nature of the religious music performed on his day, evaluations were made about the point of Sami Yusuf. For the researches and examinations, it has been determined that Sami Yusuf has a style that can be said to be close to the music style he conducted as the manager 'green pop', but has influences from traditional music and a style that combines these two musical cultures. Based on the content and information obtained in the study, information was given about Sami Yusuf and his musical works, who combined traditional and modern religious music culture and revealed a unique style.