Muayene ve ilişkisel empati ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlama çalışması
The Turkish adaptation of consultation and relational empathy measure
  1. Tez No: 808001
  2. Yazar: MURAT ERZURUMLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HÜSEYİN AVCI, PROF. DR. MELAHAT AKDENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, Geçerlilik, Güvenilirlik, Aile Hekimliği, CARE ölçeği, Empathy, Validity, Reliability, Family Medicine, CARE scale
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı Muayene ve İlişkisel Empati Ölçeğinin Türkçeye uyarlanması, geçerlilik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Uyarlama, geçerlilik ve güvenilirlik çalışması olarak planlanmış olan bu çalışma metodolojik tipte bir çalışmadır. Ölçeğin Türkçeye uyarlama aşamasında ileri ve geri çeviri prosedürü uygulanmıştır. Gerekli izinler ve etik kurul izni alınmasını takiben ölçüm aracı bağımsız çevirmenler tarafından Türkçeye çevrilmiş, uzmanlar komite tarafından kapsam geçerliliği değerlendirilmiş, geri çevirisi yapılmasını takiben pilot uygulama yapılmış ve ölçeğe son hali verilmiştir. Takiben Akdeniz Üniversitesi Hastanesine başvuran 317 kişiye uygulanmıştır. Kapsam geçerliliği için Kapsam Geçerlilik İndeksi, iç güvenilirlik için Cronbach Alfa katsayısı, yapı geçerliliği için Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Açımlayıcı Faktör Analizi, tutarlılık açısından Madde Toplam Madde Korelasyonu, örneklem büyüklüğünün değerlendirilmesi amacı ile Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) katsayısı ve Barlett Küresellik Testi çalışmaları yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya dâhil edilen 300 kişinin yaş ortalaması 39,88 ±14,95 yıl olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların %29,3`ü 18-30 yaş arası (n=88), %36,3`ü 31-43 yaş arası (n=109), %18,0`i 44-56 yaş arası (n=54), %16,3ü 57 yaş ve üzeri (n=49) olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların çoğunluğunu kadınların (%58,7 n=176) oluşturduğu görülmüştür. Sonuçların KMO ve Barlett küresellik testi ile değerlendirilmesi sonucunda örneklem büyüklüğünün yeterli boyutta olduğu ve verilerin faktör analizi yapılmasına uygun olduğu görülmüştür. Ölçeğin iç tutarlılık anlamında güvenirliğini belirlemek için ise Cronbach Alpha (0,973) ve McDonald Omega güvenirlik katsayıları (0,973) hesaplanmış ve ölçeğin iç tutarlılık anlamında güvenirliği sağlamış olduğu belirlenmiştir. Yapılan açımlayıcı faktör analizinde faktör yük değerleri için en düşük kesme puanı 0.32 olarak belirlenmiş, bu kabul düzeyinin altında olan hiçbir madde görülmemiştir. Temel eksenler analizi sonucunda öz değeri birden büyük olan bir yapı görülmüş olup toplam varyans ve yamaç birikinti grafiği incelendiğinde tek faktörlü bir yapı izlenmiştir. Çalışmamızda tüm maddelerin madde-toplam puan korelasyon katsayısı >0,816 olması nedeni ile iç tutarlılığın yüksek olduğu görülmüştür. Hastaya ait demografik özellikler (yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, gelir durumu, hastanın muayene sıklığı, hastanın kronik hastalık varlığı, evde birlikte yaşayan kişi sayısı) ile Muayene ve İlişkisel Empati ölçek puanı arasındaki ilişki incelendiğinde, ayrı ayrı incelenmiş olan demografik özellikler ile Muayene ve İlişkisel Empati puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Mercer ve ark. tarafından geliştirilmiş olan CARE ölçüm aracının Türkçe uyarlaması yapılan ve Türkiye`deki geçerlilik ve güvenilirliği araştırılan bu araştırmada ölçüm aracının yüksek güvenilirlik ve yüksek geçerliliğe sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to adapt the Consultation and Relational Empathy Scale into Turkish and to evaluate its validity and reliability. Materials and Method: This study, designed as an adaptation, validity, and reliability study, employed a methodological approach. The scale was translated into Turkish using forward and backward translation procedures. After obtaining necessary permissions and ethics committee approval, independent translators translated the measurement tool into Turkish. Content validity was evaluated by a committee of experts, followed by a pilot study conducted after back translation The scale was finalized and administered to 317 individuals admitted to Akdeniz University Hospital. Content validity was assessed using the Scope Validity Index, internal reliability was determined using Cronbach's Alpha coefficient, construct validity was evaluated through Confirmatory Factor Analysis and Exploratory Factor Analysis, and sample size was assessed using Item Total Item Correlation, Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) coefficient, and Barlett's Sphericity Test.Results: The average age of the 300 participants was 39.88 ± 14.95 years. 29.3% of the participants were between 18-30 years old (n=88), 36.3% were between 31-43 years old (n=109), 18.0% were between 44-56 years old (n=54), and 16.3% were 57 years old and above (n=49). The majority of the participants were women (58.7% n=176). As a result of the evaluation of the results with KMO and Barlett's test of sphericity, it was seen that the sample size was sufficient and the data were suitable for factor analysis. In order to determine the reliability of the scale in terms of internal consistency, Cronbach Alpha (0.973) and McDonald Omega reliability coefficients (0.973) were calculated and it was determined that the scale provided reliability in terms of internal consistency. Exploratory factor analysis indicated that all items met the minimum cutoff score of 0.32 for factor loading values. Principal axis analysis revealed a structure with an eigenvalue greater than one, and the total variance and slope accumulation graph supported a single-factor structure. Since the item-total score correlation coefficient of all items in our study was >0.816, internal consistency was found to be high. No significant relationship was found between the demographic characteristics of the patients (age, gender, marital status, educational status, income status, frequency of examination, presence of chronic disease, number of people living together at home) and the Consultation and Relational Empathy scale scores.Conclusion: In this study, in which the Turkish adaptation of the CARE measurement tool developed by Mercer et al. and its validity and reliability in Turkey were investigated, it was concluded that the measurement tool has high reliability and high validity.