Mide adenokanser tanılı hastaların klinik özelliklerinin sağkalım üzerine etkisinin retrospektif incelenmesi
A retrospective study of the effect of clinical characteristics on survival in patients with gastric adenocarcinoma
- Tez No: 808045
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZBAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: gastrik adenokanser, klinik özellikler, sağkalım, gastric adenocarcinoma, clinical characteristics, survival
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tanı almış ve/veya takip edilen mide adenokanser tanılı hastaların klinik özelliklerinin sağkalım üzerine etkisinin incelenmesidir. Merkezimizin tanı, tedavi ve hasta takibi açısından özelliklerinin incelenmesi planlanmıştır. Hastalar ve Yöntem: Bu çalışmaya 2015-2022 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji ve Medikal Onkoloji Ana Bilim Dallarında tanı almış ve / veya takip edilen 253 mide adenokanserli hasta dahil edilmiştir. Hasta verilerine bilgisayar otomasyon sistemi ve hasta dosyaları retrospektif olarak incelenerek ulaşıldı. Hastaların demografik özellikleri, tanı anındaki semptomları, tümörün histopatolojik değerlendirmesi, operasyon öyküsü, uygulanan tedavi modaliteleri, tanı anı-median ve son başvurudaki laboratuar parametrelerinin değerlendirilmesi ve sağkalım analizi yapıldı. Topladığımız verilerin istatistiksel analizi için SPSS 22.0 programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 253 mide adenokanser tanılı hasta dahil edildi. Hastaların %24,9 (n:63)'unu kadınlar ve %75,1 (n:190)'ini ise erkekler oluşturdu. Tüm popülasyonda ortalama yaş 64,11±10,47 olarak bulundu. Çalışmaya dahil edilen hastalarda erkek/kadın oranı 3/1 olarak tespit edildi. Hastaların % 37,9'unda ailede mide kanseri öyküsü olan bireyin olduğu görüldü. Tanı anında gastroözofagiyal reflü hastalığı öyküsü olan hastaların sağkalım oranlarının daha düşük olduğu bulundu. Anti-HBs ve anti-HBc IgG pozitif grupta sağkalım oranlarının daha düşük seviyelerde olduğu belirlendi. Tanı anında hastaların %29,9'unun; takiplerde ise %47,8'inin metastatik olduğu tespit edildi. HER-2 (İnsan epidermal büyüme faktörü reseptörü 2) reseptörünün hastaların % 15'inde pozitif olduğu, hastaların %8,7'sine mevcut kemoterapisine ek olarak trastuzumab verildiği görüldü. Tümörün yerleşim yerinin sağkalım üzerine anlamlı etkisi görülmedi. Hastaların %58,9'unun mide adenokanser tanısı sonrası gastrektomi veya kitle eksizyonu içeriğinde operasyon öyküsü mevcuttu. Hastaların takiplerinde yoğun bakım yatış oranlarının %61,7 olduğu saptandı. Helicobacter pylorinin hastaların %65,2'sinde pozitif olduğu ve bu hastaların sağkalım oranlarının daha düşük olduğu saptandı. FOLFİRİ rejimi alan hastaların sağkalım oranlarının daha düşük olduğu tespit edildi. Çalışmadaki hastaların % 37,9'unun sağ, %62,1'nin ise exitus olduğu; hastaların ex sebebinin %42,1 ile enfeksiyon kaynaklı olduğu belirlendi. Neu 3, HGB, PLT 3 ölçümlerinin exitus olan hastalarda daha düşük; CA 19-9 ve CEA 1-2-3. ölçümlerinin ise exitus olan hastalarda daha yüksek seviyelerde olduğu görüldü. Yoğun bakım ünitesi yatışı, kemoterapi cevabı (progresyon olması), Helicobacter pylori ve FOLFİRİ alma durumun sağkalımı etkileyen bağımsız risk faktörleri olduğu bulundu. Sağkalım için beklenen en düşük sürenin 168,80 gün ve en yüksek sürenin 362,76 gün olduğu tespit edildi. Hastaların sağkalım düzeyini Yoğun bakım ünitesi yatışı 89,94 (%95 GA 32,58-248,24) kat, kemoterapi cevabının progresyon olması 3,62 kat (%95 GA 1,26-8,35), H. pylorinin pozitif saptanması 2,09 kat (%95 GA 1,16-4,63), FOLFİRİ rejimi alınması 1,99 kat (%95 GA 1,55-4,02) azaltmaktaydı. YBÜ yatışının diğer faktörlere göre çok daha yüksek düzeyde sağkalıma etki ettiği saptandı. Sonuç: Mide kanseri morbidite ve mortalitenin önemli bir sebebidir. Erken tanı ve optimal takip-tedavi modaliteleri ile sağkalımda iyileşme sağlanabilir. Tüm dünyada ve ülkemizde bu önemli sağlık probleminin prognozunu kötü yönde etkileyen faktörleri belirlemek ve sağkalımı artırmak adına çalışmalar yapılmakta, daha kapsamlı ve yeni çalışmalara duyulan ihtiyaç devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effect of clinical characteristics on survival in patients with gastric adenocarcinoma diagnosed and/or followed up in Erciyes University Faculty of Medicine Hospital. It is planned to analyze the characteristics of our clinic in terms of diagnosis, treatment and patient management. Materials and Method: This study included 253 patients with gastric adenocarcinoma who were diagnosed and/or followed up in the Gastroenterology and Medical Oncology Departments of Erciyes University Medical Faculty Hospital between 2015 and 2022. Patient data were obtained by retrospectively analyzing the computer automation system and patient files. Demographic characteristics of the patients, symptoms at the time of diagnosis, histopathological evaluation of the tumor, history of operation, treatment modalities applied, evaluation of laboratory parameters at the time of diagnosis-median and last admission and survival analysis were performed. SPSS 22.0 program was used for statistical analysis of the collected data. Results: The study included 253 patients with gastric adenocarcinoma. 24.9% (n:63) were women and 75.1% (n:190) were men. The mean age of the entire population was 64.11±10.47 years. The male/female ratio was 3/1 in the patients included in the study. It was observed that 37.9% of the patients had a family history of gastric cancer. Patients with a history of GERD at the time of diagnosis had lower survival rates. Anti-HBs and anti-HBc IgG positive group had lower survival rates. At the time of diagnosis, 29.9% of the patients and 47.8% of the patients were metastatic. HER-2 receptor was positive in 15% of patients and 8.7% of patients received trastuzumab in addition to their current chemotherapy. There was no significant effect of tumor location on survival. 58.9% of the patients had a history of operation in the context of gastrectomy or mass resection after the diagnosis of gastric adenocarcinoma. The rate of intensive care unit hospitalization was 61.7%. Helicobacter pylori was positive in 65.2% of patients and these patients had lower survival rates. Patients receiving FOLFIRI regimen had lower survival rates. It was determined that 37.9% of the patients in the study were alive and 62.1% of the patients were exited; the cause of ex was determined to be infection-related with 42.1%. Neu 3, HGB, PLT 3 measurements were found to be lower in patients with exitus; CA19-9 and CEA 1-2-3 measurements were found to be higher in patients with exitus. ICU hospitalization, chemotherapy response (progression), H. pylori and FOLFIRI status were found to be independent risk factors affecting survival. The lowest expected survival time was 168.80 days and the highest expected survival time was 362.76 days. ICU stay decreased survival 89.94 (95% CI 32.58-248.24) times, progression in response to chemotherapy 3.62 times (95% CI 1.26-8.35), positive H. pylori detection 2.09 times (95% CI 1.16-4.63), and receiving FOLFIRI regimen 1.99 times (95% CI 1.55-4.02). ICU hospitalization was found to have a much higher effect on survival compared to other factors. Conclusion: Gastric cancer is an important cause of morbidity and mortality. Early diagnosis and optimal follow-up and treatment modalities can improve survival. Studies are being conducted all over the world and in our country to determine the factors that adversely affect the prognosis of this significant health problem and to increase survival, and the need for more comprehensive and new studies continues.