Sulayman Rısbaev ile Gülten Dayıoğlu'nun eserlerinin çocuk edebiyatı açısından karşılaştırılması
Comparison of the works of Sulayman Risbaev and Gülten Dayıoğlu inworks in terms of children's literature
  1. Tez No: 808089
  2. Yazar: MÜZEYYEN İNALÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OZAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: S. Rısbaev, Kırgız Çocuk Edebiyatı, G. Dayıoğlu, Türk Çocuk Edebiyatı, Karşılaştırmalı Analiz, İç yapı özellikleri, S. Rısbaev, Kyrgyz Children's Literature, G. Dayıoğlu, Turkish Children's Literature, Comparative Analysis, Internal structure features
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada, Kırgız çocuk edebiyatı yazarı Sulayman Rısbaev ile Türk çocuk edebiyatı yazarı Gülten Dayıoğlu'nun hikâyeleri, çocuk edebiyatının temel öğelerini oluşturan iç yapı özellikleri dikkate alınarak karşılaştırılmalı şekilde incelenmiştir. Kırgız ve Türk ortak tarihi, farklı coğrafyaların kültür üzerindeki etkileri göz önünde bulundurularak, bu iki yazarın çocuk edebiyatı alanına kazandırdığı eserler çocuk edebiyatının temel öğelerini oluşturan; kurgu, konu, tema, kahramanlar, dil ve anlatım özellikleri ve değerler eğitimi açısından ele alınmıştır. İncelenen hikâyelerin karşılaştırılmasında nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesi aşamasında ise betimsel analizden yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Sulayman Rısbaev'in Balanın Kanadı (Çocuğun kanadı) adlı hikâye kitabında yer alan 75 hikâye ve Gülten Dayıoğlu'nun Gelincik Dizisini oluşturan 14 hikâye kitabında yer alan 75 hikâye oluşturmaktadır. Her iki yazarın incelenen hikâyelerinde konu, kurgu, tema, kahramanlar, dil ve anlatım özellikleri ve değerler açısından benzerlikler ve farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıntılı anlatımlardan uzak, çocukların ilgisini çekecek temaların işlendiği görülmüştür. Kahramanlar açısından karşılaştırıldığında; her iki yazarın hikayelerinde yer alan kahramanların çocukların yaşına uygun şekilde tasarlandığı, iyi ve kötünün net bir şekilde tasvir edildiği basit, anlaşılır ve okuyucunun hayal gücünü harekete geçiren özelliklere sahip oldukları tespit edilmiştir. Dil ve anlatım özellikleri açısından; deyimler, ikilemeler, atasözleri, benzetmeler, abartılar, mecazlar ve kalıp sözlerle karşılaştırılmıştır. Dil ve anlatım açısından verilerin frekansları tespit edilmiştir. G. Dayıoğlu'nun hikâyelerindeki deyim, ikileme, benzetme, abartı, mecaz ve kalıp sözlerin kullanım sıklığı bakımından S. Rısbaev'e göre daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Değerler açısından her iki yazarın da çalışkanlık ve dürüstlük değerlerini eserlerinde ön planda tuttukları tespit edilmiştir. Hikâyelerdeki yardımlaşma, misafirperverlik, büyüklere saygı gösterme gibi değerlerin yer alması ayrıca kültürel benzerliklerin varlığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the stories of the Kyrgyz children's literature writer Sulayman Rısbaev and the Turkish children's literature writer Gülten Dayıoğlu were examined comparatively, taking into account the internal structure of children's literature. Considering the common history of Kyrgyz and Turkish and the effects of different geographies on culture, the works that these two authors brought to the field of children's literature constitute the basic elements of children's literature; fiction, subject, theme, heroes, language and expression features and values. Document analysis method, one of the qualitative research methods, was used in the comparison of the analyzed stories. In the analysis of qualitative data, descriptive analysis was used. The sample of the research consists of 75 stories in Sulayman Rısbaev's story book Balan's Wing (Child's Wing) and 75 stories in 14 story books that make up Gülten Dayıoğlu's Gelincik Series. In the analyzed stories of both authors, similarities and differences were determined in terms of subject, fiction, theme, heroes, language and narrative features and values. It has been seen that the themes that will attract the attention of the children are handled far from detailed explanations. When compared in terms of heroes; It has been determined that the heroes in the stories of both authors are designed in accordance with the age of the children, good and evil are clearly depicted, simple, understandable and have features that activate the imagination of the reader. In terms of language and expression features; idioms, reduplications, proverbs, similes, exaggerations, metaphors and formulaic expressions. The frequencies of the data were determined in terms of language and expression. It has been concluded that the frequency of use of idioms, reduplications, similes, exaggerations, metaphors and stereotypes in G. Dayıoğlu's stories is higher than that of S. Rısbaev. In terms of values, it has been determined that both authors prioritize the values of hard work and honesty in their works.