Yazılı kaynaklara göre Hititler devrinde kadın ritüelleri
Women's rituals in the Hittite period according to written sources
  1. Tez No: 808161
  2. Yazar: MEHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN AKKUŞ MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eskiçağ, Anadolu, Hitit, Kadın, Ritüel, Ancient, Anatolian, Hittite, Woman, Ritual
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmanın konusu olan kadınlar, tarihin başlangıcından bu yana birçok sosyal statüye sahip olmuşlardır. Antik dünyada, geldikleri topluma bağlı olarak kadınlara farklı davranılmış ve çoğu toplumda dezavantajlı hukuki kurallar konmuştur. Kadının sosyal statüsü ne kadar yüksek olursa, sahip olduğu ayrıcalıklar o kadar fazla olmuştur. Eski Anadolu medeniyetlerinde kadının statüsünü anlamamıza yardımcı olan olgulardan birisi de onlarla ilgili olan ritüellerdir. Tezimiz, Anadolu'da kadının gerçekleştirdiği ritüeller, büyü, dini metinler, tıp, doğum, cenaze ve bayram törenlerindeki rolü ve önemini beş bölümde incelemektedir. Birinci bölümde Asur Ticaret Kolonileri devrinde kadının yeri ve önemi, ikinci bölümde Hititlerde ritüel ve büyü kavramlarında kadının işlevi, üçüncü bölümde Hititler Devrinde dini metinlerde kadının temsili, dördüncü bölümde Hititlerde tıp ve doğum ritüellerinde kadının katılımı, beşinci bölümde ise Hititlerde cenaze ve bayram törenlerinde kadının gerçekleştirdikleri ritüeller irdelenmektedir. Çalışmamızda ritüellerin yapılış amacı, nasıl uygulandığı ve bu uygulama esnasında kadınların pozisyon ve rolleri hakkında bilgiler verilecektir. Ritüellerin, kadınların sosyoekonomik ve kültürel hayatında ne derece önemli olduğu da tespit edilmeye çalışılacaktır. Zamanla ritüel kavramı hangi şekilleri almıştır. Hitit toplumunda ritüellerin önem derecesi nedir? Ritüeller ne şekilde kullanılmıştır. Ritüel nedir? Bu kavramlar ilk hangi tarihte ortaya çıkmıştır? Bunlara değinilecek ve bahsedilen dönemde hayatın nasıl vazgeçilmez bir parçası olduğu kavranmaya çalışılacaktır. Bulunduğu coğrafyanın yaşam tarzına uygun olarak nasıl ve neden kullanıldığı incelenecektir. Netice olarak kadının sosyal statüsü, dini ve kültürel hayattaki yeri ve önemi gibi daha birçok alanda bilgiler verilmeye çalışılacak olup, kadının hem günlük hayattaki hem de ritüeller esnasında büründükleri rollere göre yaşayış tarzları farklı bir bakış açısıyla sunulacaktır. Yapılan ritüeller günümüzde olmasa da bahsedeceğimiz zamanın ne kadar önemli bir parçası olduğu ortaya konulacaktır. Hamilelikten doğuma, kraliçeden büyücü kadına kadar Hitit siyasi, sosyal, ekonomik ve dinsel hayatında yer alan her statüdeki kadının yeri ve önemi açıklanmaya çalışılacaktır. Tüm bu bağlamlar temel alınarak ritüeller çerçevesinde ele alınacak ve detaylıca incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The women who are the subject of the study have had many social statuses since the beginning of history. In the ancient world, women were treated differently depending on the society they came from and most societies imposed disadvantageous legal rules on them. The higher the social status of women, the more privileges they had. One of the phenomena that helps us understand the status of women in ancient Anatolian civilizations is the rituals related to them. Our thesis examines the role and importance of women in rituals, magic, religious texts, medicine, birth, funeral and festival ceremonies in Anatolia in five chapters. The first chapter deals with the place and importance of women in the Assyrian Trade Colonies period, the second chapter deals with the function of women in the concepts of ritual and magic in the Hittites, the third chapter deals with the representation of women in religious texts in the Hittite period, the fourth chapter deals with the participation of women in medicine and birth rituals in the Hittites, and the fifth chapter deals with the rituals performed by women in funeral and festival ceremonies in the Hittites. In our study, information will be given about the purpose, implementation and position and roles of women during the rituals. It will also be tried to determine how important rituals are in the socioeconomic and cultural life of women. Over time, what forms did the concept of ritual take? What is the degree of importance of rituals in Hittite society? How were rituals used? What is a ritual? When did these concepts first emerge? These will be addressed and it will be tried to understand how they were an indispensable part of life in the mentioned period. It will be examined how and why they were used in accordance with the lifestyle of the geography they were in. As a result, information will be given on many areas such as women's social status, their place and importance in religious and cultural life, and women's lifestyles according to the roles they assumed both in daily life and during rituals will be presented from a different perspective. Although the rituals performed are not today, it will be revealed how important a part of the time we will talk about. The place and importance of women of every status in Hittite political, social, economic and religious life, from pregnancy to birth, from queen to witch woman, will be tried to be explained. All these contexts will be taken into account within the framework of rituals and examined in detail.