Acil servise akut koah alevlenme sebebiyle başvuran 35 yaş üzerindeki hastalarda 30 günlük mortalite ve yoğun bakım ünitesine yatış oranları açısından decaf ve news-2 skorlarının karşılaştırılması
Comparison of decaf and NWWS-2 scores for 30-day mortality and intensive care admission rate in patients over 35 years old WHO admitted to the emergency department with acute copd exacerbation
  1. Tez No: 808283
  2. Yazar: ADEM KUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CAHİT HALHALLI, DOÇ. DR. ASIM ENES ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Alevlenme, DECAF skoru, Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, NEWS-2 skoru, Chronic obstructive pulmonary disease, DECAF score, Emergency department, Exacerbation, NEWS-2 score
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: KOAH; yüksek mortalite ve morbiditeye sahip, alevlenmeler ile seyreden sağlık sistemine ciddi mali yük oluşturan kronik bir hastalıktır. KOAH alevlenmeleri sebebiyle acil servise sık başvuru olmakta ve kalabalık acil servislerde hastaların yönetimi zorlaşmaktadır. Bu amaçla hastaların mortalite ve YBÜ ihtiyacını tahmin etmek üzere bazı prognostik skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı KOAH alevlenme sebebiyle acil servise başvuran hastalarda DECAF ve NEWS-2 skorlama sistemlerinin 30 günlük mortalite ve YBÜ ihtiyacı açısından karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Kasım 2021 ile Ocak 2023 tarihleri arasında üçüncü basamak eğitim ve araştırma hastanesi acil tıp kliniğinde yapılan tek merkezli, gözlemsel, prospektif kohort çalışmasıdır. Çalışmada acil servise KOAH alevlenme sebebiyle başvuran hastaların DECAF ve NEWS-2 skorları kaydedildi. Başvuru tarihinden 30 gün sonra hasta veya yakınlarına ulaşılıp mortalite veya YBÜ'ye yatış durumları sorgulanıp kaydedildi. Her iki skorlama sisteminin prognostik doğruluğunun anlaşılması için ROC analizi uygulandı. Eğri altında kalan alanlar (EAA) analiz edildi. Bulgular: Çalışma 467 hasta ile gerçekleştirildi. Hastaların 50'sinde (%10.7) acil servis başvurusunu takip eden 30 gün içinde mortalite gelişti. Hastaların 40'ı (%8.6) YBÜ'ye yatırıldı. Mortalite için yapılan ROC eğrilerine göre; DECAF skoru için EAA 0.748 (%95 GA: 0.684-0.815; p=.001) olarak saptanırken, NEWS-2 skoru için EAA 0.732 (%95 GA: 0.664-0.800; p=.001) olarak saptandı ve mortalite tahmini açısından skorlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. YBÜ yatışı için yapılan ROC eğrilerine göre; DECAF skoru için EAA 0.732 (%95 GA: 0.683-0.781; p=.001) olarak saptanırken, NEWS-2 skoru için EAA 0.783 (%95 GA: 0.738-0.828; p=.001) olarak saptandı ve YBÜ yatış tahmini açısından skorlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre KOAH alevlenme sebebiyle acil servise başvuran hastalarda 30 günlük mortalite tahmini ve YBÜ ihtiyacı açsından DECAF ve NEWS-2 skorlama sistemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Yine de her iki skorlama sistemi de KOAH alevlenme sebebiyle acil servise başvuran hastalarda etkin bir şekilde hastaların risk sınıflamasında kullanılabilir ve acil servis klinisyenlerine yakın dönem prognoz hakkında fikir verip hastaların yönetimini kolaylaştırabilir.
Özet (Çeviri)
Aim of the Study: COPD is a chronic disease with high mortality and morbidity, with a high financial burden on the health system via exacerbations. COPD patients visit emergency departments frequently via exacerbations and management of these patients in crowded emergency departments becomes difficult. For this purpose, some prognostic scoring systems have been developed to predict mortality and ICU need of patients. The aim of this study is to compare DECAF and NEWS-2 scoring systems in terms of 30-day mortality and ICU need in patients admitted to the emergency department due to COPD exacerbation. Material and Methods: This is a single-center, observational, prospective cohort study conducted in the emergency medicine clinic of a tertiary training and research hospital between November 2021 and January 2023. In the study, DECAF and NEWS-2 scores of the patients who visited to the emergency department with COPD exacerbation were recorded. 30 days after the visitation date, the patient or his/her relatives were reached and their mortality or ICU admission status was questioned and recorded. ROC analysis was applied to understand the prognostic accuracy of both scoring systems. Areas under the curve (AUC) were analyzed. Results: The study was carried out with 467 patients. Fifty (10.7%) of the patients died within 30 days of admission to the emergency department and forty (8.6%) of the patients were hospitalized in the ICU. According to the ROC curves for mortality; The AUC for the DECAF score was 0.748 (95% CI: 0.684-0.815; p=.001), while the AUC for the NEWS-2 score was 0.732 (95% CI: 0.664-0.800; p=.001), and there was no statistically significant difference between them in terms of predicting mortality. According to the ROC curves for ICU admission; The AUC for the DECAF score was 0.732 (95% CI: 0.683-0.781; p=.001), while the AUC for the NEWS-2 score was 0.783 (95% CI: 0.738-0.828; p=.001) and there was no statistically significant difference between the scores in terms of prediction of ICU admission Conclusion: According to the results of our study, there was no statistically significant difference between DECAF and NEWS-2 scoring systems in terms of 30-day mortality estimation and ICU need in patients admitted to the emergency department with COPD exacerbation. Nevertheless, both scoring systems can be used effectively in the risk stratification of patients presenting to the emergency department due to COPD exacerbation, and can guide emergency department clinicians with an idea of the near-term prognosis and facilitate the management of patients.