Pırads 3 olgularda prostat kanserinin saptanabilirliğini belirleyen radyolojik kriterler: Multiparametrik prostat MRG sonuçlarımız
Radiological criteria determining the detectability of prostate cancer in pirads 3 cases: Our multiparametric prostate mri results
- Tez No: 808289
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN METİN ÇUBUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: PIRADS 3, prostat kanseri, multiparametrik prostat MRG, santralperiferik zo, PIRADS 3, prostate cancer, multiparametric prostate MRI, central-peripheral zone
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmamızda PIRADS 3 lezyonlara odaklandık. Biyopsi veya takip karar verme sürecine yardımcı olmak için mpMRG bulgularını kullanarak PI-RADS 3lezyonlarını değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamızda 2017-2022 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda mpMRG görüntülemesi elde olunan ve transrektal prostat biyopsisi yapılan, PIRADS 3 lezyonu bulunan toplam 76 olgu retrospektif olarak analiz edilmiştir. MRG görüntüleri beş ve on yıllık deneyime sahip iki radyolog tarafından birbirinden bağımsız olarak değerlendirildi. Lezyonların T2A görüntülerde, sinyal intensitesi, boyutu, sınır ve morfolojik özellikleri,lokalizasyonu ve prostat volumü; diffüzyon ağırlık görüntülerde ise sinyal intensitesi ve kantitatif olarak ADC değerleri belirlenmiştir. Hastaların yaş, PSA, serbest PSA değerleri, histopatolojik bulguları hastane arşiv sisteminden taranarak kaydedilmiştir. Çalışmamızda PIRADS 3 lezyonu bulunan toplam 76 hastada, 17 prostat kanseri tespit edilmiş olup sadece 1 adet KOAK bulunmuştur. Prostat kanserlerinin 15 tanesi periferik zonda yerleşimliydi. PIRADS 3 lezyonlarda malignite riskini artıran faktörler olarak küçük prostat volümünü, düşük ADC değerlerini ve belirsiz lezyon sınırlarını tespit ettik. Lezyon sınırındaki belirsizlik, ADC değerlerinin 1180 μm2 /sn'e göre düşük olması veya 50,5 cc'den az prostat volümü PIRADS 3 olgularda prostat kanseri için risk faktörleri olarak saptanmıştır. Çalışmamız PIRADS 3 olguların değerlendirilmesinde diğer radyolojik ve klinik parametreleri dahil eden yeni risk sınıflama sistemlerinin gerekliliğini göstermiştir. Biyopsi yapılacak PIRADS 3 lezyonlarının seçiminde, klinik olarak anlamlı prostat kanserinin gözden kaçırılmaması ve aynı zamanda, gereksiz biyopsilerin engellenmesini sağlayan bir denge göz önünde tutulmalıdır. Böylelikle biyopsi gerekliliği yerine aktif izlem ve MRI takibi ile, biyopsiye bağlı olası komplikasyonların engellenebileceğini ve daha efektif bir yaklaşım olacağını düşünmekteyiz. PIRADS 3 olgularında KOAK tespitinde öngörücü rol oynayabilecek, ek radyolojik ve klinik parametrelerin belirlenebilmesi için daha geniş serili, multisentrik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Our study focuses on indeterminate lesions on prostate magnetic resonance imaging PIRADS 3 lesions. We aimed to evaluate PI-RADS 3 lesions using mpMRG findings, to aid the biopsy decision process. In our study, a total of 76 patients, who underwent both prostate magnetic resonance imaging and transrectal prostate biopsy, were retrospectively analyzed in Akdeniz University, Department of Radiology between 2015 and 2022. Two radiologists with 5 and 10 years experience interpretiert the patients'images. Signal intensity, size, border and morphological features, localization of lesions and prostate volume on T2W images; on the diffusion weight images, signal intensity and quantitşve ADC values were determined. The patients' age, PSA, free PSA values, and histopathological findings were obtained from the hospital archive system and recorded. In our study, 17 prostate cancers were detected in a total of 76 patients with PIRADS 3 lesions, and only 1 COAC was found. 15 of all prostate cancers were located in peripheral zone. On our study, it was found that the small prostat volume, low ADC values, and ill defined borders are independendet risk factors for malignancy among the PIRADS 3 lesions. Uncertainty at the lesion margin, low ADC values compared to 1180 μm2/sec, or prostate volume less than 50.5 cc were found to be risk factors for prostate cancer in PIRADS 3 cases. The combiniatons of risk factors will be helpful for decision to monitor such lesions. Our study showed the necessity of new risk classification systems together with other radiological and clinical parameters in the evaluation of PIRADS 3 cases. Biopsy of selected PIRADS 3 lesions with other markers should be considered, where the balance between the risk of missing clinically significant prostate cancer and unnecessarily biopsies and treatment procedures, that can be harmful. Multicentric studies with larger series are needed to determine additional parameters that may play a predictive role in the detection of COAC.