Prostat kanseri tanısında 3 tesla multiparametrik prostat manyetik rezonans görüntüleme bulguları ile histopatolojik bulguların karşılaştırılması
Comparison of 3 tesla multiparametric prostate magnetic resonance imaging findings and histopathological findings in the diagnosis of prostate cancer
  1. Tez No: 504001
  2. Yazar: HALİME ÇOMRUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat Kanseri, Multiparametrik Manyetik Rezonans Görüntüleme (MpMRG), TRUS Biyopsi, Klinik Olarak Anlamlı Prostat Kanseri, Prostate Cancer, Multiparametric Magnetic Resonance Imaging (MpMRG), TRUS Biopsy, Clinically Significant Prostate Cancer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Amacımız, Multiparametrik Prostat Manyetik Rezonans Görüntüleme'nin prostat kanseri tanısındaki etkinliğini ve klinik olarak anlamlı kanseri saptamadaki başarısını histopatolojik bulgular referans alınarak araştırmaktır. Materyal ve Metod: Temmuz 2017-Şubat 2018 tarihleri arasında Prostat kanseri şüphesi nedeniyle prostat biyopsisi planlanan ve biyopsi öncesi 3 Tesla MR cihazında Multiparametrik Manyetik Rezonans Görüntülemesi yapılmış 62 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların görüntüleri patoloji sonuçları bilinmeden 2 radyolog tarafından incelenip, Prostate Imaging Reporting and Data System Versiyon 2 (PIRADS v2) klavuzuna göre değerlendirilerek skorlandırıldı. Biyopsisi yapılan 62 hastanın PIRADS skorları ile histopatoloji sonuçları arasındaki korelasyon analiz edildi. Bulgular: Çalışma dâhilindeki hastaların yaş ortalaması 65,6 (46-86), PSA değeri ortalaması 70,81 (3,11-1170) ng/ml, prostat hacim ortalaması 52,22 (7,9-161,7) ml'dir. T2 ağırlıklı (T2A), Difüzyon Ağırlıklı Görüntüleme (DAG), Dinamik Kontrastlı Görüntüleme (DkMRG) ve Multiparametrik Manyetik Rezonans Görüntüleme (MpMRG)'nin PIRADS v2 skorları ile histopatoloji sonuçları karşılaştırıldığında aradaki fark istatistiksel olarak anlamı bulundu (p PIRADS 3 için eğri altında kalan alan 0,73), DAG için duyarlılık % 93,55, özgüllük % 80,65 (kestirim skoru>PIRADS 3 için eğri altında kalan alan 0,87), DkMRG için duyarlılık % 93,55, özgüllük %67,74 (kestirim skoru pozitif kontrastlanma için eğri altında kalan alan 0,81), MpMRG için duyarlılık %96,77, özgüllük %74,19 (kestirim skoru>3 için eğri altında kalan alan 0,85) saptanmıştır. ADC için kestirim değeri 0,7 x 10−3 mm2/sn bulunmuş olup bu kestirim değerine göre ADC değerinin duyarlılığı %93,5, özgüllüğü %83,9, eğri altında kalan alan 0,94 saptanmıştır. Sonuç: MpMRG'nin prostat kanseri şüphesi olan hastalarda lezyonu saptama, lokalize etme, karakterize etme, risk düzeyini saptama ve risk düzeyine göre biyopsi için hasta seçimi ve gözlem stratejileri belirlemede oldukça umut verici olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our purpose was to evaluate the diagnostic performance of 3 Tesla multiparametric MR imaging in prostate cancer detection by using histopathological findings as the reference standard, and to determine the potential utility of MpMR imaging for identification of clinically significant prostate cancer. Materials and Methods: Between July 2017 and February 2018, 62 patients who were planned to undergo biopsy by Urology Department due to prostate cancer suspicion were included in the study. This patients who underwent 3 Tesla prostate MRI, were evaluated according to Prostate Imaging Reporting and Data System Versiyon 2 guidelines. All patients were scored by two radiologists blinded to pathology results, and then the correlation between PIRADSv2 scores and pathology results of 62 patients who had biopsy were analyzed. Findings: The mean age, PSA level and prostate volume of all patients were 65,6 years (46-86), 70,81 (3.11-1170) ng/ml, 52,22 (7,9-161,7 )ml, respectively. A statistically significant difference was found between PIRADS score of T2 weighted (T2W), diffusion weighted imaging (DWI), dynamic contrast enhanced imaging (DCE), multiparametric magnetic resonance imaging (MpMRI) and histopathological results (pPIRADS 3, area under curve;0,73), for DWI the sensitivity was %93,55, the specifity was %80,65 (criteration > PIRADS 3, area under curve;0,87), for DCE the sensitivity was %93,55, the specifity was %67,74 (criteration for positive enhancement, area under curve;0,81). For MpMRI the sensitivity was %96,77, the specifity was %74,19 (criteration > PIRADS 3, area under curve;0,85). The ADC cut off value was found 0,7 x 10−3 mm2/sec. ROC analysis was found for this cut off value area under curve;0,943, the sensitivity was %93,5, the specifity %83,9. Conclusion: MpMRG appears to be very promising in identifying patients with suspected prostate cancer, localizing, characterizing, determining the level of risk, and determining patient selection and observation strategies for biopsy according to risk level.