Resveratrolün ıshikawa endometriyal kanser hücrelerindeki apoptozis ve otofaji üzerine etkileri
Effects of resveratrol on apoptosis and autophagy inishikawa endometrial cancer cells
- Tez No: 808296
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİHA SERPİL KALKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Ishikawa hücreleri, hücre ölüm mekanizmaları, Resveratrol, Ishikawa cells, cell death mechanisms, Resveratrol
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Endometriyum kanseri, kadınlarda jinekolojik kanserler içinde birinci sırada yer alan bir kanser tipidir. Tanı ve tedavi aşaması üzerine olan çalışmalar son zamanlarda önem kazanmıştır. Mevcut tedavi seçeneklerine ek olarak geleneksel ilaçlar geliştirilmeye çalışılmaktadır. Resveratrol, antiinflamatuvar, antikanser etki gibi birçok biyolojik etkisi olan bir fitoaleksindir. Resveratrol'ün kanserdeki terapötik etkisini hücre ölüm mekanizmaları yoluyla gösterdiği düşünülmektedir. Ancak bu etkilerinin mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Bu çalışmada Resveratrol'ün endometriyal kanser hücre hattı olan Ishikawa hücreleri üzerindeki doz bağımlı etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Resveratrol' ün Ishikawa hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisi MTT testi ile belirlendi. IC50 dozu ile RT-qPCR ile Apoptoz ve Otofaji İlişkili Genlerin mRNA Ekspresyon Analizi gerçekleştirildi. IC50 dozu uygulandıktan sonra immunoflorasan boyama yapıldı. Resveratrol'ün, Ishikawa hücrelerinin proliferasyonunu doza bağlı bir şekilde inhibe ettiği görüldü. IC50 doz grubu, kontrol grubu hücreleri ile mRNA ekspresyon düzeylerine göre karşılaştırıldığında Beclin-1, LC3-I, LC3-II, Casp-7, Casp-8, Casp-9, CycS ve FADD düzeylerinde anlamlı bir artış gözlendi. Çalışmamızda, Resveratrol'ün apoptozisi ve otofajiyi indüklemesi kanser tedavisinde kullanılabilecek bir ajan olabileceğini düşündürmüştür. Resveratrol'ün anti kanser özelliklerinin klinik çalışmalarla da değerlendirilmesi; yeni tedavi stratejileri geliştirmek için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Endometrial cancer is the first type of cancer among gynecological cancers in women. Studies on diagnosis and treatment phase have gained importance recently. In addition to existing treatment options, traditional medicines are being developed. Resveratrol is a phytoalexin with many biological effects such as anti-inflammatory and anticancer effects. Resveratrol is thought to exert its therapeutic effect in cancer through cell death mechanisms. However, the mechanism of these effects is not fully understood. In this study, it was aimed to investigate the dose-dependent effects of Resveratrol on Ishikawa cells, an endometrial cancer cell line. The cytotoxic effect of resveratrol on Ishikawa cells was determined by MTT test. mRNA Expression Analysis of Apoptosis and Autophagy Associated Genes by RT-qPCR with IC50 dose was performed. After the IC50 dose was applied, immunofluorescent staining was performed. Resveratrol appeared to inhibit the proliferation of Ishikawa cells in a dose-dependent manner. When the IC50 dose group was compared with the control group cells according to their mRNA expression levels, a significant increase was observed in the levels of Beclin-1, LC3-I, LC3-II, Casp-7, Casp-8, Casp-9, CycS and FADD. In our study, Resveratrol's induction of apoptosis and autophagy suggested that it may be an agent that can be used in cancer treatment. Evaluation of the anti-cancer properties of resveratrol in clinical studies; It is important to develop new treatment strategies.