Sağlık Bakanlığı'na bağlı genel hastanelerde çalışan hastane yöneticilerinin iş doyumu
Job satisfaction of hospital managers in the hospitals belonging to ministry of health
- Tez No: 80834
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSÜN ERİGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Hastane, Hastane Yöneticileri, Hastane Yönetimi, Job Satisfaction, Hospital, Hospital Managers, Hospital Management
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
IV ÖZET Hastaneler, toplumun sağlık ihtiyacını karşılamak amacı ile kurulmuş emek yoğun örgütlerdir. Bir örgütün elinde ne kadar gelişmiş teknoloji ve nitelikli personel bulunursa bulunsun, insan kaynakları istekli bir biçimde harekete geçirilmedikçe başarıya ulaşılması beklenmemelidir. Hastaneler de farklı eğitim, bilgi, ihtiyaç ve beklentilere sahip çok sayıda meslek grubunun çalıştığı karmaşık ve fonksiyonel bağımlılığı olan örgütlerdir. Hastanenin istenilen amaca ulaşabilmesi, verimli ve etkili çalışabilmesi iyi bir yönetim ve yönetici grubuyla mümkün olabilir. Hastane yöneticilerinin, hastane amaçları doğrultusunda çalışabilmeleri, yaptıkları işten aldıkları doyum derecesiyle yakın ilişkilidir. Bu çalışmada; Sağlık Bakanlığı'na bağlı genel hastanelerde çalışan hastane yöneticileri olan; hastane müdür ve yardımcılarının iş doyum düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın bir diğer amacı ise, hastane yöneticilerinin görevlerinden ayrılma düşüncesinde olup olmadıklarının belirlenmesidir. Yapılan çalışma sonucunda, hastane yöneticilerinin değişik iş doyum etkenlerinden beklentileri ile gerçekleşme düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Bu sonuçlara göre genel olarak hastane yöneticilerinin doyum düzeylerinin düşük olduğu ve görevlerinden ayrılma düşüncesine sahip olmadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hospitals, established for meeting health needs of people, are labor intensive organizations. Whatever advanced technology and skilled personnel an organization have, this organization is not expected to work successfuly unless its employees do not work willingly. Hospitals are complex organizations where professionals having different education, expertise, need and expectations work together. It is necessary to have a good management and manager team to achieve given objectives of a hospital and to work efficiently and effectively. There is a close relationship between job satisfaction and working to wards hospital objectives. In this study, it was aimed to determine the level of job satisfaction of hospital top and senior managers working at general hospitals. Another purpose of this study was to find out whether managers think to quit their job. At the end of the study, it was found that there were statistically significant differences between expectations from different job satisfaction elements and reality. According to the results, it can be proposed that hospital managers have a low level of job satisfaction in general and do not think to quit their job.