Üniversitelerde örgütsel iletişim görüşlerine dair nitel bir araştırma: Trakya ve Balkan Üniversitesi karşılaştırması
A qualitative research about organizational communication thoughts and viewpoints in universities: A comparative study between Trakya University and Balkan University
- Tez No: 808394
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR KUMKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Örgüt, İletişim, Örgütsel İletişim, Trakya Üniversitesi, Balkan Üniversitesi
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmada Türkiye ve Kuzey Makedonya'da bulunan iki farklı ülkenin üniversitesi bağlamında örgütsel iletişimin önemi ve rolünün karşılaştırılmalı olarak ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu araştırma nitel bir yöntem ile durum çalışması deseninde tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları Trakya Üniversitesi ile Uluslararası Balkan Üniversitesi'nden toplam 32 akadesmisyendir. Araştırma iki farklı üniversitede derinlemesine incelenmiştir. Veriler her iki ülkede de yüz yüze görüşmeler yapılarak toplanılmıştır. Görüşmeler katılımcıların görüşlerinden daha fazla faydalanmak amacıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler şeklinde yapılmıştır. Bulgular örgütsel iletişimin örgütlerin başarılarında en önemli rolü oynadığını vurgulamıştır. Doğru ve etkin bir iletişimin var olması için hem öğrenciler hem de akademisyenlerin iyi dinleme, ifade edebilme, etkin dil kullanımı, ulaşılabilir olma gibi iletişim becerilerine sahip olmaları gerektiği sonucuna varılmıştır. Teknolojik gelişmeler ve özellikle pandemi döneminden sonra her iki üniversitede elektronik iletişim araçlarının daha fazla kullanıldığı belirtilmiştir. Sınıflarda öğrenci sayısının az olmasının iletişimi olumlu etkilediğini düşünen akademisyen sayısı oldukça fazladır. Katılımcılar en iyi eğitim şeklinin yüz yüze olduğunu söylemiştirler. İletişimsizliğe sebep olan faktörleri zaman baskısı, statü, fiziksel ve kişisel olarak dile getirmiştirler. Bulgular etkin iletişimin olmadığı yerde belirlenen hedefin ulaşılmaz olduğunu vurgulamaktadır. Beden dili ve sözlerin arasında uyum olmalı yorumunu yapmıştırlar. Bu çalışma iki üniversite de yapılan araştırma ile üniversitelerde iletişimsizliğin olumsuz durum ve olaylara sebep olarak, işlerin aksamasına nasıl yol açtığını belirtip bilime katkı sunmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to compare the viewpoints and thoughts of academicians about organizational communication. Half of the participants attended from International Balkan University and the other half from Trakya University. By involving participants from two different universities the research intented to find out if there is any difference in thoughts and viewpoints of academicians about this topic. A total of 32 participants were involved in the research and qualitative research method was used in order to receive more detailed answers from participants. In both countries for the collection of data face to face interviews were conducted with the participants. Findings from the research reveal that organizational communication plays the most important role in the success of organizations. İn order to have an effective organizational communication in universities both academicians and students should have some specific communication skills. Those skills are being a good listener, a good way of expression, using the language effectively and being reached out easily. The participants have stated that after the pandemic and tehnological developments the use of electronical tools has increased greatly in the last years. Most of them belive that having less number of students in the classrooms has a postive effect on communication between students and professors. Body language started to gain more importance lately. Participants also mentioned that face to face education was the most effective one.The study aimed to cotribute to the science by conducting a detailed research about this topic. KeyWords: Organization, Communication, Organizational Communication, Trakya University, Balkan University.