أحكام المرأة المسلمة أمام أهم القضايا المعاصرة
En önemli çağdaş meseleler karşısındaki müslüman kadınla ilgili hükümler
- Tez No: 808395
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Abdulsalam Yousuf Essa AL- YAGOOB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Müslüman kadın, Çağdaş Gelişmeler, Kadının Çalışması, Batılılaşma, Fiqh, Muslim women, Contemporary Developments, Women's Work, Westernization
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada çağdaş gelişmeler ışığında Müslüman kanınla ilgili hükümler İslam fıkhı açısından dört mezhebe göre incelenmiştir. Çalışma, Kur'ân, sünnet ve diğer şer'î kaynaklara dayanarak güncel sorunlarla ilgili tercih edilen görüşleri tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın önemi, araştırmada ele alınan konuların hassasiyetinden kaynaklanmaktadır. Delilsiz fetvaların çok olduğu bir dönemde şer'î hükmün açık ve net olarak bilinmesi büyük önemi haiz olup, bu mesele çağımızın sorunlarındandır. Tesettür, miras konuları, kadınların çalışması, seçimlere ve siyasi hayata katılması, bu görevlerin kusur ve ihmalin sonuçları olarak fitne, fesat ve toplum değerlerinin kaybı günümüzde kadınlarla ilgili cevaplanması gereken sorulardandır. Tarihte kadının konumu ortaya konulurken betimleyici tarihsel metot kullanılmıştır. Müslüman kadının hükümleriyle ilgili görüş ve nasların şer'î ve hukuk kitaplarındaki çağdaş gelişmeler ışığında incelenmesi ve konuyla ilgili mezheplerin görüşlerinin kıyaslanarak tahlil edilmesinde analitik tümevarım yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada ulaşılan neticelerden önemlileri şunlardır: Kadını dünyevî ve maddî çıkarları için sömüren diğer hukuk sistemlerinin aksine, kadınlara ilk defa adil davranan, onlara tüm hak ve görevlerini veren İslam dinidir. Okullar, fabrikalar ve halka açık yerlerde kadın ve erkeklerin karışması istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Müslüman kadınların karşılaştığı en önemli zorluklar arasında kadının evden çıkma ve çeşitli işlerde çalışma hakkı yer almaktadır. Şeriat, kadının bu alanlarda çalışmasına müsaade etmiştir. Kadın çalışma hayatında başarısını kanıtlamış, hatta bazı alanlarda erkekleri geçmiştir. Ancak bütün bu hakların kullanılması, yapılan işin şeriatın şartlarına uymasına bağlıdır. Eğer bu şart yerine gelmezse kadın, asli görevi olan nesil yetiştirme vazifesini ihmal edebilir. Siyasete katılım hakkında gelince kadın, şer'i kanunlara uygun olduğu müddetçe erkekler gibi siyasi makamları talep edebilir. Ancak bu konuda kadın ve erkeklerin karma bir şekilde çalışmaması gerekir.. Araştırmacı, kadının batılı laik akımlara kapılmaması için dini ve milli kültür bilincini artırmayı önermektedir. Aynı şekilde kadının eğitim ve nesil reformu sürecinde çok önemli ve merkezi bir rolü olduğu konusunda reformcular, vaizler ve düşünürleri, uyarmak gereklidir.
Özet (Çeviri)
In this research, in the light of contemporary developments, the provisions regarding Muslim blood were examined in terms of Islamic jurisprudence according to four sects. The study aims to identify preferred views on current problems based on the Qur'an, Sunnah and other Shari'ah sources. The importance of the study stems from the sensitivity of the subjects covered in the research. In a period when there are many fatwas without evidence, it is of great importance to know the shar'i decree clearly and clearly, and this issue is one of the problems of our age. Veiling, inheritance issues, women's work, participation in elections and political life, sedition, mischief and loss of social values as a result of fault and neglect of these duties are questions that need to be answered about women today. Descriptive historical method was used while revealing the position of women in history. Analytical induction method was preferred to analyze the opinions and texts about the rulings of Muslim women in the light of contemporary developments in the Shari'ah and law books, and to analyze the views of the relevant sects by comparing them. The most important results of the research are as follows: Unlike other legal systems that exploit women for their worldly and material interests, it is the religion of Islam that treats women fairly for the first time and gives them all their rights and duties. Mixing of men and women in schools, factories and public places has undesirable consequences can give birth. Among the most important challenges faced by Muslim women is the right of women to leave the house and work in various jobs. Sharia allowed women to work in these areas. Women have proven their success in business life and even surpassed men in some areas. However, the use of all these rights depends on the compliance of the work with the conditions of the Sharia. If this condition is not fulfilled, the woman may neglect her primary duty of raising a generation. As for participation in politics, women can claim political positions like men, as long as they comply with Shariah law. However, in this regard, men and women should not work in a mixed way. The researcher proposes to increase the awareness of religious and national culture so that women do not fall into western secular movements. Likewise, it is necessary to warn reformers, preachers and thinkers that women have a very important and central role in the education and generation reform process.