A bio-psycho-socio-cultural approach to disability: William Golding's Lord of the Flies and Doris Lessing's The Fifth Child and Ben, in the World
Engelliliğe biyo-psiko-sosyo-kültürel bir yaklaşım: William Golding'in Sineklerin Tanrısı ve Doris Lessing'in Beşinci Çocuk ve Ben, Dünyada
  1. Tez No: 808426
  2. Yazar: MEHRI RAZMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDER ERKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: engellilik, biyopsikososyokültürel model, engelli, bozulma, disability, bio-psycho-socio-cultural model, disabled, impairment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tez çalışması William Golding'in Sineklerin Tanrısı ve Doris Lessing'in Beşinci Çocuk ve Ben, Dünyada romanlarında engelliliğe biyopsikososyokültürel bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. Engellilerin biyolojik işleyişini incelemenin yanı sıra, engelli karakterlerin davranışlarını ve duygusal tepkilerini incelemek için biyopsikososyokültürel engellilik modeliyle ilgili sosyo-kültürel ve psikolojik teorileri uygulayacaktır. Engellilik çalışmalarının disiplinler arası olması, beşerî bilimler ve sosyal bilimler içindeki çeşitli disiplinlerde engelliliği incelemek için yeni yaklaşımları kışkırtmıştır. Beşerî bilimlerde ve özellikle edebi çalışmalarda, akademik ilgi, yalnızca batı kültürünün, engelliliğin tıbbi ve sosyal modellerini uygulayarak engelliliği nasıl anladığı ve temsil ettiği üzerine odaklanır. Daha kapsamlı bir model olan Biyo-psiko-sosyo-kültürel yaklaşım, engelli bireyleri doğru yansıtacak şekilde psikolojik boyutlar eklenerek sosyal ve tıbbi modeller arasında bir yere yerleştirilebilir. Engellilik doğası gereği sistematik olarak biyopsikososyal olduğundan, biyopsikososyokültürel modeli bu gerçeği anlayıp inceleyebilmemiz ve böylece engelli bireyleri toplumun temel katılımcıları olarak anlamamız ve tanımamız için araçlar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study William Golding's Lord of the Flies and Doris Lessing's The Fifth Child and Ben, in the world through a biopsychosociocultural approach to disability. Along with studying biological functioning of the impairments it will apply socio- cultural and psychological theories relevant to biopsychosociocultural model of disability to study the disabled characters' behavior and emotional reactivity. The interdisciplinarity of disability studies has provoked new approaches to study disability in various disciplines within the humanities and social sciences. In humanities and especially literary studies, scholarly interest is focused exclusively on how western culture has understood and represented disability by applying medical and social models of disability. A bio-psycho-socio-cultural approach as a more comprehensive model can be placed somewhere between the social and medical models by adding psychological aspects in a way that it can reflect disabled individuals accurately. Since disability is systematically biopsychosocial in nature, biopsychosociocultural model can give the means by which we can understand and study this truth, and in so doing understand and recognize individuals with disabilities as essential contributing participants of society.