Sjögren sendromu olan hastalarda periodontal ve dental yapının klinik özellikleri ile oral gingival epitelde PCNA ekspresyonunun incelenmesi
The Periodontal of dental status and the proliferative activity in oral gingival epithelium of the patients with Sjögren's syndrome
- Tez No: 80857
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVİYE ÇELENLİGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sjogren's syndrome, gingival epithelium, periodontal disease, PCNA
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Bu araştırma; otoimmün bir hastalık olan Sjogren sendromunda (S. S.), ağız kuruluğunun, periodontal yapıya olan etkilerini klinik olarak incelemek, oral gingival epitelde (OGE) PCNA ekspresyonunu incelemek ve bulguları erişkin periodontitis ve sağlıklı kontrol grubu bireyleri ile karşılaştırmak amacıyla planlandı. Ayrıca, gingival impresyon tekniği ile OGE hücrelerinin morfolojik özellikleri incelenerek, bu tekniğin ağız kuruluğu tanısı için kullanılabilirliği araştırıldı. Çalışmada, S.S. tanısı konulan 18 hasta, erişkin periodontitisli 19 hasta ve 22 sistemik olarak sağlıklı birey, oral, periodontal ve dental açıdan klinik olarak, değerlendirildi. Ayrıca, immünohistolojik incelemeler için sistemik ve periodontal açıdan sağlıklı 14 birey çalışmaya dahil edildi. Rutin yöntemler ile takibe alınan dişeti dokularında, OGE'de PCNA ekspresyonu, bu antijene özgül PC10 monoklonal antikoru kullanılarak belirlendi. Yapılan klinik incelemer sonucunda, S.S. olan hasta grubunda, ağız kuruluğuna bağlı olarak, kötü ağız hijyeni ve yüksek plak skorları saptandı. Bu bulgulara paralel olarak, S.S. olan hastalarda, yaygın dişeti iltihabının yanı sıra, diş kaybı ve çürük insidansında artış olduğu tespit edildi. Ancak, bu hastalarda periodontal doku kaybı, plak indeksi açısından eşleştirilmiş erişkin periodontitis grubuna kıyasla oldukça sınırlıydı. Çalışmamızda, PCNA ekspresyonu açısından, S.S. grubu ve sağlıklı kontrol grubuna ait sağlıklı dişeti örnekleri arasında bir fark saptanmadı. Beklenildiği gibi, S.S. ve erişkin periodontitis hastalarından elde edilen iltihaplı dişeti örneklerine ait PCNA (+) hücre sayıları, S.S. ve kontrol grubuna ait sağlıklı dişetinden elde edilen değerlere oranla yüksek bulundu, iltihaplı dişeti örnekleri incelendiğinde ise, PCNA (+) hücreler, S.S. grubunda, erişkin periodontitis grubuna kıyasla önemli derecede düşük bulundu. Ayrıca, gingival impresyon tekniğinin, S.S. tanısı için spesifik bir metod olmadığı gözlendi. Çalışmamızda elde ettiğimiz klinik bulgular, S.S. olan hastalarda, yüksek plak skorlarına rağmen, yaygın gingival infiamasyonla karakkerize, marjinal periodontitis varlığını göstermektedir. Araştırmamız sonuçları, sağlıklı dişetinde, OGE'de PCNA ekspresyonunun, S.S.'na ve dolayısıyla ağız kuruluğuna bağlı olarak değişmediğini göstermektedir. Bununla birlikte, iltihaplı dişeti örnekleri incelendiğinde, S.S.'da PCNA ekspresyonu, tükürük bezi fonksiyonları normal olan erişkin periodontitis hastalarına kıyasla önemli derecede düşüktü. Ağız kuruluğunda, iltihabı olay sırasında, OGE'e ait proliferatif aktivitenin azalmasında, lokal olarak salınan biyolojik mediatörierin rol oynayabileceği düşünülmektedir. Sonuç olarak, araştırmamız, S.S. olan hastalarda, bakteriyel plak antijenlerine karşı gelişen lokal iltihabi olay sırasında, sistemik olarak sağlıklı bireylere göre farklı biyolojik mekanizmaların aktive olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The present study was planned to assess; the effect of xerostomia on the periodontal and dental status of the patients with Sjogren's syndrome (S.S.), the PCNA expression in oral gingival epithelium (OGE) in these patients, and to compare the results with adult periodontitis patients and healthy individuals. Moreover, the morphologic features of OGE cells were determined by gingival impression technique and the applicability of this recently introduced technique for the evaluation of oral dryness was examined. A total of 18 patients with S.S., 19 adult periodontitis patients and 22 systemically healthy individuals were evaluated for the clinical parameters. Additionally, 14 systemically and periodontally healthy subjects were included into the study for immunohistological analyses. The state of proliferation in OGE was determined using PC10 monoclonal antibody, which is spesific to PCNA, with the immunoperoxidase technique, in conventionally fixed and processed gingival tissue sections. The clinical findings of the present study revealed that diminished salivary secretion results in high plaque scores in S.S. group. Consequently, along with the generalized gingival inflammation, increase in tooth loss and caries incidence was observed. However, the periodontal tissue loss in S.S. patients was minimal when compared to adult periodontitis patients. There were no significant difference with respect to the proliferative state of the OGE in the healthy gingiva between S.S. and periodontally healthy group. As it was expected, in inflamed gingiva PCNA (+) cells were found to be significantly elevated compared to healthy gingiva. But, the percentage of PCNA (+) cells in the inflamed gingiva of patients with S.S. was singificantly lower when compared to those from adult periodontitis patients. Also, it was observed that gingival impression technique can not be used as a specific method for S.S. diagnosis. In our study, in spite of high plaque scores, minimal periodontal tissue destruction, characterized by marginal periodontitis with generalized gingival inflammation was recognized in S.S. patients. The immunohistochemical findings of this study indicate that S.S. and xerostomia does not alter the proliferative state of OGE in healthy gingiva. However, PCNA (+) cells in the inflamed gingiva of the patients with S.S. was not as high as in adult periodontitis. So, it may be speculated that in the presence of xerostomia, biologic modifiers or any other potential regulatory mechanisms may lead to reduced proliferative activity of OGE during inflammatory process. In conclusion, these findings may suggest that biological mechanisms which are being activated during the inflammatory reactions to bacterial plaque antigens are different in S.S. patients.