Sjögren sendromu olan hastalarda aortik stiffness ile sol ventrikül fonksiyonları arasındaki ilişkinin ekokardiyografik olarak değerlendirilmesi
Assesment of the relationship between aortic stiffness and left ventricular functions with echocardiography in patients with sjogren's syndrome
  1. Tez No: 992199
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BOZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sjögren sendromu, sol ventrikül sistolik fonksiyonu, sol ventrikül diyastolik fonksiyonu, doku doppler ekokardiyografi, aortik stiffness, Sjogren's syndrome, left ventricular systolic function, left ventricular diastolic function, tissue Doppler echocardiography, aortic stiffness
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET SJÖGREN SENDROMU OLAN HASTALARDA AORTİK STİFFNESS İLE SOL VENTRİKÜL FONKSİYONLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN EKOKARDİYOGRAFİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Sjögren sendromu (SS), tükrük ve gözyaşı bezlerinin lenfosit infiltrasyonu ile sonuçta ağız ve göz kuruluğu karakterize otoimmün bir hastalıktır. Aortik stiffness (aort sertliği) aort duvarının mekaniksel gerilimini ve elastikiyetini yansıtır. Bu çalışmada amacımız SS tanısı almış hastalarda aortik stiffness (AS) ile sol ventrikül fonksiyonları arasındaki ilişkinin ekokardiyografik olarak sağlıklı kontrol grubuna göre farklı olup olmadığını belirlemektir. Yöntemler: Çalışmaya SS olan 50 hasta ve benzer demografik özelliklere sahip 47 sağlıklı gönüllü alındı. Sol ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları standart iki boyutlu (2D) ekokardiyografi, M-mod ekokardiyografi, pulsed-wave (PW) ekokardiyografi, doku Doppler ekokardiyografi (DDE) ile incelendi, miyokardiyal performans indeksi (MPI) hesaplandı. İki boyutlu ekokardiyografi ve M-mod ekokardiyografi yöntemi ile sol atriyum (SA) çapı, interventriküler septum (İVS) kalınlığı, posteriyor duvar (PD) kalınlığı, sol ventrikül diyastol sonu çapı (SVDSÇ), sol ventrikül sistol sonu çapı (SVSSÇ) ölçüldü, ejeksiyon fraksiyonu (EF) hesaplandı. PW ekokardiyografi ile mitral akım erken diyastolik dalga (E), geç diyastolik dalga (A), E/A oranı, deselerasyon zamanı (DZ), izovolümetrik kontraksiyon zamanı (iVKZ), ejeksiyon zamanı (EZ), izovolümetrik relaksasyon zamanı (İVRZ) ölçüldü; MPI, İVRZ ile İVKZ'nin toplanıp EZ değerine bölünmesiyle hesaplandı. Sol ventrikül miyokardının lateralinden yapılan DDE ile miyokardiyal sistolik dalga (Sm), erken diyastolik miyokardiyal dalga (Em), geç diyastolik miyokardiyal dalga (Am), Em/Am oranı, miyokardiyal izovolümetrik kontraksiyon zamanı (İVKZm), miyokardiyal ejeksiyon zamanı (EZm), İVKZm/EZm oranı, miyokardiyal izovolümetrik relaksasyon zamanı (İVRZm) ölçüldü. 2-D ekokardiyografi kılavuzluğunda M-Mod ile asendan aort kayıtları alındı. Bu M-mod asendan aorta kayıtları aort kapağın 3 cm kadar üzerinden yapıldı. Aort çapları sistolde ve diyastolde aortun ön ve arka duvar iç kenarları arasındaki mesafeler alınarak hesaplandı.Aortun sistolik çapı (AoS), aort kapağı tam açık konumda iken alındı. Aortun diyastolik çapı ise (AoD) EKG kayıtlarında QRS'in tepe noktası ile eş zamanlı alındı. Arka arkaya 5 atımda ölçüm yapıldı ve ortalaması alındı. Bulgular: M-mod ekokardiyografi yöntemiyle hesaplanan parametrelerden SA, İVS, SVDSÇ, SVSSÇ, PD ve EF açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Mitral diyastolik akım hızlarının incelenmesinde sjögren sendromlu hasta grubunda İVRZ (84.9 ± 12.5, 70.2 ± 13.6, P< 0.001) ve DZ sürelerinin (65.7 ± 13.9, 69.8 ± 12.2, P< 0.001) anlamlı olarak daha uzun ve E dalgası anlamlı olarak daha küçük olup (0.83 ± 0.14, 0.90 ± 0.14, P: 0.022) diğer parametrelerde istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sol ventrikül lateral duvar PW doku Doppler ekokardiyografi bulguları iki grup arasında karşılastırıldığında sjögren sendromlu hastalarda anlamlı olarak Sm (7.9 ± 1.6, 10.4 ± 4.4, P< 0.001) , Em (10.2 ± 3.3, 14.4 ± 3.2, P< 0.001) ve Em/Am oranının (1.1 ± 0.4, 1.4 ± 0.4, P< 0.001) daha küçük, İVRZm (78.8 ± 12.4, 65.8 ± 10.6, P< 0.001) ve MPI (0.49 ± 0.08, 0.45 ± 0.07, P= 0.008) değerinin anlamlı olarak daha büyük olduğu saptandı. Sol ventrikül DDE ölçümleri ile aortik elastik parametreleri arasındaki korelasyonlara bakıldığında aortik strain ile Sm (r=0.35, P<0.001), Em (r=0.42, P<0.001) ve Em/Am (r=0.26, P= 0.008) arasında pozitif korelasyon varken, IVRZm (r= -0.36, P<0.001), ve MPE (r= -0.24, P= 0.01) ile arasında negatif korelasyon vardı. Aortik distensibilite ile Sm (r=0.36, P<0.001), Em (r=0.44, P<0.001) ve Em/Am (r=0.26, P= 0.009) arasında pozitif korelasyon varken, IVRZm (r= -0.22, P= 0.02) ile arasında negatif korelasyon saptandı. Sonuç: Bu çalışmada SS olan hastalarda artmış AS ile sol ventrikülün diyastolik disfonksiyonu arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Ekokardiyografi ile noninvaziv metod olarak ölçülen aortik elastisite parametreleri SS'de erken dönemde kardiyovasküler riski tahmin etmede faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESMENT OF THE RELATIONSHIP BETWEEN AORTIC STIFFNESS AND LEFT VENTRICULAR FUNCTIONS WITH ECHOCARDIOGRAPHY IN PATIENTS WITH SJOGREN'S SYNDROME Aim : Sjogren's syndrome (SS) is a chronic autoimmune disease characterized by mouth and eye dryness and caused by lymphocyte infiltration of salivary and lacrimal glands. Aortic stiffness (AS) reflects the mechanical tension and elasticity of aorta. İn this study, our aim is to determine If there is any difference in AS and left ventricular function between patients diagnosed as SS and healthy control groups. Methods: We enlisted 50 patients with SS and 48 healthy volunteers with similar demographic characteristics. Left ventricular systolic and diastolic function were assessed with two dimensional (2D) echocardiography, M-mode echocardiography, pulsed-wave (PW) echocardiography and tissue Doppler echocardiography and myocardial performance index (MPI) was calculated. Left atrial (LA) diameter, interventricular septum (IVS) thickness, posterior wall thickness, left ventriular end-diastolic diameter (LVEDD), left venticular end-systolic diameter (LVESD), ejection fraction (EF) were obtained with 2D echocardiography and M-mode echocardiography. Myocardial systolic wave (Sm), early diastolic myocardial wave (Em), late diastolic myocardial wave (Am), Em/Am ratio, myocardial isovolumetric contraction time (IVCTm), myocardial ejection time (ETm), IVCTm/ ETm ratio, myocardial isovolumetric relaxation time (IVRZm) was measured by TDE conducted on respectively lateral part of left ventricular myocardium, MPI was calculated by summing IVCTm and IVRTm and dividing by ETm value. The diameter of ascending aorta was recded by M-mode echocardiography at a level 3 cm above the aortic valve. An aortic systolic diameter was was measured at the time of full opening of the aortic valve, and aortic diastolic diameter was measured at the peak of QRS complex on simultaneously recorded electrocardiogram. Five consecutive beats were measured and the average was taken. Results: No statistically significant difference was found between patient and control groups in terms of LA, IVS, PW, LVEDD, LVESD, EF as calculated by M mode echocardiography method. When mitral diastolic flow rates were analyzed, it was found that IVRT and DT times were significantly longer and E wave was significantly lower in patients with SS, but there was no difference in the other parameters. When PW tissue doppler echocardiography findings for left ventricular lateral wall were compared between two groups, it was found that Sm, Em and Em/ Am ratio were significantly lower, and IVRTm and MPI values were significantly higher in patients with SS. A significant positive correlations between aortic strain and Sm (r=0.35, P<0.001), Em (r=0.42, P<0.001) and Em/Am (r=0.26, P= 0.008) and negative correlations IVRTm (r= -0.36, P<0.001) and MPI (r= -0.24, P= 0.01) were detected. A significant positive correlations between aortic distensibility and Sm (r=0.36, P<0.001), Em (r=0.44, P<0.001), Em/Am (r=0.26, P= 0.009) and negative correlation IVRTm (r= -0.22, P= 0.02) were detected. Conclusion: There is a significant relationship between aortic stiffness and left ventricular diastolic dysfunction in patients with SS in this study. The parameters of aortic elasticity measured by a noninvasive method named as echocardiography can be beneficial in predicting early cardiovascular risk in SS.