Atatürk Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Göğüs Cerrahisi Merkezi'ne aktif akciğer tüberkülozu tanısıyla yatırılan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional status of patients with active tuberculosis in Atatürk Center for Thoracic Diseases and Thoracic Surgery
  1. Tez No: 80861
  2. Yazar: ŞENAY ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL BAŞOĞLU, PROF. DR. PERİHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, malnütrisyon, beslenme durumu, beden kitle indeksi, antropometrik ölçümler
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı Tüberküloz (Tbc) hastalarının hastalık öncesinde, hastalık belirtileri ile hastaneye başvurup Tbc tanısı konulduktan sonra ve ilaç tedavisinin ilk 2 ayında (ortalama hastanede kalma süresi) beslenme durumlarını ve bunları etkileyen bazı faktörleri değerlendirmektir. Hastalar: Çalışma, Atatürk Göğüs Hastalıkları Hastanesine yatırılan 260'ı erkek, 60'ı kadın 320 kişi üzerinde yapılmıştır. İncelenen hastalar balgam tetkik sonuçlarına göre 188 yayma(+) ve 132 yayma(-), hastalık hikayesine göre ise 188 yeni, 59 relaps ve 73 rezistan vakalardan oluşmaktadır. Bu hastalardan 20 erkek iki ay boyunca izlenmiştir Yöntem: Hastalık ve beslenme durumlarının değerlendirilmesinde hastalık hikayesi, fizik muayene, antropometrik ölçümler, bazı biyokimyasal ve hematolojik kan bulguları, besin tüketim miktarı ve sildiğini saptama yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bu yöntemler çalışmanın başlangıcında tüm hastalara uygulanmış, izlem grubunda iki ayın sonunda tekrarlanmıştır. Ayrıca tüm hastalara hastalanmadan önceki besin tüketim sıklıkları ve miktarları sorulmuş, izlem hastalarının izlem döneminin başlangıcında, süresince ve sonunda besin tüketim durumları saptanmıştır. Sonuçlan Malnütrisyon özellikle erkeklerde Tbc'a hazırlayıcı önemli bir risk faktörüdür. Beden kitle indeksi(BKİ) sınıflandırmasına göre hastalanmadan önce kadınlarda malnütrisyon bulunmazken erkeklerin %8.5'i malnütrisyonludur. Kadınlarda hastalanmadan önce hafif şişman-şişman hastaların oram %30 iken, erkeklerde bu gruba giren hasta yoktur. Erkekler diğer risk faktörlerini de (meslek, sigara,alkol gibi) kadınlardan daha fazla taşımaktadır. Hastalarda toplam malnütrisyon oram BKİ sınıflandırmasına göre hastalanmadan önce %6.8 iken yatışta %35.8'e yükselmiştir. Hastaların hastaneye yatıştaki biyokimyasal ve hematolojik kan bulguları infeksiyonla uyumlu değişimler göstermiştir. Hastaların hiperkalsemi riski taşımadıkları görülmüştür. İzlem grubu hastalarda 2 ay sonunda tüm biyokimyasal bulgularda gelişme saptanmış, ancak tam bir düzelme olmamıştır. Tbc, her iki cinsiyette de beslenme durumunu olumsuz yönde değiştirmiştir. Hastalanmadan önce erkeklerin, hastalandıktan sonra her iki cinsiyetin ortalama enerji alımlarının RDA'ya oranlarının RDA'nın %100'ünün altında olduğu saptanmıştır. Hastalarda hastalanmadan önce kalsiyum ve bazı mikrobesin öğeleri için yetersizlik riski bulunmakta, bunların yetersizlik riski Tbc ile birlikte artmaktadır. Hastaların hastanede kalış süreleri malnütrisyonun düzelmesi için yeterli olmamıştır. Yorum: Hastanede verilecek beslenme desteğinin Tbc'a bağlı malnütrisyonun iyileşme hızına etkisi incelenmelidir. Malnütrisyona ilişkin göstergelerin daha ileri dönemde normale dönmesi beklenebilir. Hastaneden normal yaşama geçiş ile hastaların ilaç tedavisine uyumlarının ve beslenme durumlarının nasıl değiştiği bilinmediğinden daha uzun süreli izlem çalışmalarına gerek bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Objective: The objective of this study is to evaluate the nutritional status of the Tuberculosis (Tbc) patients before the disease, following the Tbc diagnosis when they report to the hospital with illness symptoms, during the two months of chemotherapy (the average hospitalization period) and some of the factors influencing above. Patients:The study was made on 320 patients with 260 males and 60 females admitted to the Atatürk Thoracic Diseases Hospital with Tbc diagnosis. Patients within the study were 188 cases with smear(-) and 132 cases with smear (+) according to the results of phlegm analyses or 188 new, 50 relaps, 73 resistant cases according to their anamneses. As an observation group, 20 males of 320 patients were followed for two months. Method: Anamneses, some physical, biochemical, hematological and anthropometric measurements and some dietary assessment methods were used in the evaluation of disease and nutritional status. These were applied to all patients at the outset of the study and repeated at the end of the two months in the observation group. Food frequency questionnaire were addressed to all patients two times at the admittance( for the periods of before and after Tbc symptoms onset).Three day and 24 hour food consumption was recorded on the observation group during, at the begining and the end of the chemotherapy period. Results: The malnutrition is, particularly for males, an important risk factor for Tbc. According to the body mass index (BMI) classification,8.5 percent of males were found to be stricken by malnutrition prior to the onset of disease, while malnutrition was not encountered in the female group. Percentage of overweight and obese patients was 30 in female sex versus nil among males. It was found that the males carry the other risk factors (profession, smoking, alcohol etc.) more than the females. Total malnutrition ratio according to the BMI classification was 6.8 percent before the disease and 35.8 percent at the time of hospitalisation. Their biochemical and hematological findings displayed changes related with the infection. None of the patients had hypercalcemia risk. Improvement was found in all biochemical findings among the patients within observation group at the end of two months, though a full correction was not achieved. The Tbc exerted unfavorable influence on the nutritional status in both sexes. It was noted that the energy intake ratio was below %100 of RDA in the males before, and in both sexes after disease. Nutrient deficiency risk was the highest for dietary calcium. There is also insufficiency risk of some nutrients in the patients before contracting the disease and level of risk rises with the onset of Tbc. The hospitalization period was not sufficient for reversing the malnutrition. Conclusion: Effect of nutritional support on the speed of malnutrition curative process should be examined at the hospital. It may be expected that malnutrition indications will revert to normal at a later stage. As the manner in which the patients obey the chemotherapy, the changes occuring in their nutritional habits and weight gain in the transition from hospital to normal life are not known, a longer observation period is indicated.