İntrauterin inseminasyon sikluslarında aynı siklusun foliküler fazında yapılan endometrial çizme işleminin gebelik sonuçlarına olan etkisi
The effect of endometrial scratching process on pregnancy results to be done in the follicular phase of the same intrauterine insemination CYCLES
  1. Tez No: 808706
  2. Yazar: KÜBRA AK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: IUI, gebelik, ovülasyon indüksiyonu, intrauterine insemination, endometrial scratching, pregnancy, ovulation induction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında infertilite nedeniyle ovülasyon indüksiyonunu (OI) takiben intrauterin inseminasyon (IUI) tedavisi uygulanan infertil hastalarda letrozol ve gonadotropin ile yapılan OI sikluslarında aynı siklusun midproliferatif fazında yapılan endometrial çizme (ES) işleminin gebelik oranları üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Retrospektif planlanan bu çalışmaya Aralık 2022- Mayıs 2023 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine infertilite nedeniyle başvuran ve letrozol veya gonadotropin ile OI sonrası IUI yapılan, aynı siklusun midproliferatif fazında ES işlemi yapılan ve yapılmayan toplam 57 hasta dahil edildi. Bu hastalar Letrozol ES (grup 1, n=15) letrozol kontrol (Grup2, n=17), ganodotropin ES (Grup 3, n=10) ve ganodotropin kontrol (Grup 4, n=15) olmak üzere dört gruba ayrıldı. Elektronik ortamdaki dosya verilerinden elde edilen bilgilerle gonadotropin ve letrozol sikluslarında adetin 8. veya 9.günü ES işlemi yapılan ve yapılmayan hastaların gebelik oranları karşılaştırıldı. Ayrıca elektronik dosya verilerinden hastaların yaş, beden kitle indexi (BKİ) gibi demografik verileri, eşlerin semen analizi, histerosalphingografi (HSG), gravide-pariteleri, geçirilmiş operasyon öyküsü, bilinen hastalığı olup olmadığı, bazal(adetin 2 veya 3. günü bakılan) folikül stimüle edici hormon(FSH), luteinize edici hormon(LH), östradiol(E2) değerleri, OI'da kullanılan ajan-doz ve süresi, ES işlemi yapılan hastaların çizme işleminin yapıldığı günki endometrium kalınlıkları ayrıca tüm hastaların human chorionic gonadotropin (HCG) günündeki endometrial kalınlıkları kaydedildi. Bulgular: Grup 1 ve 2 kendi aralarında grup 3 ve 4 kendi aralarında olacak şekilde analiz yapıldı. Grup 1 ve 2 arasında gebelik oranları sırasıyla%13.3, %11.8 di ancak bu artış istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.8952). Grup 1'in ES günündeki endometrial kalınlığı 6.1 ±1.1 milimetre(mm), HCG günündeki endometrial kalınlığı 6.8±1.0 mm olarak bulunmuştur. Grup 3 ve 4 arasındaki gebelik oranları sırasıyla %20.0, %26.7 olarak tespit edildi bu fark da istatistiksel olarak anlamlı değildi vi (p=0.7079). Grup 3'ün ES günündeki endometrial kalınlığı 8.5±1.6 mm, HCG günündeki endometrial kalınlığı9.4±2.1 mm olarak bulunmuştur. Hem letrozol hem gonadotropin çalışma gruplarında ES sonrası endometrial kalınlıklarında artış tespit edilmiştir. Sonuç: Letrozol ile yapılan IUI sikluslarında ES işlemi istatistiksel anlamlı olmasa da artmış gebelik oranlarıyla ilişkilidir. Ayrıca siklusun 8.-9. günlerinde yapılan ES işlemi hem Gonadotropin sikluslarında hem de Letrozol sikluslarında artmış endometrial kalınlık ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Aim : The aim of in this thesis was to investigate the effect of endometrial scratching (ES)on pregnancy rates performed in the midproliferative phase of the same cycle in ovulation induction cycles with letrozole and gonadotropin in infertile patients treated with intrauterine insemination following ovulation induction (OI) due to infertility. Material and Method: Between December 2022 and May 2023, a total of 57 patients who applied to Balıkesir University Faculty of Medicine, Obstetrics and Gynecology outpatient clinic due to infertility, who underwent intrauterine insemination after ovulation induction with letrozole or ganodotropin, and who underwent or not endometrial scratching in the midproliferative period, were included in this retrospective study. Pregnancy rates of patients who underwent and did not undergo endometrial scratching on the 8th or 9th day of menstruation in gonadotropin and letrozole cycles were compared with the information obtained from electronic file data. After IUI, all patients were prescribed progesterone (Progestan 200mg soft capsule 2x1 vaginal) and sexual intercourse was recommended at least 3 times every other day. Beta-human chorionic gonadotropin (β-HCG) levels in the blood of these patients were measured 15 days after the IUI procedure. In addition, demographic data such as age and body mass index of patients were recorded. And semen analysis of spouses, HSG, gravide-parities, previous operation history, known disease, basal (tested on the 2nd or 3rd day of menstruation) follicle stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH), estradiol (E2) values, the dose and duration of the agent used in ovulation induction, the endometrial thickness of the patients who underwent endometrial scratching on the day of the scratching, and the endometrial thickness of all patients before IUI were recorded from electronic file data. Findings: Groups 1 and 2 were analyzed among themselves, with groups 3 and 4 among themselves. Pregnancy rates between groups 1 and 2 were 13.3% and 11.8%, respectively, but this increase was not statistically significant (p=0.8952). The endometrial thickness of group 1 on the ES day was 6.1 ±1.1 millimeters (mm), and viii the endometrial thickness on the HCG day was 6.8±1.0 mm. Pregnancy rates between groups 3 and 4 were 20.0% and 26.7%, respectively, and this difference was not statistically significant (p=0.7079). The endometrial thickness of group 3 on the ES day was 8.5±1.6 mm, and the endometrial thickness on the HCG day was 9.4±2.1 mm. An increase in endometrial thickness after ES was detected in both letrozole and gonadotropin study groups. Conclusion: Compared with controls, ES use is associated with an increased pregnancy rate in IUI cycles with Letrozole, but this increase was not statistically significant. Also, use of ES on Day 8 or 9 in both Letrozole and Gonadotropin cycles is associated with increased endometrial thickness.